Thema Combi

Positief attentiesignaal

Een claxon van een auto, een fietsbel of een deurbel zijn voorbeelden van auditieve (hoorbare) geluiden die als doel hebben de aandacht van iemand te krijgen en/of te waarschuwen. Hoe handig is het als je een geluidje kunt maken waardoor je hond direct stopt met waar hij mee bezig is en zijn aandacht op jou richt? Op die manier krijg je controle over alle afleidingen en verleidingen van je hond en wordt jij de provider voor al deze verleidingen. Met het positief attentiesignaal kan je ongewenst gedrag op elk moment onderbreken en direct ander (gewenst) gedrag van de hond vragen.

Het geluidje dat je hiervoor gebruikt kun je zelf bedenken. Wel is het belangrijk dat je een geluidje kiest dat je nog nooit eerder voor je hond hebt gebruikt. Verder is het belangrijk dat het geluidje altijd hetzelfde klinkt en er mag geen emotie in zitten.

Suggesties:

 • Het zogenaamde ‘kus-geluidje’
 • ‘Prrrrrrrrr…’
 • Hééé (niet op een te strenge toon)
 • ‘Papapapap’

Waarom niet de naam van de hond gebruiken als attentiesignaal?

De reden waarom wij niet adviseren om de naam van je hond als positief attentiesignaal te gebruiken is omdat eigenaren de naam van de hond vaak al zoveel gebruiken zonder dat er een gevolg (een beloning) aan is gekoppeld voor de hond. Met andere woorden: de hond hoort zijn naam, maar als er geen beloning (of straf) aan is gekoppeld, krijgt het geen enkele betekenis meer zal de de hond geen aandacht meer schenken aan het horen van zijn naam.

Stap 1 – Het aanleren van het geluidje

In deze stap ga je de hond leren dat het geluidje een betekenis heeft namelijk een beloning.

 1. Houd een aantal beloningen in je linkerhand en houd deze op je rug.
 2. Loop achteruit, zeg nog niks en wacht totdat de hond naar je kijkt.
 3. Op het moment dat je hond naar je kijkt, maak je het geluidje en geef je vervolgens een hele lekkere beloning.
 4. Doe dit een aantal keren achter elkaar. Maak iedere keer het geluidje wanneer de hond naar je kijkt.

TIP: zorg dat je hond tijdens het aanleren van het geluidje verschillende posities inneemt (zitten, liggen, staan), anders kan het zijn dat je hond het geluidje gaat verbinden aan een bepaalde positie.

 

Stap 2 – Het testen van het geluidje

In deze stap ga je testen of de hond heeft geleerd dat het maken van het geluidje een voorspeller is voor een lekkere beloning. Tijdens de training heb je dit geoefend met een wasbak. Het lekkers in de wasbak staat voor de omgevingsbeloningen zoals: mogen graven, snuffelen, iemand gedag zeggen etc. Alles in de omgeving dat voor jouw hond als beloning wordt ervaren. In deze stap gaat het erom dat jij controle hebt over alle verleidingen en afleidingen van je hond.

 1. Pak met je linkerhand de halsband/tuig van de hond vast
 2. Houd in je rechterhand een beloning en gooi deze in de wasbak.
 3. Op het moment dat je hond naar de wasbak toe trekt, maak het geluidje.
 4. Wanneer je hond zich naar jou toe draait zeg je: “YES” en beloon je met een aantal beloningen achter elkaar.
 5. Geef je hond vervolgens toestemming om het lekkers uit de wasbak te pakken. Doe dit bijvoorbeeld door ’Toe maar’ te zeggen.

Verras je hond regelmatig om te voorkomen dat het altijd hetzelfde wordt voor je hond. Dit kun je doen door de ene keer een aantal beloningen achter elkaar aan de hond te geven, de andere keer direct toestemming te geven wanner de hond op het signaal reageert. Ook kun je een keer de voertjes weggooien zodat je hond er achteraan moet of je rent samen naar de wasbak toe. Houd het onvoorspelbaar voor je hond!

