Verboden voorwerpen van straat eten
In dit artikel gaan we in op een veel voorkomend probleem bij puppen namelijk het eten van allerlei verboden voorwerpen van straat. Denk hierbij aan steentjes, takjes, blaadjes, viezigheid, poep, modder, lege verpakkingen etc. Als je ooit twijfelt of het normaal is dat jouw pup van alles van straat eet, wees gerust, jouw pup is niet de enige. We leggen uit waarom puppen de neiging hebben van alles in de bek te doen en hoe je dit beter kunt managen en trainen.
Waarom eten puppies zoveel viezigheid van straat?
Er zijn verschillende redenen waarom je pup voorwerpen eet, in zijn bek doet. De belangrijkste reden is dat je pup proeft, kauwt en zo kan ontdekken of iets eetbaar is. Daarnaast is kauwen een manier om even spanning te ontladen.
Het eten van stokken
Veel honden die stokken lijken te eten, kauwen er eigenlijk alleen op. Het is een activiteit waar veel honden van genieten. Kauwen ontspant en hiermee kan een hond de prikkels (positieve en negatieve) mee verwerken en spanning/stress laten afvloeien.
Het eten van vuil
Soms is het zo simpel als het feit dat iets in de prullenbak naar eten ruikt voor je hond. Honden houden ook van vreemde geuren. Honden ruiken alles! Van peuken tot stinkende voeten – wees niet geschokt als ze dol zijn op de manier waarop afval ruikt.
Het eten van ontlasting
Het eten van organisch afval zoals rottende dieren of dierlijke afvalproducten is natuurlijk gedrag voor een hond. Toch maakt het het voor ons niet minder walgelijk. Ik kan je echter een beetje geruststellen over de veiligheid van je hond met deze specifieke gewoonte. Je zou misschien denken dat aas en dierlijk afval gevaarlijk zijn, maar de maag van de hond is een totaal ander milieu van de onze. Voorbeelden als paardenpoep en de eigen poep van de hond zijn eigenlijk stoffen die je hond kan verteren. Tenminste, voor het grootste deel, zonder nadelige gevolgen – hoe walgelijk we zijn gedrag ook mogen vinden. Maar misschien wel de meest voorkomende bron van angst voor nieuwe eigenaren, is een hond die poep eet, of het nu zijn of die van andere honden is.
Het eten van steentjes
Het eten van stenen is een veelvoorkomende activiteit bij puppies. In veel gevallen begint het waarschijnlijk met het verkennen van een paar kiezelstenen met zijn bek. Op die manier lijken puppies op peuters; ze gebruiken hun mond om nieuwe sensaties te ontdekken. De meeste puppies zullen het gewoon uitspugen als ze er genoeg van krijgen. Maar we zijn natuurlijk bang dat de pup het steentje gaat inslikken waardoor we proberen het van hem af te pakken.
Verkeerde voeding of mineraaltekort
Een mogelijke reden is dat honden die vuil eten een mineraaltekort kunnen hebben. In dat geval proberen ze door het eten van aarde of modder om zo voedingsstoffen uit de boden te halen. Er is geen hard bewijs om deze theorie te ondersteunen, maar het is zeker de moeite waard om naar het voer van je pup te kijken.
Gezondheidsproblemen
Een ontsteking in de darm kan leiden tot bloedingen langs de darm of ulceratie, wat kan leiden tot bloedarmoede. Bij IBD is er een verminderde opname van B-vitamines. Dus honden met IBD zouden vuil kunnen eten omdat ze proberen meer mineralen te krijgen om de bloedarmoede aan te pakken. Schildklierhormonen helpen de aanmaak van rode bloedcellen door het beenmerg te stimuleren. Wanneer er een verminderde productie van schildklierhormoon is met hypothyreoïdie, is er minder stimulatie van het beenmerg en is er bloedarmoede.
Andere oorzaken die tot bloedarmoede kunnen leiden, zijn onder meer bloedende tumoren, parasieten, zweren en chronische nierziekte. Inwendige parasieten zoals haakwormen veroorzaken bloedarmoede. Ze hechten zich eigenlijk aan de darmwand en zuigen bloed. Andere darmparasieten veroorzaken een verminderde opname van voedingsstoffen. Uitwendige parasieten zoals vlooien en teken zuigen bloed op en veroorzaken daardoor ook bloedarmoede.
Verveling
Het eten van vuil kan ontstaan bij honden die zich vervelen.
Management
Het voelt misschien heel onnatuurlijk en toch is dit een belangrijke tip. In veel gevallen kauwt je hond op de stok, het steentje en spuugt dit vervolgens weer uit. Als je te vaak/te snel voorwerpen wilt afpakken dan kan dat ertoe leiden dat je hond het voorwerp juist snel doorslikt. Ook bestaat de kans dat je hond verdedigingsagressie gaat vertonen (grommen, lip optrekken, uitvallen) of van je wegrennen.
Als je hond iets in zijn bek heeft dat wel gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen, probeer haar dan eerst te attenderen met je positief attentiesignaal. Als je hond naar je kijkt (of hij het het verboden voorwerp nog in zijn bek heeft of niet) zeg: “GOEDZO” en in 9 van de 10 gevallen laat een hond direct het voorwerp los om de beloning in ontvangst te nemen. Gooi het verboden voorwerp weg terwijl je beloont of neem afstand van het verboden voorwerp. Een belangrijke voorwaarde bij deze methode is dat daar waar jij mee beloont door je hond ook daadwerkelijk wordt ervaren als beloning.
Gevaar bij deze methode
Doe dit niet té vaak achter elkaar want dan creëer je mogelijk een verkeerd gedragspatroon waarbij je hond leert dat hij juist alles van straat moet pakken omdat dit leidt naar de beloning. In dat geval zeg je niet direct “GOEDZO” maar schenk je wel aandacht met je stem aan dit gedrag.
4. Training
Trainen! Ga oefenen met contact maken tijdens het wandelen. Denk hierbij aan de oefening inchecken. Doe leuke gehoorzaamheidsspelletjes. Laat je hond zitten, zeg op spannende toon: ‘ready…steady…’ en bij de ‘GO’ doen jullie samen een renspelletje. Oefen met wandelen aan een slappe lijn, wees onvoorspelbaar leuk in je beloningen, doe zoekspelletjes in veilige gebieden. Op deze manier leer je je hond tijdens een wandeling regelmatig contact met jou te maken in plaats van alleen maar bezig te zijn met zijn omgeving.
5. Speeltje meenemen
Neem tijdens de wandeling een speeltje mee die je kunt aanbieden als je merkt dat je hond een kauwbehoefte krijgt.
Het gevaar van viezigheid eten
Natuurlijk zijn er risico’s als u jouw hond voortdurend vuil eet. De belangrijkste is invloed hiervan op de darmen. De kan op een verstopping, obstructie of diarree kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van je hond. Daarnaast kan vuil ook pesticiden bevatten of andere gifstoffen. Afhankelijk van het vuil kan ook tandschade of slijtage een punt van zorg zijn. Als het vuil bijvoorbeeld stenen bevat, kan dit schade aan tanden van je hond veroorzaken en verstopping in de keel of een ander punt in het spijsverteringskanaal. Scherpe stokken kunnen de bekleding van de mond, keel of darm van je hond doorboren. Het is ook mogelijk dat je hond samen met het vuil een parasiet binnenkrijgt, wat een reeks aanvullende gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
Voeding
Als je je zorgen maakt of het vuil dat je hond eet te wijten is aan een onevenwichtige voedingswaarde, dan is het raadzaam om hiervoor je dierenarts te raadplegen.