Gedragsbegeleiding

Specialistische begeleiding bij probleemgedrag

 

 

GEDRAGSBEGELEIDING

Als hondeneigenaar kan je weleens te maken krijgen met gedrag waar je niet blij van wordt. Gedrag dat zorgt voor voor onrust, spanning en/of stress bij jou of in het gezin. Dit maakt het samenleven met de hond minder plezierig. Tegelijkertijd is er iets met je hond aan de hand waardoor hij bepaalt probleemgedrag vertoont. Binnen de gedragsbegeleiding gaan we jullie begeleiden zodat het samenleven weer glans krijgt!

 

Privétraining of gedragsbegeleiding?

Bij DogStars maken we een duidelijke scheiding tussen privétraining en gedragsbegeleiding. Bij privétraining gaan we aan de slag met trainingsgerelateerde problemen waar jij en je hond tegen aan lopen of dingen die per ongeluk verkeerd zijn aangeleerd bij de hond. Je kunt hierbij denken aan: trekken aan de lijn, benchtraining of bijvoorbeeld onbeheerst gedrag.

Gedragsbegeleiding zetten wij in wanneer jij specifiek gedrag van je hond als een probleem ervaart of wanneer je hond door zijn gedrag een gevaar vormt voor zichzelf of voor zijn (directe) omgeving. Hierbij is het van groot belang om de oorzaak en de achterliggende emotie(s) van het probleemgedrag zo goed mogelijk te bepalen om tot de juiste oplossing te komen. Dit vraagt om een andere aanpak en vraagt ook meer tijd.


Probleemgedrag

Ons team biedt ondersteuning bij een breed scala aan gedragsuitdagingen zoals:

Angsten en fobieën 
– Angst voor vreemde geluiden, vuurwerk, andere honden, vreemde mensen, kinderen enz.
– Angst om alleen thuis te zijn (verlatingsangst)
– Angst agressie

Agressieproblemen
– Uitvallen aan de lijn
– Agressie naar andere honden, mensen, kinderen enz.
– Bezitsagressie of baknijd

Najagen
– Najagen van fietsers, katten, andere honden, wild enz.

Dwangmatig gedrag
– Overmatig blaffen, schaduw najagen, zelfbeschadigend gedrag enz.

Overig
– Hyperactiviteit

Hoe ziet het traject eruit?

Uiteraard bepalen we in overleg met jou of we een gedragsbegeleidingstraject inzetten. Als we dit traject inzetten dan bestaat dit uit de volgende onderdelen.

1. Invullen Vragenformulier
Bij de start van gedragsbegeleiding kan je een vragenformulier ontvangen waarin we al basis- en achtergrondinformatie vragen over je hond.

2. Gedragsconsult
Je komt bij ons op locatie of wij komen bij je aan huis. Dit is even afhankelijk van het probleem en de mogelijkheden die je hebt. Bij het gedragsconsult nemen we de tijd om met jouw in gesprek te gaan zodat we meer inzicht krijgen in de problematiek. We doen een observatie waarin we nauwkeurig de interacties en gedragingen van je hond vastleggen. Vervolgens voeren we een gedetailleerde gedragsanalyse uit, waarbij we de onderliggende patronen, triggers en oorzaken van het probleemgedrag in kaart brengen. Tijdens het gedragsconsult geven we je direct waardevolle inzichten en praktische handvatten mee voor het management van de problematiek(en). Het gedragsconsult neemt ongeveer 1,5 uur in beslag.

3. Behandelplan
Na het consult stellen we een uitgebreid en op maat gemaakt behandelplan op waarmee we samen gerichte en effectieve stappen zetten.

4. Vervolgsessies
Na het gedragsconsult bieden we je de mogelijkheid om vervolgsessies te volgen waarin we samen werken naar het behalen van de einddoelen. Door vervolgsessies te volgen kunnen we je stapsgewijs vaardig maken met de technieken die je kunt inzetten. Ook kunnen we tijdig bijsturen indien nodig en voortgang evalueren als dit nodig blijk

 

Wat vraagt dit van jou?

Gedragsbegeleiding vraagt om inzet, tijd, geduld, liefde en doorzettingsvermogen van jou als eigenaar. Probleemgedrag is niet in één dag opgelost of verdwenen. Wel ben jij de sleutel tot een verbetering van het gedrag. En wij staan natuurlijk altijd voor je klaar om je te coachen.


Onze gedragsspecialisten en therapeuten

Bij DogStars begrijpen we dat elke hond uniek is en dat gedragsproblemen verschillende oorzaken en aanpakken vereisen. Daarom hebben wij een team van gespecialiseerde gedragsdeskundigen en trainers die elk zijn opgeleid en ervaring hebben met specifieke gebieden van hondengedrag. Zo kunnen we voor elk gedragsprobleem een passende specialist bieden.

Laura van Popele
Gediplomeerd kynologisch gedragstherapeut en NVGH gecrediteerd 

Laura is een van onze zeer gewaardeerde gedragstherapeuten en tevens expert op het gebied van niet alleen kunnen zijn-problematiek. Laura kijkt verder dan alleen naar het gedrag van de hond. Gezondheid, welzijn, gemoedstoestand, karakter, ras en nog veel meer factoren hebben invloed op specifieke problematieken. Iedere hond is uniek. Dat maakt dat een “one-size-fits-all” oplossing niet bestaat. Samen met de eigenaren bewandelt Laura het proces waarbij de eigenaren (nog) meer inzicht krijgen in de wereld van de hond en de mogelijkheden in het verbeteren van specifieke problemen. Het leren accepteren van zijn/haar rafelrandjes en zo te komen tot een gezonde en gelukkige relatie.

Boudine
Kynologisch gedragstherapeut

Een van onze andere zeer gewaardeerde gedragstherapeuten is Boudine. Met zorgvuldige aandacht voor zowel hond als eigenaar, biedt Boudine deskundige begeleiding voor diverse gedragsproblemen zoals angst, agressie en najagen. Een belangrijk onderdeel in de aanpak van Boudine is het coachen van jou als eigenaar, zodat je zelfverzekerd en effectief met het gedrag van je hond kunt omgaan. Samen wordt een veilige, gestructureerde omgeving gecreëerd waarin jouw hond zich begrepen en ondersteund voelt.

Amber Kempers
Kynologisch gedragstherapeut

DogStars werkt op een prettige manier samen met Amber van Amber’s Dogwise. Amber is gedragstherapeut en gespecialiseerd in het welzijn van honden. Dit volgens de richtlijnen van de PDTE (Pet Dog Trainers of Europe). Amber kom je tegen bij de begeleiding van honden met specifieke angsten. Denk hierbij aan geluidsangst en/of vuurwerkangst.
Amber is tevens kynologisch masseur.

Contact opnemen

Wil je weten of gedragsbegeleiding voor jouw hond raadzaam is? Neem dan contact op met ons op.

 

BEGELEIDINGSDAGEN

De tijden van gedragsbegeleiding worden in overleg met jou gepland.

LOCATIE

Op onze binnenlocatie, aan huis indien gewenst op een andere locatie.

KOSTEN

Gedragsconsult en analyse: 175,-
Follow up consult: 85,-

NVGH geaccrediteerd

Reiskosten en reistijd

  • Binnen Alphen a/d Rijn:
    geen reiskosten
  • Buiten Alphen a/d Rijn en tot max. 15 kilometer: € 0,39 per gereden kilometer