Ruiken is belangrijk
Een hond leeft in de wereld van geuren. Wij reageren alleen nog maar op bijzonder sterk ruikende geuren zoal  parfums en deodorant, gerechten, vieze dampen van de industrie of mest. De neus van de hond is oneindig veel beter. Slachtoffers vinden onder meters puin of sneeuw, de rampenhond redt het. Het spoor volgen van een aangeschoten prooi of een ontsnapte crimineel, een hond draait er zijn poot niet voor om. Daar maken wij gebruik van. We moeten ons dan ook realiseren dat een hond die ergens aan snuffelt eits doet wat in zijn wereld heel belangrijk is, namelijk ruiken. We moeten hem daar wel de kans voor geven. Dat houdt natuurlijk niet in dat hij overal en altijd mag stoppen om te snuffelen, maar we moeten de hond wel voldoende kans geven.

ZOEK!
Dit is een leuke maar vooral nuttige oefening waarbij je de hond op commando leert snuffelen en te zoeken naar lekkers.

Voordelen van deze oefening
Deze oefening brengt veel voordelen met zich mee:

  • Door de hond op commando te laten snuffelen, ben je in staat om de focus van je hond te verleggen wanneer er in de buurt prikkels zijn die de hond spannend vind.
  • Snuffelen is voor de hond de aller belangrijkste manier om informatie te verzamelen over zijn omgeving/de prikkel(s). En die informatie bepaalt voor een groot deel zijn gedrag.
  • Snuffelen werkt stress-verminderend.
  • Snuffelen geeft de hond meer controle en een meer voorspelbare omgeving.
  • Honden kunnen een betere afweging maken en zullen daardoor minder snel explosief reageren.

Stap 1 – Aanleren commando ‘zoek’
Start deze oefening in een prikkelarme omgeving, bijvoorbeeld in de woonkamer.

  1. Gooi een handje snoepjes op de grond en zodra de hond met zijn neus naar de grond gaat zeg je: “zoek”. Dit mag je een aantal keren  roepen terwijl de hond met zijn neus over de grond aan het ‘stofzuigen’ is op zoek naar snoepjes.
  2. Oefen dit komende dagen heel veel keren en iedere keer zeg je ‘zoek’ als de hond met zijn neus naar de grond gaat.

Stap 2 – Commando naar voren halen
Wanneer je deze stap voldoende keren hebt geoefend dan is de volgende stap om het commando naar voren te halen. Geef het commando: ‘zoek’ een keer als er nog geen snoep op de grond ligt en wanneer de hond nog niet met zijn neus over de grond ‘stofzuigt’.

Als de hond op het commando “zoek” ook met zijn neus naar de grond gaat dan kun je concluderen dat het commando is geconditioneerd/verankerd bij de hond. Het commando ‘zoek’  is nu een voorbode geworden voor het snuffelen 🙂 Heel handig wanneer je de hond even wilt afleiden van een prikkel die hij eng of spannend vind of wanneer je dit wilt inzetten als beloning!