Focus oefeningen

Inchecken

Als jouw hond regelmatig naar je kijkt zonder dat je daar om vraagt dan noemen wij dat ‘inchecken’. Door dit gedrag te belonen, leert je hond dat het vrijwillig maken van oogcontact hem veel oplevert. Dit is een hele nuttige oefening omdat het prettig is om regelmatig even contact met je hond te hebben zonder dat je hier elke keer om moet vragen. Je hond is niet alleen maar bezig met zijn omgeving maar ook mét jou! Op deze manier wordt een wandeling met je hond echt een Q-time momentje. En…vanuit deze aandacht kun je je hond ook andere opdrachten geven zoals ‘zit’, ‘naast’ of hierkomen.

Concurreren met je omgeving
Het is niet voor iedere hond ‘natuurlijk’ om regelmatig oogcontact met je te maken. Sommige honden worden opgeslokt door alle prikkels in de omgeving. Een hardloper, het geluid van een politiesirene, spelende kinderen, andere honden et cetera. Hier moet je mee ‘concurreren’. Om deze reden is het belangrijk om in de aanleerfase voerbeloningen in te zetten die je hond écht lekker vindt. Denk hierbij aan stukjes gekookte kipfilet, gezonde hondenworst, gedroogde longstukjes. Daarnaast kun je ook spel inzetten als beloning. Denk hierbij aan een flostouw, een frisbee of een knuffeltje.

Successignaal/markeersignaal
Je hond leert sneller als je met een duidelijk signaal aangeeft welk gedrag je wilt zien waarna je beloont met voer, spel of een omgevingsbeloning. Voorbeelden van een successignaal/markeersignaal is:

  • “Goedzo”
  • “YES”
  • Of je maakt gebruik van de clicker

In deze oefening maken wij voor het gemak gebruik van ‘Goedzo’

Stap 1 – belonen voor intentie tot omdraaien

  1. Ga bij een wasbak staan. Je hond is aan de lijn.
  2. Houd een aantal voertjes in je hand en op je rug.
  3. Begin met een openingsvoertje. Dit betekent dat je even het voer voor de neus van de hond houdt en het eerste voertje vervolgens (zichtbaar voor de hond) in de wasbak gooit.
  4. Je hond krijgt dit voertje gratis.
  5. Als je hond het voertje op heeft en hij de intentie heeft om zich om te draaien dan zeg je direct ´Goedzo’.
  6. Je hand met voer komt achter je rug vandaan en je gooit een voertje in de wasbak.
  7. Herhaal dit een aantal keren.

Stap 2 – belonen voor omdraaien
Ga er naartoe werken dat je stapsgewijs wat meer gaat vragen van je hond. Je zegt nu geen ´Goedzo´ als je hond de intentie heeft om zich om te draaien maar als hij zich daadwerkelijk heeft omgedraaid. De stap daarna is dat je ´Goedzo´ zegt als je hond zich heeft omgedraaid en zijn kop omhoog doet. Op deze manier werkt je er rustig naartoe dat je hond oogcontact gaat maken.

Stap 3 – belonen voor omdraaien en oogcontact maken
Bij deze stap zeg je alleen nog ‘Goedzo’ als je hond zich omdraait en daadwerkelijk oogcontact met je maakt.

Stap 4 – beloning uitstellen
Als je hond stap 3 goed beheerst dan ga je er naartoe werken om de beloning langer uit te stellen. Je wilt immers de beloning stapsgewijs uitbouwen/afbouwen.  In deze stap zeg je niet meer direct ‘Goedzo’ als je hond oogcontact met je maakt. Wel ga je met je stem aandacht schenken aan het gewenste gedrag bijvoorbeeld: ‘heel knap, keurig, geweldig!’. Als je vervolgens ‘Goedzo’ zegt dan komt er weer iets lekkers.

Aandachtspunten

  • Let op of je hond de beloning ook daadwerkelijk belonend genoeg vindt. Pakt hij de beloning en is hij vervolgens met zijn omgeving bezig in plaats van met de oefening (ofwel met jou), dan is deze beloning onder deze omstandigheden niet belonend genoeg.
  • De kracht van belonen is variëren!

