Tips

Benchtraining

Als jouw pup ’s nachts in een bench slaapt zal het verblijf in de bench op zich geen probleem voor hem zijn. Daarom is het handig om jouw pup ook een bench te geven in de huiskamer, of daar waar je straks zijn vaste ligplaats wilt maken. Pups hebben ongelukjes en weten nog niet wat wel of geen speelgoed voor ze is. Dan is een bench heel prettig als je even niet goed op je pup kunt letten. Als je kinderen hebt is de bench helemaal ideaal, omdat het voor hen een duidelijk teken is dat de puppy moet rusten.

Kies een bench
Koop een hok van gepast formaat. Zorg dat het hok groot genoeg is voor je puppy om te staan, om te draaien en te gaan liggen. Het moet niet zo groot zijn dat hij in de ene hoek kan plassen en in de andere hoek kan slapen. Het idee is dat hij zijn natuurlijke instinct gaat gebruiken om niet te hoeven slapen in zijn eigen rotzooi. Als je een groot ras hebt, zijn er ook hokken die mee kunnen groeien met je pup, zodat je niet steeds een nieuw hok hoeft te kopen.

Zet de bench op een plaats waar veel loopverkeer is.
Door de bench in een ruimte te plaatsen waar veel mensen zullen zijn, zoals de woonkamer of keuken, zal de pup de bench eerder associëren met het omgeven worden door veel mensen, dan met alleen en geïsoleerd zijn. Laat de bench een tijdje staan voordat je je hond naar de bench stuurt. Op deze manier zal de bench onderdeel worden van het meubilair en niet een vreemd object voor de hond blijven.

Plaats de bench gedurende de nacht in je slaapkamer. Doordat je pup in de buurt van mensen en menselijke activiteit is, zal de pup zich comfortabeler voelen. Idealiter kan je de hond eigenlijk pas voor de nachten in de bench plaatsen als je wat verder met trainen bent (zie benchtraining) maar omdat dit erg lastig te ‘managen’ is zonder ongelukjes is het in ieder geval belangrijk om de bench in de nacht in je slaapkamer te plaatsen.

Stap 1 – Bench betekent smul-top-3 uit het wonderdoosje in de bench
Schaf voor de volgende stappen een doosje aan. Deze is verkrijgbaar bij de Action of bij DogStars
Tijdens deze oefening wordt gebruik gemaakt van een zogenaamd  ́toverdoosje ́

 1. Pak een doosje die je goed kunt afsluiten en doe hier de allerlekkerste voertjes in voor je pup.
 2. Gooi een aantal voertjes uit het doosje achterin de bench. Zodra je pup de bench in stapt gooi je er nog een paar voertje bij.
 3. Terwijl je pup het lekkers uit de bench eet, gooi je er iedere keer een paar voertjes bij zodat hij iets langer in de bench is.
 4. Vervolgens nodig je de pup weer uit om de bench uit te komen. Dit kun je doen door uitnodigend achteruit te lopen en in je handen te klappen. Buiten de bench krijgt hij geen voertjes.

Stap 2 – Beweging van het deurtje
Herhaal nu precies weer de stappen uit stap 1 alleen nu ga je aan het deurtje ‘rommelen’ wanneer de pup in de bench bezig is met het lekkers. Je mag het deurtje een beetje heen-en-weer halen maar deze gaat nog niet dicht.

Stap 3 – Verbaal signaal koppelen aan de bench
Nu je zeker weet dat je hond zonder tegenzin de bench in springt, gaan we een signaal  ‘bench’ koppelen aan dit gedrag.  In deze stap ga je dus het woordje ‘bench’ koppelen aan het gedrag van je pup. (bench betekent als de wiedeweer de bench in want daar komt de jackpot).

 1. Wijs met je hand naar de opening van de bench en doe net alsof je weer een paar voertjes achterin de bench gooit. Zodra de pup de bench in stapt zeg je: ‘bench’. En gooi je direct van bovenaf een aantal voertjes achterin de bench.
 2. Terwijl je pup het lekkers op eet, gooi je iedere keer een paar bij zodat hij iets langer in de bench is. Uiteraard mag je ondertussen weer aan het deurtje zitten.
 3. Vervolgens nodig je de pup weer uit om de bench uit te komen.
 4. Herhaal je dit spelletje ongeveer 3 keer per sessie.
 5. Vervolgens ga je het signaal steeds iets eerder geven. Geef het signaal als je pup een poot in de bench zet en vervolgens wanneer hij de intentie heeft om richting de bench te gaan of de bench in te stappen.

Wanneer de voorgaande stappen  goed gaan, wordt het nu tijd om het wat moelijker te maken.

Stap 5 – Liggen in de bench

 1. Inmiddels kent de pup het signaal: ‘bench’. Wanneer je pup de bench in gaat, gooi je een paar voertjes achterin de bench.
 2. Ga zelf op je hurken of knieën voor de bench zitten.
 3. Wanneer je pup zich omdraait ga je proberen om hem te laten liggen. Maak het gemakkelijk door hem in het begin in de liggende positie te lokken dus door een voertje voor zijn neus te houden. Tijdens de puppycursus komt deze oefening ook aan bod.
 4. Zodra je pup ligt beloon je achter elkaar met wel 5 voertjes achter elkaar.
 5. Nodig je pup vervolgens weer uit om de bench uit te komen.
 6. Buiten de bench ontvangt je pup uiteraard deze voertjes niet.

Het zou nu kunnen zijn dat jouw pup  op deze manier leert dat het geweldig is om in de bench te zijn want alleen daar ontvangt hij de meeste verrukkelijke voertjes! Gaat je pup daarom buiten de trainingssessies om uit zichzelf de bench in…houd je doosje met voer in de aanslag…en beloon hem uitvoerig.

Tip
Laat de pup iedere kluif, zijn voer of ieder ander lekkers in de bench opeten. Doe nog niet vanaf het begin het deurtje dicht. De kans is groot dat je pup zich dan opgesloten voelt. Op dat moment is de bench namelijk nog niet zijn nest. Hij zoekt houvast en de eerste tijd ben jij dat. Als de pup de kluif mee wil nemen naar een andere plek, breng je de kluif rustig terug naar de bench. Je kunt het beste pas doorgaan naar de volgende stap, als je pup geen aanstalten meer maakt de kluif mee te nemen naar een andere plaats, maar rustig in de bench blijft liggen kluiven.

Belangrijk aandachtspunten

 • Puppy’s jonger dan 6 maanden mogen nooit langer dan 3 tot 4 uur in hun hok worden opgesloten, hoe goed zij hun blaas ook al onder controle hebben. Ze hebben meer interactie nodig. Als je moet werken overdag, laat dan iemand anders je puppy uitlaten.
 • Een goede benchtraining kost tijd en moeite. Bovenstaand stappenplan duurt waarschijnlijk 1 tot 2 weken. Het is belangrijk dat je de pup stap-voor-stap aan de bench laat wennen.
 • Het is belangrijk dat je pup een positieve associatie ontwikkelt met de bench. Gebruik de bench daarom nooit als een vorm van straf! Dan wordt de bench namelijk een vervelende plek en daarmee verpest je de benchtraining.
 • De pup mag in zijn bench nooit lastig gevallen worden. De bench moet een plek zijn waar jouw pup zich rustig terug kan trekken.
 • Probeer je pup nooit in de bench te duwen, trekken of op een andere manier te forceren. Laat je pup uit eigen wil in de bench.