Regels bij de opvoeding van je hond

De 4 gouden regels

Het opvoeden van honden is niet altijd even gemakkelijk. Soms lijkt het wel of we de hele dag alleen maar roepen wat er niet mag….en dat is nu précies een van de grootste opvoedvalkuilen: we gaan vaak vooral in op negatief gedrag van honden. Omdat we dat gedrag willen veranderen. We vergeten echter dat er ook al veel wél goed gaat. Hoe goedbedoeld ook, ingaan op negatief gedrag is niet de oplossing. Sterker nog, het werkt meestal averechts.

 De 4 gouden regels gaan je helpen om de opvoeding en training effectief te laten verlopen. Door toepassen van de 4 gouden regels weten jij en je hond waar ze aan toe zijn.  Op deze manier zorg je voor consequentie in je opvoeding en haal je het beste in je hond (en jezelf) naar boven.

DE 4 GOUDEN REGELS

Dit zijn de 4 gouden regels:

  1. We voorkomen dat de hond de fout in gaat
  2. We begrenzen op een vriendelijke manier
  3. We focussen ons op wat we wél willen zien
  4. We negeren ongewenst gedrag

 

 

De 4 gouden regels zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je zult ervaren dat je nooit met één regel bezig bent maar dat de gouden regels tijdens de opvoeding en training door elkaar heenlopen. En dat is ook precies de bedoeling!

Bij de uitvoering van de 4 gouden maken we in dit artikel gebruik van de volgende case:

stel, je hond trekt voortdurend aan de lijn omdat hij bij een andere hond wilt komen. Wat kun je doen?

1. WE VOORKOMEN DAT DE HOND DE FOUT IN GAAT

Bij het voorkomen van ongewenst gedrag ga je de situatie zo ‘managen’ dat jouw hond de fout niet in kan gaan.

Suggesties:

  • Op een andere plek gaan zitten als je hond naar een specifieke hond toe trekt.
  • Meer afstand nemen van de andere hond(en)
  • Als je op een stoel of krukje zit: omkeren zodat jij tussen je hond en de afleiding zit.

 

2. WE BEGRENZEN OP EEN VRIENDELIJKE MANIER

Als opvoeder en trainer van je eigen hond mag je grenzen stellen zonder te straffen of dwang toe te passen. Grenzen stellen kan op vele non aversieve (zonder straffen) manieren. Het begrenzen van ongewenst gedrag biedt ruimte aan het doen laten toenemen van gewenst gedrag. Het stellen van grenzen brengt stabiliteit en draagt bij aan een optimale relatie tussen jou en je hond.

Begrenzen is veel vriendelijker voor de hond en eerlijker dan straffen. Een bekende hondentrainer zei ooit:

“ we are punishing our dogs for breaking rules we didn’t explain to hem in the first place”

Suggesties:

  • Ga met je voet op de lijn staan. De lijn is immers een begrenzing. Het is wel belangrijk dat je hond nog kan zitten of liggen.
  • Pak de lijn op ongeveer een halve meter vast en fixeer deze tegen je heup aan. Als je je hond 1.5m lijnlengte geeft maar je wilt niet dat hij naar het einde vd lijn gaat, kort je lijn dan in. Hiervoor voorkom je dat je je hond ‘aan het plagen’ bent.
  • Maak de lijn vast aan een lichtmast of anderzijds stevig object zodat je de beweging eruit haalt.

 

3. WE FOCUSSEN ONS OP WAT WE WEL WILLEN ZIEN

 Het is belangrijk dat als je je hond begrenst dat je de hond ook laat weten wat wél iets oplevert. Welk gedrag wil je wél zien?

Aandacht die je geeft aan het gedrag van je hond versterkt dit gedrag, positief maar ook negatief gedrag. Honden leren snel patronen aan. Als iets “werkt” dan wordt het gedrag herhaald.

Het helpt om aandacht te geven aan positief gedrag en om je hond vooral aan te moedigen tot positief gedrag. Stuur daarom als opvoeder en trainer vooral op gedrag dat je wel wilt. Vraag je steeds af: wat wil ik mijn hond leren en ben ik dat op deze manier aan het doen?

Suggesties:
* Beloon in het begin iedere keer als je hond rustig zit, ligt of rustig bij je staat. Je beloont  de hond dus eigenlijk voor het ‘niks doen’ OF voor het rustig kijken naar de andere hond.
* Geef je hond een opdracht zoals voor je gaan zitten en beloon om de 3 seconden. Dit kun je uitbouwen.

 

4. WE NEGEREN ONGEWENST GEDRAG

Deze regel staat nooit op zichzelf. Negeren is namelijk niet in alle situaties waarbij je hond ongewenst gedrag vertoont zinvol. Als jouw hond plezier haalt uit het ongewenste gedrag dan is negeren niet effectief. Een hond negeren die aan je stoelpoten zit te kauwen, zal dat een volgende keer opnieuw doen. In dat geval treedt regel 1 weer in werking.

Suggesties:
Negeer het ongewenste gedrag. Ga geen aandacht schenken aan gedrag dat je niet wilt zien. Ga niet je best doen om de aandacht van je hond te krijgen als hij heel druk bezig is met andere zaken. Negatieve aandacht is namelijk ook aandacht.

DogStars Hondenschool Alphen aan den Rijn
E-mail: info@dogstars.nl
www.dogstars.nl