Puppycursus

10 themalessen
Toegang tot de online leeromgeving
Documentatie en trainingsvideo’s
Hulp bij bijtgedrag, zindelijkheid en leren alleen zijn


PUPPYCURSUS (Opvoed 1)

Vanwege de grote belangstelling kan het zijn dat we niet direct een plekje vrij hebben bij de puppycursus. In dat geval kijken we samen naar de mogelijke alternatieven. Kies bijvoorbeeld tijdelijk voor een puppy privéles! Zie puppycoaching

Wij hebben weer plek vrij bij de puppycursus op de volgende momenten:
(we kunnen je wel voor een eerder moment op de reservelijst plaatsen)

Buitenlocatie Alphen a/d Rijn
Zondag 09.30 uur – vanaf 3 oktober
Zaterdag 09.30 uur – vanaf 23 oktober
Zaterdag 10.05 uur – vanaf 23 oktober


Binnenlocatie Koudekerk a/d Rijn
Maandag 18.45 uur – vanaf 11 oktober
Donderdag 18.45 uur – vanaf 21 oktober
Donderdag 19.30 uur – vanaf 21 oktober (bij voldoende animo)


 

GEFELICITEERD!

Je bent trotse eigenaar van een pup. Een mooie én ook intensieve periode breekt aan. Je pup heeft allerlei lessen te leren. Je wilt dat je pup zich veilig voelt in onze samenleving en zonder vrees de wereld durft te verkennen. Daarnaast wil je ook dat je pup manieren aanleert zodat hij goed kan functioneren in het gezin en in de maatschappij. Tenslotte wil je een sterke band opbouwen met jouw kleine viervoeter. Een goede puppycursus is hierbij essentieel om een goede basis te leggen.

 

DOEL VAN DE PUPPYCURSUS

Ontdek door verschillende experimenten, oefeningen en spelletjes op welke wijze jouw pup leert. Ervaar hoe hij zich in razend tempo ontwikkeld en hoe je je pup op een diervriendelijke manier kunt begeleiden op weg naar volwassenheid. Leer hoe je gewenst gedrag kunt stimuleren en hoe je op een positieve manier alledaagse opvoedingsproblemen kunt aanpakken en oplossen

Bij de puppycursus ga je aan de slag met:

1. Puppy gehoorzaamheid 
Je gaat werken aan aandacht, meewandelen zonder trekken of opspringen, zitten, liggen, zelfbeheersing (mind games), hierkomen en nog véél meer!

2. Socialisatie en gewenningsoefeningen
Je leert hoe je je pup leert wennen aan vreemde geluiden en hoe je je pup kunt begeleiden en ondersteunen als hij iets eng vindt en bang is. Je leert je pup omgaan met vreemde objecten en figuren. Hoe ga je om met een pup die overal op af stormt? En wat doe je als je pup het juist heel spannend vindt. Je leert onderscheid maken in regie geven en regie nemen.

3. Dierenartstraining, verantwoord bewegen en spel
Je gaat aan de slag met een aantal belangrijke oefeningen die je kunt toepassen bij de dierenarts en ervoor zorgen dat je pup minder angst vertoont bij de dierenarts. Bij het thema verantwoord bewegen ga je oefeningen doen om de spieren te versterken van je pup zodat deze een mooi ‘korset’ vormen om het nog broze skelet. Denk hierbij aan lenigheid, kracht en coördinatie. Bij het thema spel leer je je hond spelen en loslaten, leer je hoe je gehoorzaamheid in een speels jasje kunt gieten zodat trainen TOF wordt en je pup gaat kennismaken met hersenwerken!

OPBOUW VAN DE CURSUS 

De puppycursus van DogStars bestaat uit 10 themalessen. Door te werken met thema’s valt de lesstof in een betekenisvolle context waardoor nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden beter blijven ‘plakken’. Binnen een thema komen  oefeningen  aan bod die te maken hebben met het thema. Hierdoor is iedere les anders en blijven jij en je pup gemotiveerd. Niet iedere week dezelfde saaie oefeningen maar actief aan de slag met verschillende methodes en technieken die je daadwerkelijk kunt toepassen in de dagelijkse praktijk.

          

TUSSENTIJDSE INSTROOM MOGELIJK!

Doordat wij themagericht lesgeven is het mogelijk om wekelijks in te stromen. Tip: door de grote belangstelling voor onze puppycursus zitten de groepen snel vol. Je kunt je daarom al aanmelden voor de puppycursus nog voordat je pup bij je in huis is! Hierdoor heb je mogelijk een minder lange wachttijd en kun je direct aan de slag als je pup bij je in huis is.

VERHINDERD? INHALEN KAN IN DEZELFDE WEEK!

