Waarom doen honden iets voor ons?

Wat maakt dat een hond netjes mee wandelt aan een slappe lijn, hij netjes voor ons gaat zitten en reageert op onze commando’s?

Veel gehoorde (en onjuiste) reacties zijn:

 • Omdat ik de baas ben en de hond ondergeschikt (en dus moet luisteren).
 • Omdat hij mij lief vindt en mij wilt pleasen.
 • Omdat ze graag willen werken.

In de basis doet een hond iets voor ons om 2 redenen:

 1. Een hond doet iets voor ons omdat het hem iets aangenaams oplevert
 2. Een hond doet iets voor ons om iets onaangenaams te vermijden.

Een hond doet iets voor ons omdat het hem iets aangenaams oplevert

Alle dieren leren sneller en onthouden beter als ze niet bang zijn. Daarom is een methode die alleen met beloning werkt zo effectief. Je hond kan dan al zijn energie steken in het leren van de taak waar hij mee bezig is. Een sfeer van vertrouwen tussen pup en trainer maakt hem creatiever, waardoor hij eerder nieuwe manieren zal vinden om beloond te worden, zonder bang te zijn iets verkeerds te doen. Als beloning kan alles dienen wat de hond ervaart als lekker of leuk.

 Het trainen met beloningen levert zowel jou als je hond heel veel op:

 • Je hond voert gewenst gedrag sneller uit;
 • Je hond vindt samenwerken leuk omdat het hem iets oplevert;
 • Je hond leert zo dat luisteren leuk is;
 • Belonen versterkt de band tussen jou en je hond.

Er zijn talloze beloningen die je kunt inzetten en die jouw hond ervaart als beloning. Uiteraard is het wel de kunst om te onderzoeken waar jouw hond voor gaat.

Voer
Voer is een primaire beloning. Dat wil zeggen dat voer noodzakelijk is om te kunnen overleven. Voer kun je inzetten om een hond iets aan te leren. Je hoeft niet te duwen en te trekken om je hond in positie te krijgen maar je hond leert op een positieve wijze het gewenste gedrag te vertonen. Door met voer te werken ontwikkel je een solide relatie gebaseerd op vertrouwen in plaats van angst én je hond zal met plezier met je samenwerken.

Bij het gebruik van voerbeloningen is het belangrijk om het volgende te onthouden.

Het is gezond (of niet te ongezond)
Het mooiste om een voerbeloning in te zetten dat tevens een volwaardige maaltijdvervanger is. Op de verpakking zie je staan:

“Volledig diervoeder voor honden”
Dit houdt in dat er in deze voeding alles zit waar een hond dagelijks aan voedingsstoffen nodig heeft.
Als je volledig diervoer wilt inzetten als beloning dan kun je denken aan een gezonde hondenworst (verkrijgbaar bij DogStars). Natuurlijk kun je ook kiezen voor zijn normale brokjes. Echter zal je tijdens de training merken dat je het zijn standaard brokjes niet interessant genoeg vindt.

“Aanvullend diervoeder voor honden”
Dit is enkel ter aanvulling van het hoofdvoer. Het voer bevat dan ook niet alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft. Aanvullende voeding moet dan ook niet als hoofdmaaltijd worden gegeven.
Stukjes gekookte kipfilet zijn erg mager en ideaal om in te zetten tijdens de training. Dit is ook geschikt voor honden met gevoelige darmen. Andere opties zijn gedroogde snacks, stukjes wortel, hondenkoekjes, ‘trainers’. In hoofdstuk 7 lees je alle voordelen en nadelen van de verschillende voerbeloningen.

Je hond krijgt er geen buikpijn van of dunne ontlasting
iedere hond is anders dus kijk altijd goed of je hond de betreffende beloning goed kan verteren.

Je hond bepaalt wat hij als beloning ervaart
Ik lust aardappelen maar patat vind ik écht lekker.  Ik maak dus een onderscheid in wat ik lust maar niet als beloning ervaart en dat wat ik echt lekker vindt en dus als beloning kan worden ingezet. Bij een hond werkt dit precies hetzelfde. Jij bepaalt dus niet wat een voerbeloning is voor je hond maar je hond bepaalt J

Spel
Spel is ook een belangrijke beloning. Door spel in te zetten als beloning versterk je de band met je hond doordat je tegemoet komt aan zijn natuurlijke behoeftes (najagen, pakken, trekken, apporteren). Voorbeelden van spel zijn:

                

 

 

 

 

 

 

Omgevingsbeloningen
Met omgevingsbeloningen bedoelen we een beloningsvorm die tegemoet komt aan de behoefte van de hond op dat moment. Een aantal voorbeelden: ·

 • Je hond wilt graag naar buiten en staat al te trappelen bij de voordeur. Het naar buiten gaan ervaart de hond als beloning. Dit kun je inzetten door eerst gewenst gedrag van je hond te vragen. ‘als jij gaat zitten, dan doe ik de voordeur open en mag je naar buiten’.
 • Je hond ziet een andere hond en wil daar graag naartoe. Naar de andere hond toe gaan kun je in dit geval ook inzetten als beloning. ‘als jij gaat zitten, dan mag je naar de hond’.

Omgevingsbeloningen kunnen zijn: mogen zwemmen, naar buiten gaan, graven, snuffelen.

Een hond doet iets voor ons om iets onaangenaams te vermijden

Vroeger werden andere methodes toegepast om een hond te leren gehoorzamen. Als men vroeger de hond wilden leren zitten dan werd gedrukt/geduwd op de achterhand. Deze druk ervaart een hond als onaangenaam en de enige manier om deze druk weg te nemen is door te gaan zitten. Dit is geen hondvriendelijke methode omdat een hond leert door vermijden.

Een ander voorbeeld die helaas nogsteeds worden toegepast is het gebruik van een stroomband. Als een hond de neiging heeft tot najagen dan ontvangt de hond bij de aanzet van het jagen een trilsignaal gevolgd door een shock. De hond wordt door middel van aversieve methodes weerhouden om zijn gedrag uit te voeren. Het trilsignaal wordt een waarschuwer voor de shock. Vaak merk je ook dat de hond bij het omdoen van de stroomband als passiever wordt. Het ongewenste gedrag blijft wel uit maar het blijft een zeer hondonvriendelijke wijze. Er zijn betere methodes waarbij je de band met je hond niet schaadt en je hond geen pijnprikkels hoeft te te dienen.