Wagenziekte

Veel honden vinden autorijden heerlijk maar er zijn ook honden die er echt heel erg ziek van worden. Wagenziekte komt vooral veel voor bij puppies en jonge honden. Dit maakt een autorit naar de hondenschool, het bos, het strand of naar bezoek tot een onrustige activiteit voor je hond en voor jou. Je pup gaat een aversie ontwikkelen tegen de auto en je zal merken dat je hond soms de auto nieteens meer in wilt. In dit artikel lees je meer over de oorzaak en de mogelijkheden om je hond te helpen.

 

 

 

 

Hoe komt het dat een hond wagenziek wordt?

In de meeste gevallen heeft wagenziekte een fysieke oorzaak. Dit is dan ook de reden dat we met name hier naar kijken. Als we kijken naar puppen dan weten we dat het binnenoor nog niet volledig is ontwikkeld. Het binnenoor is essentieel om het lichaam van een hond in balans te houden. Dit is een van de oorzaken waardoor jonge honden vaker last hebben van wagenziekte.

Als wij in de auto zitten en van richting veranderen ontstaat er een verschil tussen de werkelijke en de waargenomen beweging. De werkelijke beweging wordt geregistreerd in het binnenoor, vlak bij het gehoororgaan gelegen evenwichtsorgaan. Als de signalen uit het evenwichtsorgaan in het binnenoor (de werkelijke beweging) niet overeenkomen met andere zintuigen, zoals de ogen (de waargenomen beweging) dan leidt dit tot desoriëntatie. Als honden hier gevoelig voor zijn, wordt het braakcentrum in de hersenen geactiveerd. Ook al registeren de ogen van de hond geen beweging, het sensorische systeem in het middenoor doet dit wel, waardoor de hersenen verschillende signalen te verwerken krijgen. Deze tegenstrijdige informatie over waar het lichaam van de hond zich nu precies bevindt, leidt tot verschijnselen in volgorde als rusteloosheid, hijgen, veel slikken, overmatig kwijlen en uiteindelijk braken.

Puppy’s groeien over het algemeen over de reisziekte heen rond de leeftijd van 1 jaar. Honden die last hebben van terugkerende oorontstekingen of andere ooraandoeningen, zullen hoogstwaarschijnlijk ook vaker last hebben van reisziekte.

Symptomen

  • Trillen
  • Hijgen
  • Kwijlen
  • Braken
  • Ruseloosheid

Supplementen bij reisziekte

Beaphar Reisfit

Dit is een veilig middel die verkrijgbaar is bij dierenspeciaalzaken. De werkzame stof is cyclizinehydrochloride. In de hersenen worden de signalen geblokkeerd welke anders het nare gevoel en de neiging tot overgeven opwekken.

 

 

 

Niet gebruiken bij:
– honden licher dan 2,5 kg
– honden met epilepsie of coördinatiestoornissen.
– honden met een medische achtergrond na overleg met de behandelende dierenarts.

Puur Tour
Puur Tour is een vloeibaar supplement. De kruiden en mineralen in Puur Tour kunnen verlichting geven en je hond helpen om meer te ontspannen waardoor ze minder last van het reizen hebben. Ginkgo biloba werkt positief op het evenwicht en Glycyrrhiza glabra ondersteunt de maag. Magnesium carbonaat staat bekend om zijn ontspannende effect op spierweefsel, en ondersteunt het maag-en darmkanaal in deze omstandigheden. Zink draagt ook bij in stressvolle situaties, terwijl Zingiber officinale (Gember) de spijsvertering helpt de bevorderen.

 

 

 

Pet Remedy
Pet Remedy kalmerende spray bevat verschillende natuurlijke oliën. De spray kan plaatselijk gesprayd worden, om je hond op een natuurlijke manier te kalmeren. De spray kan op ieder moment en op elke plaats gebruikt worden. Dit product bevat geen feromonen.

 

 

 

Medicijnen tegen wagenziekte

Cerenia
Dit medicijn is alleen verkrijgbaar bij dierenartsen. Bij honden is Cerenia vrij effectief in het bestrijden van de tekenen van reisziekte. Bovendien is het door dierenartsen goedgekeurd en is het volkomen veilig bevonden om aan de meeste honden te geven, zelfs aan honden met andere chronische gezondheidsproblemen. Het nadeel van dit medicijn is dat het enorm prijzig is. Indien je lange ritten moet maken dan kun je Cerenia overwegen.

Tips tijdens de autorit

Er zijn een aantal dingen die je zelf nog meer kunt doen om de kans op reisziekte zo klein mogelijk te maken.

  • Wen de pup al op jonge leeftijd aan autorijden.
  • Zorg ervoor dat de hond vooruit kan kijken (dus niet achterstevoren zit). Dit helft hen om te registreren dat ze in een voorwaartse richting reizen en zal de verwarring verminderen.
  • Rij rustig en trek rustig op en maak de bochtrek niet te scherp. Rem rustig en probeer snelheidsveranderingen zo klein mogelijk te houden.
  • geeft je hond vlak voor vertrek geen eten meer
  • Zorg voor voldoende frisse lucht. Ga niet zitten roken in de auto en vermijdt vette etensluchtjes en parfum
  • bouw regelmatige reisonderbrekingen in zodat de hond even kan rennen en wat kan drinken

 

 

 

 

DogStars Hondenschool Alphen aan den Rijn
E-mail: info@dogstars.nl
www.dogstars.nl