Ben je een keer verhinderd? Dan heb je bij ons de mogelijkheid om de les in dezelfde week in te halen en mits er plek is. Geef dit op tijd aan zodat we een plekje voor je kunnen reserveren.

TOEGANG TOT DE ONLINE LEEROMGEVING

Na de eerste les krijg je toegang tot de speciaal ontwikkelde online leeromgeving. Hier vind je per themales alle informatie, oefeningen én trainingsvideo’s terug! In je eigen tijd kun je de oefeningen er weer eens bij pakken en de trainingsvideo’s terugkijken. Ook vind je in de leeromgeving informatie over bijtgedrag, waarom je pup buiten niet wilt meelopen en nog veel meer! En natuurlijk staan we dagelijks voor je klaar om je telefonisch, per mail of whatsapp te ondersteunen bij opvoedingsvraagstukken.

 

VANAF WELKE LEEFTIJD STARTEN? 

Vaak wordt nog ten onrechte geadviseerd om te wachten met puppycursus tot je pup volledig is ingeënt. Dat betekent dat je pup pas na de 12e week start met trainen. Hierdoor mist hij voor een groot deel de belangrijkste socialisatie. Vanuit de moederhond heeft je pup voldoende bescherming tegen voorkomende ziekten. Je hoeft dus niet te wachten met trainen tot je pup volledig is ingeënt. Een week nadat je pup bij je in huis is kun je bij ons al komen trainen.    

.
Wist je dat….je nog steeds kunt kiezen voor een puppy coaching aan huis!

– een puppy privétraining van 60 minuten.
– we komen bij je aan huis.
– we werken aan onderwerpen die voor jou belangrijk zijn.
– je ontvangt de documentatie en trainingsvideo’s van de behandelde onderwerpen.
– Investering: 50,-

Voor meer informatie zie: puppycoaching

START 

Lesuren buitenlocatie in Alphen a/d Rijn

Iedere zaterdag 09.30 uur
Iedere zaterdag 10.05 uur
Iedere zondag 09.30 uur
Iedere zondag 10.05 uur 

Lesuren binnenlocatie in Koudekerk a/d Rijn
Iedere maandag 18.45 uur
Iedere donderdag 18.45 uur
Iedere donderdag 19.30 uur (vanaf 21 oktober)

DUUR

10 weken – 10 themalessen
Inclusief toegang tot online leeromgeving
Een les duurt 30 minuten

LOCATIE

Buitenlocatie
Tijdelijke buitenlocatie:
Kees Mustersstraat 8
Alphen aan den Rijn

Binnenlocatie
Arie Hogenespad 1 (VTC de Ridderhof)
Koudekerk aan den Rijn

KOSTEN

10 weekse: 125,- inclusief toegang tot online leeromgeving
5 weekse: 65,- inclusief toegang tot online leeromgeving

 

 

Lees hier meer over de thema’s
1 - Trainingstechnieken

Bij deze les ga je kennismaken met een aantal krachtige trainingstechnieken en krijg je inzicht wanneer je welke techniek het beste kunt toepassen.

 

2 - Contact en binding

Het doel van deze themales is dat je inzicht krijgt in de manieren waarop je het contact en binding met je pup al vanaf het begin kunt stimuleren. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Vind de effectie voerbeloning(en)
 • De kracht van variëren
 • Aandacht krijgen
 • Aandacht vragen
 • Hoe leert jouw hond?

Alles wat jij je pup wilt leren start vanuit aandacht. Hoe fijn is het als jouw pup regelmatig uit zichzelf oogcontact met je maakt zonder dat je voortdurend om aandacht moet vragen? Tijdens dit thema  leer je hoe je dit opbouwt en hoe je dit kunt uitbouwen en variëren met leuke spelletjes.

Motivatie en beloning
Tijdens dit thema leer je wat nu eigenlijk een beloning is. Je gaat ervaren dat een beloning veel meer kan zijn dan alleen voer. Je gaat op zoek naar de meest effectieve beloningen voor jouw pup. Ook leer je of de beloning die je bij je hebt of verschaft  ook daadwerkelijk als beloning wordt ontvangen door je pup.

 

3 - Rust en beheersing

Het doel van deze themales is dat je inzicht krijgt welke technieken je kunt inzetten om rust en beheersing van je pup te ontwikkelen en vergroten. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Je pup leren ontspannen
 • Zelfbeheersing ontwikkelen
 • Je pup leren liggen

 

 

 

4 - Wandelen

Waarom trekken zoveel honden aan de lijn? En wat is het verschil tussen wandelen zonder trekken en wandelen met aandacht? Ontdek door verschillende experimenten wat je kunt inzetten om de aandacht van je hond te behouden tijdens het wandelen.