 

 


 

Focus game – look at me 

Dit is een leuke oefening waarbij je je hond leert focussen ondanks afleiding. Je hond leert nadenken (stukje impulscontrole) en zich daardoor beter te concentreren.

 Stap 1

  1. Bij deze oefening mag je hond zelf kiezen of hij wilt zitten of staan.
  2. Pak een voerbeloning uit je voertasje en geef je hond direct het lekkers.
  3. Pak weer iets lekkers uit je voertasje.
  4. Houd de voerbeloning tussen je duim en je andere vingers en houd deze voor je borst. Het kan zijn dat je hond gaat zitten. Dit is niet erg.
  5. Je hond zal in eerste instantie naar je hand met het voer kijken. Als hij dat doet, doe jij nog niets. Laat je hond nadenken wat hem wél iets oplevert.
  6. Zodra je hond ook maar een split second oogcontact met je maakt, markeer je dit gedrag en geef je, je hond het voertje uit je hand.
  7. Herhaal deze oefening een aantal keren.

Stap 2
Bij deze stap pak je iets lekkers uit je voertasje, houd je de voerbeloning tussen je duim en andere vingers en houd je je arm zijwaarts. Ook nu is de oplossing van de puzzel: eerst oogcontact maken en dan krijg je een ‘Goedzo’ en geef je het lekkers.

Stap 3
Bij stap 3 ga je wisselen van arm. Ga het daarna uitbouwen door in beide handen iets lekkers te houden.

Belangrijk
Voorkom dat je hond onrustig wordt of stress opbouwt. Let goed op de houding en het gedrag van je hond. Als je hond de oefening moeilijk vindt, houd dan je hand met voer ter hoogte van je borst. Daarna doe je je hand iets opzij en op deze wijze kun je het rustig uitbouwen.

 

 


 

Positief attentiesignaal

Een claxon van een auto, een fietsbel of een deurbel zijn voorbeelden van auditieve (hoorbare) geluiden die als doel hebben de aandacht van iemand te krijgen en/of te waarschuwen. Hoe handig is het als je een geluidje kunt maken waardoor je hond direct stopt met waar hij mee bezig is en zijn aandacht op jou richt? Op die manier krijg je controle over alle afleidingen en verleidingen van je hond en wordt jij de provider voor al deze verleidingen. Met het positief attentiesignaal kan je ongewenst gedrag op elk moment onderbreken en direct ander (gewenst) gedrag van de hond vragen.

Het geluidje dat je hiervoor gebruikt kun je zelf bedenken. Wel is het belangrijk dat je een geluidje kiest dat je nog nooit eerder voor je hond hebt gebruikt. Verder is het belangrijk dat het geluidje altijd hetzelfde klinkt en er mag geen emotie in zitten.

​Het geluidje dat je hiervoor gebruikt kun je zelf bedenken. Het is belangrijk dat je een geluidje kiest dat je nog nooit eerder voor je hond hebt gebruikt. Verder is het belangrijk dat het geluidje altijd hetzelfde klinkt en er mag geen emotie in zitten.

Suggesties:

  • Het zogenaamde ‘kus-geluidje’
  • ‘Let op!’
  • ‘Kijk is’
  • ‘Check in’
  • Héé

Waarom niet de naam van de hond gebruiken als attentiesignaal?
De reden waarom wij niet adviseren om de naam van je hond als positief attentiesignaal te gebruiken is omdat eigenaren de naam van de hond vaak al zoveel gebruiken zonder dat er een gevolg (een beloning) aan is gekoppeld voor de hond. Met andere woorden: de hond hoort zijn naam, maar als er geen beloning (of straf) aan is gekoppeld, krijgt het geen enkele betekenis meer zal de de hond geen aandacht meer schenken aan het horen van zijn naam.

Stap 1 – aanleren attentiesignaal

  1. Ga bij een wasbak staan. Je hond is aan de lijn.
  2. Houd een aantal voertjes in je hand en op je rug.
  3. Begin met een openingsvoertje. Dit betekent dat je even het voer voor de neus van de hond houdt en het eerste voertje vervolgens (zichtbaar voor de hond) in de wasbak gooit.
  4. Je hond krijgt dit voertje gratis.
  5. Als je hond het voertje op heeft en hij de intentie heeft om zich om te draaien dan zeg je je attentiesignaal. Kijkt je hond vervolgens naar jou dan zeg je ´Goedzo´,
  6. Je hand met voer komt achter je rug vandaan en je gooit een voertje in de wasbak.
  7. Herhaal dit een aantal keren.


