Warming-up
Een goede warming-up is belangrijk want hiermee worden spieren en gewrichten opgewarmd en daarmee verklein je de kans op blessures. Met een warming up ga je het lichaam van je hond fysiek en mentaal voorbereiden op de activiteit. Zo kun je blessures voorkomen.
Bij een warming-up neemt de hartfrequentie toe waardoor het hart meer bloed per minuut kan rondpompen. Dit is van belang omdat de spieren en de longen meer zuurstof nodig hebben. Er gaan meer longblaasjes open waardoor de luchtwegen wijder worden. Samen met de toegenomen doorbloeding van de longen kan er meer zuurstof worden opgenomen. De temperatuur in de spieren wordt hoger en de hersenfuncties passen zich aan van rust naar inspanning.
Welke oefeningen kun je doen en hoe lang?
Een warming-up duurt zo’n 5 tot 10 minuten. Het kraakbeen en gewrichtsvloeistof hebben deze tijd nodig. De doorbloeding in de spieren is sneller op orde. Het zenuwstelsel moet ook op gang komen, dat systeem regelt de coördinatie en is erg belangrijk bij alle bewegingen. Neem dus genoeg tijd hiervoor.
De temperatuur van de dag speelt ook een belangrijke rol voor de lengte van de warming-up. Met warmer weer zal de warming up korter kunnen dan in de vrieskou. Een natte regendag met een koude wind is verraderlijk, zorg dan zeker dat de hond met een goede temperatuur begint. Je kunt hem ook een jas aandoen, voor en na het trainen, om de spieren warm te houden.
Rekken en strekken
Stretchen is een belangrijke oefening omdat dit zorgt voor een grotere ‘bewegingsuitslag’ en de spieren worden voorbereid op inspanning. Je hond wordt leniger en is makkelijker in staat om bewegingscorrecties juist op te vangen bijvoorbeeld als je hond zijn evenwicht verliest.
Buigen
Bij buigen steekt de kont van de hond in de lucht en raken de ellenbogen de grond.
Stap 1 – uitlokken met voer
- Houd een aantal voerbeloningen in je hand.
- Ga voor je hond staan. Zorg ervoor dat je hond ook voor je staat (niet zitten).
- Houd je hand met voer voor de neus van je hond. Beweeg deze nu langzaam richting zijn borst en zo nodig een beetje naar beneden.
- Als je hond zijn voorpoten een beetje strekt dan zeg je ‘Goedzo’ en geef je het lekkers. Dit mag weer in neutrale positie (staande positie).
- Herhaal dit een aantal keren.
Stap 2 – Zonder voer
Bij deze stap maak je met een lege hand dezelfde beweging. Zorg ervoor dat je in je andere hand alvast wat voerbeloningen hebt en houd deze op je rug. Zodra je hond de beweging maakt zeg je ‘Goedzo’ en geef je uit je andere hand iets lekkers.
Stap 3 – commando invoegen
Durf je voor 100 euro te wedden dat je hond de beweging maakt? Dan mag je nu het commando invoegen als je hond de beweging maakt. Gedurende de oefensessies ga je het commando steeds iets eerder geven én vervaag je handbeweging tot een subtiel handgebaar.
Core stability
Core stability betekent het specifiek trainen van de houdingsspieren; de spieren die zorgen voor de rompstabiliteit en onder andere de wervelkolom stabiliseren. Core stability oefeningen zijn niet alleen een belangrijk onderdeel bij honden met orthopedische problematieken en onderdeel van revalidatie na een rug- of nekaandoening maar ook belangrijk voor de gezonde hond. Core stability speelt een rol in preventie van rugproblemen.
Oefeningen die vallen onder core stability:
Balanceren op drie poten
Bij deze oefening laat je je hond voor je staan of haaks voor je staan en til je rustig een van de voorpoten op. Bekijk hoe je hond staat? Is hij aan het zoeken naar balans of staat hij toch wel steady? Doe dit ook met de andere poot. Vervolgens kun je dit doen met de achterpoten.
Cavaletti training
Bij cavaletti draaft je hond over drie of meer lage balkjes heen en zet elke voet tussen elk balkje op de grond. Hierbij springt de hond niet.
Doel:
– Drukke honden of honden die snel zijn afgeleid kunnen d.m.v cavalleti training rustiger worden omdat ze zich moeten concentreren waar ze lopen.
