Thema Spel

In dit thema leer je hoe je je pup fysiek kunt uitdagen maar ook mentaal én hoe je van een stukje gehoorzaamheid een te gek spel kunt maken! 

Wasbakkenspel 

Dit is een onwijs leuk spel waar je eindeloos mee kunt variëren. Tijdens dit spel train je op diverse gehoorzaamheidsoefeningen:
 • Inchecken
 • Zit en blijf
 • Zelfbeheersing
 • Bij je komen (hierkomen)
 • Contact en binding
Wat heb je nodig? 
2 wasbakken die ongeveer 5 meter uit elkaar staan.
 
 
Stappenplan
1. Ga tussen de 2 wasbakken in staan.
2. Houd in beide handen een aantal voertjes.
3. Houd het eerste voertje voor de neus van je hond en gooi deze in een van de wasbakken.
4. Je hond sjeest naar de wasbak, eet het voertje en keert zich vervolgens weer om. Als je hond bij je incheckt (naar je kijkt) dan zeg je direct “Goedzo” en gooi je een voertje in de andere wasbak. Herhaal dit een aantal keer.
5. Bij de volgende stap haal je je hond bij je en laat je je hond voor je zitten. Zeg weer “Goedzo” en gooi weer een voertje in een van de wasbakken. Maak hier ook een een leuk spel van door op spannende toon ‘ready, steady, go’ te zeggen als je hond voor je zit. Bij de Go gooi je weer een voertje weg.
6. Varieer ook door je hond te laten zitten en te bewegen op je plaats.
7. Gaan al deze stappen goed dan kun je de zit combineren met de zelfbeheersing. Haal je hond bij je, laat je hond zitten, geef een blijf en loop naar een wasbak toe. Gooi hier een voertje in, loop weer terug naar je hond en geef hem toestemming om naar de wasbak te gaan.

 

 


 

Handtarget 

De handtarget is een oefening waarbij je hond leert dat het aanraken van je handpalm hem iets lekkers oplevert.

Doel van de oefening
De handtarget is eigenlijk de basis voor heel veel praktische oefeningen in het dagelijks leven.

 1. Allereerst is de handtarget een hele belangrijke contact-oefening die je in verschillende situaties goed kunt toepassen. Wanneer jouw hond het bijvoorbeeld spannend vind om een andere hond te passeren dan kun je ervoor kiezen om de handtarget-oefening te doen. Hiermee verleg je de focus van je hond van de andere hond naar je hand.
 2. Een andere belangrijk aspect is dat je door middel van de handtarget je hond kunt ‘sturen’ met je hand zonder dat je een signaal geeft of met de lijn stuurt. Zo kun je de handtarget inzetten om je hond zelfstandig in en uit de auto te laten stappen en je kunt de hond met de handtarget ook veel leuke dingen leren zoals de ‘wave’ of bijvoorbeeld het dichtdoen van keukenkastjes.
 3. Tenslotte is de handtarget ook een zelfbeheersingsoefening. 

Stap 1 – Aanleren van de handtarget
Bij deze oefening gebruik je geen signalen als ‘Zit’. Je hond mag zelf kiezen waarin hij de oefening uitvoert.

1.Houd een aantal beloningen in je rechterhand en maak een vuist. Dit is je voorraadhand. Houd deze zonodig nog even op je rug.
2. Je linkerhand is je ‘target-hand’. Deze houd je naast je voorraadhand (of op je rug). Deze twee handen vormen samen de basis positie.
3. In deze fase geef je als je begint je hond eerst iets lekkers uit de target- hand.
4. Houd vervolgens je linkerhandpalm (je target-hand) vlak voor de neus van je hond en wacht tot je hond er naar je handpalm toe gaat bewegen. Zeg niets. Wanneer je hond ruikt of likt aan je target-hand doe dan niets. Let goed op het moment dat je hond hem toch aanraakt.
5. Op het moment dat je hond je handpalm aanraakt zeg je “Goedzo” en stop je 1 beloning uit je voorraadhand in je target-hand en dit geef je aan de hond.  Herhaal dit een aantal keren. Uiteraard mag je het voertje ook vanuit je voorraadhand op de grond leggen/gooien.
6.Als de oefening ten einde is gooi je na het aanraken van je target-hand iets lekkers zichtbaar op de grond waarna je hond het mag opeten. Op deze manier motiveer je de hond om sneller naar je toe te komen voor het volgende spelletje en op die manier bouw je nog meer drive en fun in de oefening!


Stap 2 – Veranderen van positie

Gaat stap 1 goed dan ga je het weer wat moeilijker maken door van positie te veranderen.

 1. Wissel van target-hand. Je rechterhand wordt nu je target-hand, je linkerhand wordt je voorraadhand.
 2. Als je wisselt van hand begin je de oefening door één keer iets lekkers uit je target-hand te geven.
 3. Herhaal dit een aantal keren.

