De eerste dagen en het vinden van een ritme
En het creëren van een goed ritme
Je hebt net je pup in huis. En nu? Hoe zien de eerste dagen en nachten eruit? Waar moet je op letten en wat zijn veel voorkomende problematiekjes?
1. De eerste nachten
Je pup is net bij zijn/haar moeder, broertjes en zusjes weg en is eigenlijk letterlijk moederziel alleen. Om die reden is het essentieel om je pup de eerste nachten niet alleen te laten maar vertrouwen te krijgen dat jij als eigenaar je pup dat geeft wat hij/zij nodig heeft. Ga de eerste nachten met een matras naast de bench liggen. Ook kun je ervoor kiezen je pup de eerste nachten in zijn bench naast je bed te zetten. Dit heeft niet onze eerste voorkeur omdat het lastiger wordt om je pup daarna te leren beneden in zijn eentje te slapen. Hoelang moet je dan beneden slapen? Dat is per pup verschillend. Wij raden aan om een poging te wagen om boven te slapen als het dagritme in orde is en je pup door heeft hoe zijn dag- en nacht eruit ziet. Voorspelbaarheid in de dag zorgt namelijk voor rust. Een hond weet waar hij aan toe is.
Piepen
Je komt gegarandeerd voor de volgende keuze te staan wanneer je pup ’s nachts begint te piepen:
* Piept mijn pup om aandacht?
* Piept mijn pup moet omdat hij moet plassen/poepen?
* Piept mijn pup omdat hij het te warm heeft of ergens van is geschrokken?
Wat de reden ook is, laat je pup, zeker de eerste nachten naar buiten als hij piept. Je komt er namelijk snel genoeg achter of je pup piept omdat hij nodig moet of omdat hij aandacht wil hebben. De meeste puppen kunnen de nacht nog niet doorslapen en moeten nog een keer naar buiten om te plassen. Je kunt het piepen voorkomen door tijdig je wekker te zetten. Je voorkomt hiermee dat je pup leert dat hij door te piepen uit de bench wordt gehaald. Stel bijvoorbeeld dat je pup zijn plas tot ongeveer 03.00 uur kan ophouden, zet dan je wekker op 02.30 uur. In het begin is het verstandig de wekker om 06.00 uur weer af te laten gaan zodat je zeker weet dat je pup niet gillend wakker wordt. Het grote voordeel hiervan is dat je pup (en waarschijnlijk jij ook) weer snel en rustig inslaapt omdat hij niet klaarwakker is geworden van zijn eigen gegil.
Kruik in de winter
Sommige pup vinden het fijn tegen een krukje aan te liggen. Een kruik kun je het maken van een harde limonadefles of een baby kruik. Deze vul je met warm water en de fles wikkel in een kussensloop. Doe nooit te heet water in de kruik en let goed op hoe je hond omgaat met de kruik.
2. Vast dagritme ontwikkelen
Zowel mensen als honden houden van ritme. De regelmaat en structuur van een routine zorgen ervoor dat je pup weet waar hij/zij aan toe is en de voorspelbaarheid geeft ze een veilig, geborgen gevoel. Een routine kan ook een positieve impact hebben op het slapen, bijtgedrag en algehele gemoedstoestand van je pup. Je pup een ritme aanleren heeft dus verschillende voordelen maar hoe doe je dat en kan je hier al gelijk mee beginnen?
Omdat je pup de eerste dagen volledig moet acclimatiseren is het de eerste dagen nog onmogelijk een vast ritme te volgen. De leefomgeving is volledig nieuw voor je pup. Hier moet je pup aan wennen. Het kan zijn dat je pup de eerste week slecht eet en nog niet op vaste momenten wil plassen en/of poepen. De buitenwereld is nog nieuw en kan spannend zijn waardoor je pup buiten naast het plassen ook nog niet wilt wandelen. Maak je geen zorgen. Maak de eerste dagen zonodig gebruik van de achtertuin. Wel is het handig alvast te starten met een routine. Deze routine is dan vooral een leidraad en zorgt voor ritme en structuur in de dag. Uiteraard moet het ritme passen bij de hond én bij jullie huishouden.
Bij ritme bedoelen we dat de activiteiten elkaar elke keer chronologisch opvolgen. Na slapen komt plassen. Na het plassen komt even wandelen spelen. Vervolgt door eten, nog even een laatste plasje en weer verplicht rusten enz. Zijn er momenten dat je pup enborm bijterig is. Check dan je dagritme. Heeft je pup te kort geslapen? Heeft je pup veel indrukken opgedaan? Is er reuring in huis? Het ritme gaat je redden!
Voorbeeld van een puppyschema
Ochtend
Wandelen en ontlasten
Het eerste dat je ’s morgens doet is je hond uit de bench halen en zo snel mogelijk (maar wel in rust) buiten zetten zodat hij snel leert dat hij zijn/ haar behoeftes buiten moet doen. Check zelf of je dit de eerste weken liever in de tuin wilt doen om ongelukjes te voorkomen of dat je het tuigje of halsband snel om kunt doen en naar buiten kunt gaan.
Spelen
Na het plassen en poepen bekijk je even of je pup buiten nog even wilt exploreren (snuffelen, ontdekken) of liever terug naar huis gaat en binnen of in de tuin samen speelt. Doe dit ongeveer 5-10 minuutjes
Eten
Het is etenstijd! Bekijk hoe je het voer op een leuke wijze kunt aanbieden. Denk aan een kong, een voerbal, verstoppen in de tuin of een snuffelmat. Hier mag je natuurlijk mee variëren. Na het eten mag je hond nog heel even rond scharrelen.