– Meer bewustwording van het lijf en hoe hij zijn lichaam kan gebruiken.
– De hond wordt zich meer bewust van de plaatsing van zijn poten en leert zijn 4 poten te coördineren.
– Verbeteren gangwerk (aanleren kruisgang)
Stap 1 – voertjes tussen de cavaletti’s
1. Houd in beide handen een paar stukjes voer.
2. Laat je hond voor de cavaletti staan.
3. Begeleid hem de eerste keren rustig over de cavaletti (in stap vorm) door tussen de
cavaletti’s voertjes te leggen.
4. Herhaal dit een aantal keren (max 5 keer heen- en-weer)
Stap 2 – voertjes op targetmat
1. Leg aan weerszijden van de cavaletti een targetmatje neer.
2. Houd in beide handen weer een paar stukjes voer.
3. Begeleid je hond over de cavaletti. Dit hoef je niet te doen door met je hand met voer te sturen want dan kan het zijn dat je hond op je hand let ipv de cavaletti’s. Start gewoon met lopen en nodig je hond uit om mee te lopen.
4. Leg vervolgens een voertje op het targetmatje
5. Herhaal dit een aantal keren (max 5 keer heen- en-weer)
Balanceren op een kussen
Neus naar de heup/kond
Deze leggen we ook nog in deze leeromgeving uit, scroll hiervoor wat verder naar onder.
Achteruit lopen
Opzitten
1. Ga op je knieën zitten en laat je hond voor je zitten. |
2. Houd een voertje in je linker- of rechterhand en tussen je duim en wijsvinger. |
3. Zorg ervoor dat je onderarm verticaal is ten opzichte van je hond. Op deze manier heeft je hond de mogelijkheid om zit ‘vast te klampen’ aan je onderarm. |
4. Houd het voertjes voor de neus van je hond en beweeg deze langzaam iets naar achteren en naar boven. |
5. Zodra je hond een of 2 voorpoten omhoog lift geef je het voertje |
6. Herhaal dit maximaal 3 keer. |
Aandachtspunten
– Het is niet de bedoeling dat de hond met zijn kont van de grond komt. In dat geval ben je het effect van de oefening kwijt.
– Zorg voor een wat groter en zacht voertje waar je hond rustig aan kan knagen terwijl je rustig met je voertje naar boven beweegt.
Met neus naar de kont/heup
Deze oefening is een belangrijke warming-up oefening voor je hond. Met deze oefening maak je als het ware het lijf wat meer los. Het doel is om de rug los te maken en de lenigheid en coördinatie aan te spreken.
Rechtsom
1. Houd een aantal voerbeloningen in je linkerhand. Plaats je hond haaks voor je neer met zijn kop naar links |
2. Houd je hond aan het voer met je linkerhand. |
3. Beweeg je linkerhand nu richting de achterhand/kont van de hond. |
4. Beloon weer in de neutrale positie. |
5. Herhaal deze oefeningen enkele keren |
Linksom
1. Houd een aantal voerbeloningen in je rechterhand. Plaats je hond haaks voor je neer met zijn kop naar rechts. |
2. Houd je hond aan het voer met je rechterhand. |
3. Beweeg je rechterhand nu richting de achterhand/kont van de hond. |
4. Beloon weer in de neutrale positie. |
5. Herhaal deze oefeningen enkele keren |
Aandachtspunten
- Dit betreft is een asymmetrische oefening. Om te voorkomen dat je je pup asymmetrisch gaat trainen, is het van belang om niet eerst de ene draai volledig in te trainen en dan pas te beginnen aan de draai de andere kant op, maar om beide kanten op in dezelfde trainingssessie mee te pakken.- Als je pup weg stapt, dan is dat omdat hij het lastig vindt dat je iets over hem heen hangt. Je kunt dan beter rustig op je knieën gaan zitten en hetzelfde vragen. Door snel te voeren voor maar een kleine beweging, kun je je pup leren dat het niet eng is en dat het voertjes oplevert.
- Blijf langzaam bewegen! Door te snel te willen, kan je pup het voertje niet meer volgen en zal hij je weer aankijken of wat voor zichzelf gaan doen.
- Langzaam bewegen is voor heel veel pupjes niet zo makkelijk. Veel liever doen zij dingen in een veel hoger tempo. Laat je niet verleiden tot het meegaan in het tempo van je pup in deze oefening!
- Doe deze oefening maximaal 5x linksom en 5x rechtsom.