Varieer ook door je hand op verschillende plekken ten opzichte van je hond te houden.

Stap 3 – gebruikmaken van andere voorwerpen
Nu de hond de handtarget eenmaal kent, kun je proberen om andere voorwerpen als target in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een vliegenmepper, een targetstick of bijvoorbeeld een quboqob (stuiterschijf).  Door regelmatig te variëren van voorwerp, houd je de aandacht van de hond want honden vinden  nieuwe voorwerpen vaak interessant.


 

 

Trekspelletjes

Het nut van trekspel
Het spelen van een trekspel kan een heel waardevolle beloning worden naast voer. Als je varieert met verschillende soorten beloningen dan wordt het voor je hond een verrassing én precies dat zorgt een gemotiveerde en betrokken hond!  Als je met speeltjes beloont dan is het belangrijk dat je samen met je hond speelt. Iets zomaar weggooien of geven is niet vanzelf leuk én niet direct aan jou gekoppeld als jij niet aan het andere eind van het speeltje ‘hangt’.

Het samen spelen van een trekspel ontwikkelt en versterkt de band tussen jou en je hond. Dit in tegenstelling tot het gooien van eren bal. Hiermee activeer je eerder de prooidrift en stimuleer je niet per definitie de band met je hond. Een trekspel is een krachtige motivatie tijdens de training. Je kunt het inzetten als beloning na het uitvoeren van een oefening. Daarnaast biedt het trekspel nog meer voordelen. Je hond ontwikkelt kracht en drive, je hond blijft dichtbij jou en er is contact.

Waaraan moet een trekspel voldoen?
De keuze van eren speeltje is afhankelijk van het soort ras, formaat, bekstructuur, spierkracht en grootte van de hond. Hier zijn een aantal algemene punten:

 • Jouw hond moet het trekspel als een beloning ervaren. Hoe steviger hij het vastpakt, hoe leuker hij het vindt.
 • Het speeltje is altijd gekoppeld aan jou. Het speeltje behoudt zijn waarde door het na het spelen op te ruimen. Het ligt dus niet op de grond, in de mand of in de bench.
 • Trekken begint met een cue (‘pak het maar!’ of ‘GO!’). Je hond mag niet bovenop het speeltje duiken zodra hij het ziet. Het spelletje begint pas als jij het zegt.
 • Zorg dat het speeltje een afmeting heeft zodat je het tijdens de wandeling of training snel kunt pakken (uit bijvoorbeeld je jaszak). Als je het na gewenst gedrag eerst nog uit een tas moet halen, dan komt de beloning te laat.
 • Spelen met een trekspelletje doe je samen.
 • Het is belangrijk dat je het speeltje laag aanbiedt om eventueel opspringen te voorkomen.
 • Speel heen-en-weer en niet op-en-neer in verband met de ontwikkeling van de tandjes van je hond.
 • Eindig het spel op een leuke manier. Bij de laatste keer los gooi je paar voertjes op de grond en heb jij tijd om het speeltje weg te stoppen.

 

 

 

 

 

 

 


 

Leren loslaten van een spelletje

Bij deze oefening leer je de hond dat hij bij het horen van het commando l ‘Los’ zijn bek open te doet en het speeltje loslaat. Deze oefening is niet alleen heel handig tijdens een trekspelletje maar ook om onveilige voorwerpen uit de bek van je hond te kunnen halen. Er zijn 3 methodes die wij hanteren bij het leren loslaten van een speeltje.

Methode 1
Dit is een methode die handig is voor honden die voer prefereren boven spel.

Stap 1 – Het invoegen van het signaal ‘Los’

1. Doe samen met je hond een trekspel. Houd het speeltje aan beide uiteinden vast.
2. Doe ongeveer 10 seconden een trekspelletje met je hond. LET OP: haal het speeltje voorzichtig heen-en-weer en vooral niet op-en-neer.
3. Wanneer je wilt dat je hond loslaat stop je met spelen en bevries je als het ware je lichaam. Hierdoor maken we het spelen met het speeltje op dat moment minder interessant.
4.Zodra je hond ervoor kiest om zijn bek open te doen zeg je: ‘los’ en direct bied je het speeltje weer aan als beloning.

Herhaal dit trekspel maximaal 2x om te voorkomen dat je pup overprikkelt raakt. Bij de laatste keer loslaten gooi je een paar voertjes op de grond. Terwijl je hond deze rustig oppeuzelt, heb jij de tijd om het speeltje op te ruimen. Hiermee voorkom je (gouden regel nummer 1) dat je pup direct weer opspringt naar het speeltje

Methode 2
Dit is een methode waarbij we ruilen met voer.