Wandelen
Wandelen aan een lijn is eigenlijk best gek voor een pup; er zit ineens iets om zijn lijf of hals, hij voelt spanning op de lijn en hij moet een tempo aanhouden dat niet aansluit bij zijn natuurlijke looptempo. De pup heeft het gevoel dat hij weinig regie heeft over waar hij wil lopen en dit kan hem onzeker maken. We besteden daarom veel aandacht aan het wandelen aan de lijn, maar we geven je ook inzicht over de manieren waarop je met je hond aan de lijn kunt wandelen.

Tijdens de les geven we uitleg over de keuze voor een halsband of tuig. We kunnen je adviseren over de juiste afstelling van een tuig en geven advies over de pasvorm van een goed zittend tuig. Daarnaast vertellen we je over een goede lijnvoering. We gebruiken de lijn wel als grens, maar niet als stuur voor de hond.

5 - Hierkomen

Het doel van deze themales is dat je inzicht krijgt op welke wijze je een betrouwbare ‘ hier’  kunt aanleren en welke factoren meespelen bij het aanleren van een betrouwbare hier. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • De do’s en dont’s als je je hond hier wilt laten komen
 • Oefenen met verschillende technieken zodat je hond leert dat naar jou toekomen ALTIJD feest is
 • Kennismaken met diverse hierkom-spelletjes om samen te spele

 

6 - Vreemde geluiden

Het doel van deze themales is dat je gaat ervaren hoe je pup reageert op verschillende vreemde geluiden en wat je kan doen om je pup zodanig te begeleiden zodat hij hiermee om kan gaan. Onderwerpen die aan bod komen:

 • Het herstellend vermogen van jouw pup bekijken na een schrikreactie
 • Technieken die stress-reducerend werken
 • Introductie van verschillende vreemde geluiden
7 - Beweging

Het doel van deze themales is dat je inzicht krijgt  op welke wijze je je pup op een verantwoorde wijze kunt begeleiden in zijn ‘fysieke groei’.

Een pup heeft beweging nodig om zijn spieren te oefenen in balans, coördinatie, kracht, lenigheid en conditie. Teveel beweging is nog niet goed voor een pup maar te weinig beweging ook. Ontwikkelde spieren steunen en beschermen namelijk het kwetsbare skelet van je pup. Hoe beter de spieren zijn ontwikkeld, hoe beter belasting kan worden opgevangen. Wel is het belangrijk om te weten in welke mate je je pup mag belasten zonder dat de botstructuren overmatig worden belast.

8 - Spel

Het doel van deze themales is dat je door middel van verschillende onderwerpen kennis maakt met manieren waarop je met je pup kunt spelen. Je gaat je pup fysiek uitdagen maar ook mentaal én we gieten de puppy gehoorzaamheid in een speels jasje!

Hoe leer je je pup spelen en hoe speel je een trekspel met je pup? Hoe leer je je pup loslaten zonder dat het een gevecht wordt? Tijdens dit thema leer je wat het belang is van samen spelen. Ook leer je hoe je je pupkunt leren om iets los te laten op commando.

Er zijn weleens momenten dat we heel even geen tijd hebben voor de pup. Wij horen dan regelmatig dat de pup even mag ‘vrij spelen’. Vaak mondt dit uit in ongewenst gedrag. Tijdens dit thema leer je hoe je je pup lekker aan het werk kunt zetten wanneer jij even ‘geen tijd’ voor hem hebt.

Spelen is niet alleen het doen van een trekspelletje. Hersenwerkjes zijn ook spelletjes en hiermee daag je je pup mentaal uit. Tijdens dit thema maak je kennis met allerlei verschillende hersenwerkspelletjes.

 

9 - Verzorging en dierenartstraining
Een hond leert ieder moment van de dag en dat geldt zeker voor een pup. Daarom is het belangrijk een pup van jongs af aan vertrouwd te maken met zaken die later, als hij groot is, normaal voor hem moeten zijn. Maak van de verzorging en controle van zijn lijfje een normaal dagelijks ritueel.

Tijdens dit thema leer je hoe jij je pup het beste kunt begeleiden wanneer je naar de dierenarts gaat. Je leert hoe hoe de voetzooltjes van je pup kunt nakijken, tandjes kijken en hoe je je pup op een verantwoorde manier optilt. Ook leert je pup door dat een handdoek geen speeltje is en dat tandjes kijken helemaal niet zo vervelend is.

 

10 - Vreemde objecten

Bij deze themales ga je ontdekken hoe jouw pup reageert op vreemde objecten zoals megagrote knuffelberen, een nep hond, paraplu’s etc. Hoe begeleid je je pup die het spannend vindt? En wat do je als je pup juist overal op af wilt stormen? Dat leer je bij deze themales!