Wanneer je hond niet opkijkt en naar je toekomt dan kan het zijn dat het geluidje nog niet voldoende is geconditioneerd. Ook kan het zijn dat de vogels, andere honden, lekkere geurtjes interessanter zijn dan wat jij bij je hebt. Zorg er daarom voor dat je in de aanleerfase beloningen gebruikt waar je hond gek op is! Bijvoorbeeld gebakken kipstukjes, gedroogde long of knakworst. Probeer te voorkomen dat je meerdere keren het geluidje moet maken.

Stap 3 – Oefen in verschillende omgevingen

Oefen het geluidje op verschillen plaatsen zoals in de tuin, op de hondenschool, op het strand of in het bos.

TIP: met het gezin kun je van de oefening een fantastisch leuk spelletje maken. Ga allemaal op een andere plek staan in de woonkamer. Persoon 1 maakt het geluidje en als de hond naar persoon 1 toe loopt dan geeft deze een beloning. Daarna maakt persoon 2 het geluidje enzovoort.

Oefening tijdens de les
 
 1. Pak een bakje (wij maken gebruik van een wasbak).
 2. Ga bij het bakje staan. Je hond is aan de lijn en zorg ervoor dat je verschillende voerbeloningen in je voerzakje hebt. Je mag ook een aantal voerbeloningen in je hand hebben. 
 3. Pak het eerste voertje, en geef deze “gratis” aan je hond in het bakje. Zeg meteen ’toe maar‘. 
 4. Je hond eet nu het lekkers op uit de bak. 
 5. Attendeer je hond met een attentiesignaal en als je hond naar je kijkt zeg je “goedzo” of je clickt met je clicker en je geeft nu iets lekkers uit je hand
 6. Kijkt je hond na het opeten van het voertje direct weer naar jou? Zeg weer “goedzo” of click, pak weer iets lekkers uit je voerzakje (of je hebt het al in je hand), gooi deze in het bakje en zeg nu duidelijk: ‘toe maar’.  Je geeft je hond nu toestemming om het lekkers uit de bak te pakken. 
 7. Na het opeten van het voertje attendeer je je hond weer, kijkt je hond weer naar jou dan markeer je dit wederom met een “goedzo” of click en je geeft nu is 3 voertjes 1 voor 1 vanuit je hand. 
 
Wat we doen bij deze oefening is:
– variëren met je voerbeloningen (worst, kip, komkommer en je eigen beloningen)
– variëren in de wijze waarop je het aanbiedt. 
– soms valt de jackpot (meerdere voertjes achtet elkaar 
–  toestemming geven 

 

 

 

 


 

De eerste stapjes van het wandelen

Voorbereiding
Bepaal allereerst of je je hond links of rechts van je wilt laten wandelen. Dit is bepalend voor je lijnvoering en voerbeloningen.

Stap 1 – wandelen m.b.v. lokvoertje

Hond links

1. Houd een aantal voerbeloningen in je linkerhand.
2. De lijn houd je in je rechterhand. Bos de lijn zonodig op als deze te lang is.
3. Positioneer je hond links van je. Maak hierbij gebruik van de oefening ‘naast’
4. Houd nu de linkerhand (met de voerbeloningen) voor de neus van je hond.
5. Start direct met wandelen. Recht je rug en maak als het ware een kommetje/vuist van je hand.
6. Zet een aantal stappen. Loopt je hond netjes naast je dan zeg je ‘GOEDZO’ en beloon je ter hoogte van je linkerbeen.
7. Herhaal deze stappen een aantal keren.

Hond rechts

1. Houd een aantal voerbeloningen in je rechterhand.
2. De lijn houd je in je linkerhand. Bos de lijn zonodig op als deze te lang is.
3. Positioneer je hond rechts van je. Maak hierbij gebruik van de oefening ‘naast’
4. Houd nu de rechterhand (met de voerbeloningen) voor de neus van je hond.
5. Start direct met wandelen. Recht je rug en maak als het ware een kommetje/vuist van je hand.
6. Zet een aantal stappen. Loopt je hond netjes naast je dan zeg je ‘GOEDZO’ en beloon je ter hoogte van je rechterbeen.
7. Herhaal deze stappen een aantal keren.