Waarom straffen niet werkt

Waarom straffen niet werkt

Wat maakt dat er flitspalen op de weg staan? Is dat omdat wij ons altijd keurig netjes aan de snelheid houden? Waarom rijden we dan toch met zijn allen te snel met de auto?

Ondanks de boetes die we allemaal weleens hebben gekregen (onze straf), zullen we steeds weer in de fout gaat, zeker als we denken niet betrapt te zullen worden. En als we dan een boete krijgen zeggen we niet: ‘oké, voortaan rijd ik altijd en overal de toegestane snelheid’. Nee we zijn boos en niet op onszelf maar op degene die ons heeft beboet.

Nu ga ik de situatie veranderen. Stel dat je iedere keer een beloning ontvangt wanneer je een dag niet over de maximale snelheid gaat. Elke keer weer krijg je datgene wat je graag wilt hebben als jij je aan de maximum snelheid houdt. Je krijgt iets dat je op geen enkele andere manier kunt bemachtigen. Hoe groot is nu de kans dat je de verkeersregels naleeft? HEEL GROOT!! En dat alleen maar omdat het je iets oplevert. En die politie? Dat worden onze beste vrienden, we gaan hopen op controles, want dan kunnen we weer iets verdienen.

Dezelfde beloningstactiek werkt ook bij je hond. Geef je hond datgene dat hij wilt hebben als hij zich aan de regels houdt. Je hond zal snel bereid zijn om met jou mee te werken en de band tussen jou en je hond zal alleen maar verbeteren. Hij ervaart dat zijn baasje te vertrouwen is en dat meewerken in het dagelijks leven meer oplevert dan tegenwerken.

Wanneer je echter toch voor straffen kiest, leert je hond één ding: ‘die baas van mij is een bullebak en niet te vertrouwen.’

POSITIEVE TRAINING VERSUS STRAFFEN

Positieve training Straffen
Je brengt je hond in de omstandigheden dat hij de fout niet in kan gaan. Je brengt de hond in de omstandigheden dat hij zeker de fout in gaat.
Je beloont de hond voor het gewenste gedrag. Je straft de hond voor het door jou uitgelokte ongewenste gedrag.
Je focust op wat goed gaat: plezier en goede verwachting over je hond. Je focust op wat fout gaat: irritatie en teleurstelling over je hond.
De leert je hond iets aan. Je leert je hond iets af.
De hond leert graag en is open. De hond laat iets uit angst voor straf.
   

De keuze is aan jou!

DogStars Hondenschool Alphen aan den Rijn
E-mail: info@dogstars.nl
www.dogstars.nl