Stap 2 – Het testen van het geluidj
e
In deze stap ga je testen of de hond heeft geleerd dat het maken van het geluidje een voorspeller is voor een lekkere beloning. Tijdens de training heb je dit geoefend met een wasbak. Het lekkers in de wasbak staat voor de omgevingsbeloningen zoals: mogen graven, snuffelen, iemand gedag zeggen etc. Alles in de omgeving dat voor jouw hond als beloning wordt ervaren. In deze stap gaat het erom dat jij controle hebt over alle verleidingen en afleidingen van je hond.

 

  1. Pak met je linkerhand de halsband/tuig van de hond vast
  2. Houd in je rechterhand een beloning en gooi deze in de wasbak.
  3. Op het moment dat je hond naar de wasbak toe trekt, maak het geluidje.
  4. Wanneer je hond zich naar jou toe draait zeg je: “Goedzo”  en beloon je met een aantal beloningen achter elkaar.
  5. Geef je hond vervolgens toestemming om het lekkers uit de wasbak te pakken. Doe dit bijvoorbeeld door ’Toe maar’ te zeggen.

Verras je hond regelmatig om te voorkomen dat het altijd hetzelfde wordt voor je hond. Dit kun je doen door de ene keer een aantal beloningen achter elkaar aan de hond te geven, de andere keer direct toestemming te geven wanner de hond op het signaal reageert. Ook kun je een keer de voertjes weggooien zodat je hond er achteraan moet of je rent samen naar de wasbak toe. Houd het onvoorspelbaar voor je hond!

Wanneer je hond niet opkijkt en naar je toekomt dan kan het zijn dat het geluidje nog niet voldoende is geconditioneerd. Ook kan het zijn dat de vogels, andere honden, lekkere geurtjes interessanter zijn dan wat jij bij je hebt. Zorg er daarom voor dat je in de aanleerfase beloningen gebruikt waar je hond gek op is! Bijvoorbeeld gebakken kipstukjes, gedroogde long of knakworst. Probeer te voorkomen dat je meerdere keren het geluidje moet maken.

Stap 3 – Oefen in verschillende omgevingen

Oefen het geluidje op verschillen plaatsen zoals in de tuin, op de hondenschool, op het strand of in het bos.

TIP: met het gezin kun je van de oefening een fantastisch leuk spelletje maken. Ga allemaal op een andere plek staan in de woonkamer. Persoon 1 maakt het geluidje en als de hond naar persoon 1 toe loopt dan geeft deze een beloning. Daarna maakt persoon 2 het geluidje enzovoort.

 

 


 

Handtarget 

De handtarget is een oefening waarbij je hond leert dat het aanraken van je handpalm hem iets lekkers oplevert.

Doel van de oefening
De handtarget is eigenlijk de basis voor heel veel praktische oefeningen in het dagelijks leven.

  1. Allereerst is de handtarget een hele belangrijke contact-oefening die je in verschillende situaties goed kunt toepassen. Wanneer jouw hond het bijvoorbeeld spannend vind om een andere hond te passeren dan kun je ervoor kiezen om de handtarget-oefening te doen. Hiermee verleg je de focus van je hond van de andere hond naar je hand.
  2. Een andere belangrijk aspect is dat je door middel van de handtarget je hond kunt ‘sturen’ met je hand zonder dat je een signaal geeft of met de lijn stuurt. Zo kun je de handtarget inzetten om je hond zelfstandig in en uit de auto te laten stappen en je kunt de hond met de handtarget ook veel leuke dingen leren zoals de ‘wave’ of bijvoorbeeld het dichtdoen van keukenkastjes.
  3. De handtarget is een leuke voorbereidende oefening om je hond te leren laadjes of deuren dicht te duwen. 
  4. Tenslotte is de handtarget ook een zelfbeheersingsoefening. Bedenk je dat je in je ene hand wat voerbeloningen hebt, je andere hand is je handtarget hand. Ga er naartoe werken dat je hond leert dat hij niks krijgt als hij blijft ´hangen´ bij de hand met voer maar wel iets krijgt als hij eerst je lege handpalm aanraakt. 