Stap 1 – Het invoegen van het commando ‘Los’

1. Houd in je ene hand het speeltje vast en in je andere hand iets lekkers. Houd de hand met het lekkers op je rug.
2. Doe ongeveer 10 seconden een trekspelletje met je hond. LET OP: haal het speeltje voorzichtig heen-en-weer en vooral niet op-en-neer.
3.Beweeg nu snel je gesloten hand met lekkers richting de neus van de hond. De hond zal het speeltje loslaten om het lekkers te pakken. Op het moment dat de hond zijn bek open doet, geef je het commando‘Los’. Zo koppelt de hond het open doen van zijn bek aan het woordje ‘Los’.
4. Herhaal dit maximaal 2x.

In de eerste stap ben je eigenlijk aan het ‘ruilen’ met je hond, maar geleidelijk aan leert je hond dat het commando ‘los’ een voorspeller wordt van iets lekkers. Je signaal krijgt betekenis!  Wanneer je hond vlot loslaat, wordt het tijd om het commando  ‘Los’ naar voren te schuiven.

Stap 2 – Het naar voren halen van het signaal ‘Los’

1. Houd in je ene hand het speeltje vast en in je andere hand iets lekkers. Houd de hand met het lekkers op je rug.
2. Doe ongeveer 10 seconden een trekspelletje met je hond. LET OP: haal het speeltje voorzichtig heen-en-weer en vooral niet op-en-neer.
3.Geef nu eerst het commando ‘Los’ en houd direct daarna een voertje voor de neus van je hond. Tussen het commando en het aanbieden van een beloning zit een fractie van een seconde. Herhaal dit een aantal keren.
4. Herhaal dit maximaal 2x.

Wanneer de voorgaande stappen goed gaan, wordt het tijd om de tijdsduur uit te bouwen tussen het geven van het signaal en het aanbieden van een beloning. Zeg ‘Los’ en wacht 1 seconde voordat je de beloning aanbied. Gaat dat goed dan wacht je vervolgens 2 seconden. Het signaal ‘Los’ wordt nu een voorbode voor de actie (het loslaten) en dat levert je hond iets lekkers op.

Methode 3
Nog een methode is dat je niet ruilt met voer maar zorgt voor eenzelfde soort speeltje die je aanbied. Zodra het vergelijkbare speeltje in beeld komt en je hond doet zijn bek open om het andere speeltje los te laten dan zeg je: ‘Los’ en direct mag hij het andere speeltje pakken.

 

 

 

 

 


 

Snuffelspelletjes en hersenwerken

Snuffel- en hersenwerkspelletjes zijn ideaal om je hond geestelijk moe te maken. Werken aan beheersing, werken aan zelfstandigheid, werken aan balans & coördinatie, werken met de neus; allemaal dingen die relatief weinig tijd kosten per sessie maar veel inspanning van je hond vragen.
 
Waarom hersenspellen en snuffelspellen voor je hond?
 • het zorgt voor mentale uitdaging en stimuleert de zintuigen
 • hersenwerkspellen verbetert de concentratie en geeft afleiding
 • het helpt angsten te overwinnen en vermindert stress
 • het stimuleert impulsbeheersing
 • het stimuleert het probleemoplossend vermogen
 • het zorgt voor een goede band tussen jou en je hond
 • en vooral: PLEZIER!

Hieronder vind je een greep uit de vele spelletjes die er zijn!

 

Snuffelmat

Bakvormpjes

Dog Tornado

Merk: Nina Ottoson
moeilijkheidsgraad 2. 
De Dog tornado bestaat uit 4 draaiende schijven op elkaar. Deze schijven zijn los van elkaar te draaien en iedere laag bevat een uitsparing om iets lekkers in te doen. 

Snuffelbloem

Verstop lekker voertjes onder de blaadjes van de bloem en snuffelen maar!

Doos met toiletrollen

Verzamel zoveel mogelijk toiletrollen en zet deze rechtop in een schoenendoos. Voorn kleine hondjes kun je de toiletrollen ook door midden knippen. Gooi een aantal voertjes in de doos en de hond kan lekker snuffelen! 

Snuffelmandje

Koop een mandje en een stuk touw. Zigzag het touw door het mandje, gooier wat voertjes in en je hebt een hersenwerkje! 

Dog Brick

Merk: Nina Ottosson 
Moeilijkheidsgraad: 2

De Dog Brick puzzel is zeer veelzijdig en een échte hersenkraker voor je hond. Schuiven, pakken, openklappen….je hond moet flink zijn best doen om alle snoepjes tevoorschijn te halen. 

Snuffelen in cupcake houder

De snuffelbal

Deze bal is eigenlijk een baby speeltje (te koop bij o.a. Action). Koop een fleece kleed en knip deze in brede reepjes. Doe in ieder lapje een brokje en doe deze in de snuffelbal.