De 'afstandbediening'

Pion zenden

 

Bij deze oefening is het de bedoeling dat je de hond op een signaal kunt sturen naar de pion waar de hond achter gaat staan of zitten met zijn neus naar jou gericht. Net zoals bij de oefening: sturen naar de plaats, pootjes op en het flessenspel is het voorwerp de target.

Trainingstechniek
Bij deze oefening heb je verschillende trainingstechnieken tot je beschikking. Wat we in ieder geval gebruiken is de trainingstechniek: backward chaining oftewel: achterwaarts koppelen. Bij deze techniek start je met het eindgedrag omdat dit gedrag rechtstreeks naar de beloning leidt. In dit geval ‘het achter de steen staan of zitten’. Als dit goed is aangeleerd dan volgt het één na laatste gedrag. Hierbij neem je stapsgewijs afstand van de target (de pion).

Lokken
Bij deze trainingstechniek lok je de hond met iets lekkers naar de target en op die manier kun je hem op de juiste plek krijgen. Dit is een handige methode om de hond snel te laten weten wat je wilt zien. Bij de oefening ‘pootjes op’ hebben we hier bij stap 1 ook gebruik van gemaakt.

Trainen met targets
Bij deze trainingstechniek maak je gebruik van een hulpmiddel om de hond iets aan te leren. Bij deze oefening zou je ervoor kunnen kiezen om een steen achter de pion de plaatsen. Omdat de hond al weet wat de oefening ‘pootjes op’ betekent,  zorg je er snel voor dat je hond achter de pion blijft staan. Je kunt er ook voor kiezen om de hond de pion de laten touchen. Hierbij start je met de pion in je hand en stapje voor stapje houd je de pion lager. Het enige nadeel bij het gebruik van de touch oefening is dat het moeilijk wordt om de hond op ’12-uur’ van je te krijgen.

Hieronder volgt een stappenplan die je kunt gebruiken bij het aanleren van ‘pion zenden’. Ik maak hierbij gebruik van zowel lokken, trainen met targets en backward chaining. Het hulpmiddel dat ik inzet is de steen. Hier heb ik bewust voor gekozen omdat ik de hond eerder met de ‘steen’ oefening heb geleerd om langer te blijven staan. Dit komt goed van pas bij deze oefening omdat ik de hond in de gewenste positie wil belonen.

Stap 1 – lokken op de steen achter de pion

  1. Zet de pion neer en leg daar achter een steen.
  2. Ga zelf voor de pion staan. Tijdens deze oefening blijf jij op dezelfde plaats staan.
  3. Bij deze oefening is de hond los van de lijn.
  4. Houd de clicker in je rechterhand en aan aantal overheerlijke voertjes in je linkerhand.
  5. Houd het voer voor de neus van de hond en begeleid hem naar de steen.
  6. Click als de hond 2 voorpoten op de steen zet en voer hem in positie.
  7. Gooi het laatste voertje weg, het liefst achter de hond. Hierdoor heb je namelijk meer kans dat de hond weer op ’12-uur’ van je komt te staan en dat is immers je doel.
  8. Vervolgens haal je de hond weer binnen.
  9. Herhaal deze stappen een aantal keren.

Stap 2 – Zonder lokmiddel de beweging maken

  1. Ga voor de pion staan. Tijdens deze oefening blijf jij op dezelfde plaats staan.
  2. Houd de clicker in je rechterhand en een aantal voertjes in je rechterhand (of in je voerzakje).
  3. Begeleid je hond met je handen naar de steen.
  4. Click als de hond 2 voorpoten op de steen zet en voer hem in positie.
  5. Gooi het laatste voertje weg.

Probeer in deze stap de handhulp af te bouwen tot een handgebaar.

Stap 3 – Het afbouwen van de handhulp
Bouw je handhulp zoveel mogelijk af tot een handgebaar waarbij je aanwijst waar de hond naartoe moet.

Stap 4 – Invoegen signaal ‘pion’

  • Geef het commando zodra de hond met 2 poten op een steen staat achter de pion en met zijn neus richting jou. Herhaal dit een aantal keren.
  • Geef het commando wanneer de hond bij de steen is en aanstalten maakt om 1 poot op de steen te zetten.
  • Geef het commando wanneer de hond bijna bij de steen is.

Haal het commando steeds meer naar voren.

Stap 5 – Afbouwen van het hulpmiddel
Je bent nu aangekomen bij de stap waarbij je het hulpmiddel, de steen, gaat afbouwen. Dit kun je doen door een kleinere steen neer te leggen, een muismatje of bijvoorbeeld een klein boekje. Je handelingen blijven verder allemaal hetzelfde. In de stap heb je ook nog geen afstand genomen van de pion!

Ga pas door naar de volgende stap wanneer je er zeker van bent dat je hond begrepen heeft dat het om de pion gaat en niet om de steen. Dit betekent dat je pas naar stap 5 gaat wanneer je geen hulpmiddel meer nodig hebben om het gedrag te verkrijgen.

Stap 5 – Afstand nemen van de pion
In deze stap ga je stap voor stap afstand nemen van de pion. Bouw dit op in centimeters en niet in meters!

Varieer met deze oefening. Gooi de ene keer voer weg, de andere keer loop je terug naar je hond en voer je de hond vanuit je hand terwijl de hond nog netjes achter de pion staat. Weer een andere keer komt er een trekspeeltje of een bal tevoorschijn. Maak jezelf onvoorspelbaar en hiermee wordt ook deze oefening een superleuke oefening,!

Stap 6 – Veranderen van positie
In deze stap ga je op verschillende plekken staan ten opzichte van de pion. Omdat we hiermee een omstandigheid veranderen (en honden leren plaats- en context gebonden) is het belangrijk om weer even dichter bij de pion te gaan staan.