Stap 1 – Aanleren van de handtarget
Bij deze oefening gebruik je geen signalen als ‘Zit’. Je hond mag zelf kiezen waarin hij de oefening uitvoert.

1.Houd een aantal beloningen in je rechterhand en maak een vuist. Dit is je voorraadhand.
2. Je linkerhand is je ‘target-hand’. Deze houd je naast je voorraadhand (of op je rug). Deze twee handen vormen samen de basis positie.
3. In deze fase geef je als je begint je hond eerst iets lekkers uit de target- hand.
4. Houd vervolgens je linkerhandpalm (je target-hand) vlak voor de neus van je hond en wacht tot je hond er naar je handpalm toe gaat bewegen. Zeg niets. Wanneer je hond ruikt of likt aan je target-hand doe dan niets. Let goed op het moment dat je hond hem toch aanraakt.
5. Op het moment dat je hond je handpalm aanraakt zeg je “YES” en stop je 1 beloning uit je voorraadhand in je target-hand en dit geef je aan de hond. Herhaal dit een aantal keren. Uiteraard mag je het voertje ook vanuit je voorraadhand op de grond leggen/gooien.
6.Als de oefening ten einde is gooi je na het aanraken van je target-hand iets lekkers zichtbaar op de grond waarna je hond het mag opeten. Op deze manier motiveer je de hond om sneller naar je toe te komen voor het volgende spelletje en op die manier bouw je nog meer drive en fun in de oefening!


Stap 2 – Veranderen van positie

Gaat stap 1 goed dan ga je het weer wat moeilijker maken door van positie te veranderen.

  1. Wissel van target-hand. Je rechterhand wordt nu je target-hand, je linkerhand wordt je voorraadhand.
  2. Als je wisselt van hand begin je de oefening door één keer iets lekkers uit je target-hand te geven.
  3. Herhaal dit een aantal keren.

Varieer ook door je hand op verschillende plekken ten opzichte van je hond te houden.

Stap 3 – gebruikmaken van andere voorwerpen
Nu de hond de handtarget eenmaal kent, kun je proberen om andere voorwerpen als target in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een vliegenmepper, een targetstick of bijvoorbeeld een quboqob (stuiterschijf).  Door regelmatig te variëren van voorwerp, houd je de aandacht van de hond want honden vinden  nieuwe voorwerpen vaak interessant.

 

 


 

Wasbakkenspel 

Dit is een onwijs leuk spel waar je eindeloos mee kunt variëren. Tijdens dit spel train je op diverse gehoorzaamheidsoefeningen:
  • Inchecken
  • Zit en blijf
  • Zelfbeheersing
  • Bij je komen (hierkomen)
  • Contact en binding
Wat heb je nodig? 
2 wasbakken die ongeveer 5 meter uit elkaar staan.
 
 
Stappenplan
1. Ga tussen de 2 wasbakken in staan.
2. Houd in beide handen een aantal voertjes.
3. Houd het eerste voertje voor de neus van je hond en gooi deze in een van de wasbakken.
4. Je hond sjeest naar de wasbak, eet het voertje en keert zich vervolgens weer om. Als je hond bij je incheckt (naar je kijkt) dan zeg je direct “Goedzo” en gooi je een voertje in de andere wasbak. Herhaal dit een aantal keer.
5. Bij de volgende stap haal je je hond bij je en laat je je hond voor je zitten. Zeg weer “Goedzo” en gooi weer een voertje in een van de wasbakken. Maak hier ook een een leuk spel van door op spannende toon ‘ready, steady, go’ te zeggen als je hond voor je zit. Bij de Go gooi je weer een voertje weg.
6. Varieer ook door je hond te laten zitten en te bewegen op je plaats.
7. Gaan al deze stappen goed dan kun je de zit combineren met de zelfbeheersing. Haal je hond bij je, laat je hond zitten, geef een blijf en loop naar een wasbak toe. Gooi hier een voertje in, loop weer terug naar je hond en geef hem toestemming om naar de wasbak te gaan.