Plassen
Veel pups moeten binnen 15min na het eten nog even plassen. Dit gaat enkel om een plasje buiten. Daarna is het tijd om naar de rust toe te werken. Doe daarom geen drukke spelletjes meer na het plassen.
Rusten
Koppel het verplicht gaan rusten in de bench aan iets aangenaams. Denk aan een kluif waar ze even lekker op kunnen kauwen. Deze kluif krijgen ze alleen als ze in de bench liggen! Op die manier krijgt de bench veel waarde. Bij een kluif kan je denken aan een las oor, een konijnenoor of pens staafje. Kauwen en bijten zorgt ervoor dat ze de spanning (zowel positieve- als negatieve spanning) kunnen ontladen. Bijten werkt hierbij erg goed. Tegelijkertijd worden kluifjes vaak liggend gegeten waardoor je pup ook sneller in zijn/haar rust zal zakken.
Na het slapen start het ritme weer met buiten plassen, poepen en even wandelen.
Moet mijn hond elk slaapmoment in de bench slapen?
Het is niet verplicht dat je pup elk slaap momentje in de bench ligt. Het is juist fijn als je pup ook buiten de bench zijn/haar rust weet te vinden. Wel is het belangrijk dat je pup zijn/haar rust kan vinden. Indien hij wakker blijft, bijterig wordt dan is het toch verstandig je hond weer verplicht te laten rusten in de bench. Het is ook verstandig om 2 momenten op de dag in te planning in je schema waarin je pup verplicht in de bench moet slapen. Op deze manier wordt de bench een plek waarbij je pup weet: oja het is nu even verplichte rusttijd. Deze verplichte rusttijden gaan jou ook helpen om het leren alleen zijn op te bouwen en te voorkomen dat je pup je overal achterna loopt en zijn/haar rust alsnog niet kan vinden.
Einde ochtend
Wandelen en ontlasten
Je pup heeft lekker 1,5 tot 2 uur geslapen. Dan is het weer tijd om uit de bench te gaan en direct te plassen. Ook mag je weer een aantal minuutjes buiten wandelen. Pas je activiteiten wel aan op het weer. Doe leuke oefeningen die je leert bij de puppycursus, speel met een speelt of doe zoekspelletjes). Ga je op pad? Dan kan het zijn dat je pup langer wakker is dan normaal. Dat is voor een keer niet erg. Het gaat er vooral om dat je leert doseren voor je pup. Doet je pup de ene dag veel dan is de volgende dag meer een rust dag.
Eten
Weer thuisgekomen is het etenstijd. BNekijk hoe je het voer aanbied.
Spelen
Doe nog een rustig oefeningetje waar geen adrenaline bij vrijkomt. Drukke spelletjes maken het namelijk lastiger om daarna rustig te gaan slapen. Bij rustige spelletjes kun je denken aan gehoorzaamheidsoefeningetjes zoals zitten, liggen, zelfbeheersing. Een hersenwerkje waarbij je pup zijn laatste brokjes kan verdienen.
Plassen
Mogelijk moet je hond nog even een plasje doen
Slapen
Nu is het weer tijd om even te rusten. Bekijk zelf of je hond in de bench moet rusten of buiten de bench mag liggen. Zo kun je ervoor kiezen om je pup nu buiten de bench te laten rusten zodat hij/zij tijdens het koken en etenstijd lekker in de bench kan slapen.
3. Must haves voor een puppy
Bench
Een bench is essentieel om je hond verplicht de rust te geven die hij/zij nodig heeft. Daar waar je een kind soms ook moet begrenzen om te voorkomen dat ze in huis rond blijven rennen, is het voor een pup ook belangrijk dat hij/zij voldoende uren maakt.
Optioneel: hondenren
Sommige honden vinden een bench ontzettend vervelend en kunnen hun rust niet vinden in de bench. In dat geval kun je er ook voor kiezen om een hondenren om de bench heen te zetten. Hierdoor kun je je pup alsnog begrenzen zonder dat ze alle kanten op kunnen rennen. Ook kun je de ren inzetten op de momenten dat je even geen zicht hebt op je hond. Belangrijk is dat het de speeltjes tijdens de rust even uit de ren zijn.
Speeltjes
In huis mogen speeltjes liggen. Deze kun je als alternatief aanbieden als je pup ineens erg bijterig is en/of in je handen of benen hangt. Je kan ervoor kiezen om 2 boxen te maken waarbij je 1x per week wisselt van speeltjes. Zo blijven de speeltjes interessant.
Kluifmateriaal
Het kluifmateriaal is belangrijk voor de momenten dat je hond moet leren te rusten in de bench. Kauwen ontspant en zorgt voor meer rust.
Snuffelmat
Naast bijten en kauwen kan snuffelen ook erg ontspannend werken voor een pup. Een snuffelmat is een leuke manier om voer aan te bieden. Je hond is langer bezig met het verkrijgen van zijn eten en is ook lekker bezig. Het ontspant en zorgt voor een voldaan gevoel waardoor je weer meer kans hebt dat je pup daarna weer beter in zijn rust kan zakken.
Hersenwerkspelletjes
Daag je hond mentaal uit met hersenwerkjes. Vraag hier naar bij de hondenschool. Check onze catalogus en maak bij het thema Spel kennis met hersenwerken!
Kong, likmat
In een kong kun je gbeprakte banaan stoppen, kwark, natvoer. Een leuke manier om je hond lekker even bezig te laten zijn. Op een likmat kun je hetzelfde doet en kun je er zelfs voor kiezen deze even in de vriezer te doen. Zo maak je op een makkelijke wijze een ijsje tijdens de warme dagen.