Je wilt je hond een bepaalde oefening aanleren. Hoe ga je dat doen? Ga je de hond lokken met iets lekkers of ga je een andere techniek toepassen? In de hondentraining zijn er veel verschillende soorten trainingstechnieken die je kunt toepassen om de hond iets aan te leren. Omdat wij op een positieve manier trainen, komen alleen positieve trainingstechnieken aan bod.
Er zijn verschillende technieken om gedragingen, die al normaal bij de hond voorkomen, (zoals zitten, of liggen) aan te leren.
Wachten en bemachtigen
Je wacht totdat de hond vanuit zichzelf een keer gaat zitten en zodra de hond dit doet, click je en geef je de hond een beloning. Deze trainingstechniek kan echter alleen worden toegepast bij gedragingen die al in het ‘natuurlijke gedragsrepertoire’ van de hond zit zoals ‘zitten’ of ‘liggen’. Complexe gedragingen kan et deze trainingstechniek niet worden aangeleerd.
Gedrag uitlokken/Lokken
Lokken met iets lekkers of iets leuks is een trainingstechniek die veel wordt gebruikt bij hondentraining. Door te lokken is het mogelijk om je hond in de juiste houding te brengen en hem in een sneltreinvaart naar de eindbestemming te brengen. Het lokken met iets lekkers of iets leuks is een handige methode om de hond snel te laten weten wat je wilt zien. Het risico bestaat echter dat de hond zich meer concentreert op het lekkers dan op de handeling die hij op dat moment uitvoert. Toch is deze trainingstechniek regelmatig effectief omdat de hond snel een duidelijker idee kan krijgen wat er bedoeld wordt. Vooral in het begin is lokken een effectieve manier. Let wel op dat je dit voer ook weer tijdig moet afbouwen anders creëer je een hond die het gedrag niet kan laten zien zonder een voertje voor zijn neus.
Shapen
Shapen betekent dat je gedrag stapje voor stapje uitbouwt naar het doel dat je uiteindelijk wilt bereiken. Deze trainingstechniek wordt vaak toegepast bij complexe taken. Je begint met wat je hebt en dat in de verste verte een beetje lijkt op wat je uiteindelijk wilt zien. Iedere succesvolle poging in de richting van het einddoel ga je belonen. Bij deze techniek zeggen we niets en doen we niets. We noemen dit ook wel de ‘handen-thuis’ techniek. Het voordeel van deze trainingstechniek is door het gedrag dat je wilt krijgen, in kleine stukjes op te knippen en die stukjes een voor een te oefenen en pas doorgaat naar het volgende stukje als het voorgaande er goed in zit, is leren veel makkelijker. De hond heeft snel succes waardoor leren leuk is. Er is minder stress en minder frustratie.
Bekijk ook het filmpje:
Chicken queens of hearts
Trainen met targets
Honden zijn neusdieren en gebruiken hun neus de hele dag. Ruiken is voor hen van levensbelang. Snuffelen is een favoriete hobby en van die interesse en hun natuurlijke nieuwsgierigheid kun je volop gebruik maken bij targettraining waarbij de hond met zijn neus iets (een target) moet aanraken.
Bij targettraining wordt gebruik gemaakt van een hulpmiddel om de hond iets te leren. Hiervoor kan een targetstick, een post-it, je hand, een vlaggetje, een vliegenmepper of bijvoorbeeld een bal worden gebruikt als target. Je leert de hond om met zijn neus of poot de target aan te raken. Dat leer je aan door de target in de buurt van de hond te houden. Ken je de handtarget nog? En het flessenspel? Hier deed je precies hetzelfde.
Achterwaarts koppelen / backward chaining
Bij deze techniek hakken we een oefening in stukjes om ieder onderdeel apart te oefenen. Deze trainingstechniek wordt toegepast bij het leren van een complexe reeks gedragingen. De beloning wordt alleen gegeven bij het laatste gedrag uit de reeks. Bij achterwaarts koppelen wordt gestart met het eindgedrag omdat dit gedrag rechtstreeks naar de beloning leidt. Als dit goed is aangeleerd dan volgt het één na laatste gedrag.