Thema Rust en Beheersing

Bij dit thema ga je aan de slag met oefeningen om rust te creëren bij je hond. Rust als jullie op een terrasje zitten of op bezoek zijn en ook rust tijdens het wandelen. Je gaat werken met diverse zelfbeheersingsoefeningen zodat de hond leert niet direct vanuit zijn eerste instinct te reageren maar rustig te wachten.

 

Zelfbeheersing

Zelfbeheersing is een van de belangrijkste oefeningen die jij je hond kan aanleren. Met zelfbeheersing leert je hond dat hij pas toegang krijgt tot al het lekkers en alle leuke dingen na jouw toestemming. Als je hond standaard wacht op jouw aanwijzingen en niet zo maar zonder “nadenken” zich overal op stort, dan heb je enorm veel controle over zijn gedrag. Dit moet natuurlijk wel aangeleerd worden.

Bij deze oefening maak je geen gebruik van signalen als: ‘nee’, ‘foei’of ‘uh uh’. Dat is namelijk opgelegde controle en heeft weinig met zelfbeheersing te maken. We gaan er naartoe werken dat de hond kiest om het
gewenste gedrag te laten zien.

Methode 1 – Video 1
Bij deze methode beloon ik vanuit mijn rechterhand. Dit passen wij geregeld toe bij honden die snel opgeven en iets anders gaan doen. Wij willen de hond dan niet belonen op het moment dat de hond opgeeft en iets anders gaat doen dus is het belangrijk om de hond in een gemotiveerde leerstemming te houden door hem op tijd te belonen.

Methode 2 – Video 2
In deze video heb ik ook gebruik gemaakt van de clicker. De clicker betekent: ‘YES dit wil ik zien en daar krijg je een beloning voor”.  Je ziet dat er momenten zijn geweest waarop ik heb geclickt toen de hond naar mij keek. Dat is niet erg maar de hond heeft kennelijk geleerd om juist niet naar het voer te kijken en éigenlijk willen we er naartoe werken dat de hond naar het voer kan kijken zonder dat hij het pakt.

 

 

 

 


 

Verbodscommando

Honden zijn opportunisten. Ze nemen hun kansen waar. Het is een overlevingsstrategie: eet wat je kunt, wanneer je kunt. Eten van straat is zelfbelonend gedag. De beloning zit in de uitvoering van het gedrag. Hierdoor neemt het schooieren vaak toe omdat je in de meeste gevallen te laat bent. Voorkomen is dus beter dan genezen. Lijn buiten je hond aan op plekken waar veel vuil ligt. Let zelf ook op wat er op srtrasat/in de bosjes ligt.

Natuurlijk is het handig als je met een woord ongewenst gedrag kunt voorkomen of stoppen. Met de “Bah” of “Nee” oefening leren we de hond een commando dat we in de dagelijkse praktijk gebruiken om de hond duidelijk te maken dat dit gedrag niet gewenst is. Omdat de hond van nature niet weet wat wel en niet mag is het belangrijk dat we dit de hond aanleren.

Deze oefening is een zogenaamd ‘verbodscommando’ en eigenlijk een vorm van straf. Dit klinkt heftig maar dit noemen we straf omdat we willen dat een bepaalde handeling in frequentie afneemt.

Stap 1 – aanleerfase uit je hand

1. Neem in je rechterhand een paar lekkere voerbeloningen en houd deze op je rug. Je linkerhand leg je met je handpalm naar boven op het krukje.
2. Leg vanuit je rechterhand in je linkerhand iets lekker. Eerst zeg je “toe maar” of “pak het maar” en direct daarna bied je met je open (linker) hand het lekkers aan. De hond mag het lekkers pakken.
3. Herhaal dit ongeveer 3 keer.
4. Leg nu weer vanuit je rechterhand in je linkerhand iets lekkers. Nu zeg je geen “toe maar”. Zodra je hond het lekkers (ongevraagd) wilt pakken, zeg je “bah” of “nee” en sluit je direct je hand Belangrijk: het commando geef je op een normale spreektoon (kalm, serieus en beslist).
5. Het is nu de bedoeling dat je hond eerst weggaat van je vuist. Zodra hij dit doet, zeg je “Goedzo” en “toe maar” en doe je je hand open.
5. Ga nu weer terug naar stap 1. Het is de bedoeling dat het aantal keren dat je hond het lekkers mag pakken varieert. Als je telkens na drie keer laat pakken en de vierde keer niet, gaat de hond natuurlijk meetellen. Dus na een “nee” kan best nog eens “nee” komen. En dan weer vier keer wel pakken.

Doe deze oefening niet te lang achter elkaar. Oefen het wel verspreid over de dag/dagen regelmatig met maximaal 10 voerbeloningen per sessie.

 Stap 2 – testfase

Wanneer je voldoende keren hebt geoefend dan kun je de stap zetten naar de testfase.

1. Neem iets lekkers in je hand en bied deze duidelijk aan je hond aan. Eerst zeg je “toe maar” of “pak het maar” en direct daarna bied je met een open hand het lekkers aan. De hond mag het lekkers pakken.

2. Leg nu weer vanuit je rechterhand in je linkerhand iets lekkers. Nu zeg je geen “toe maar”. Dreigt je hond nu de fout in te gaan door de voerbeloning ongevraagd te pakken? Dan zeg je “bah” terwijl je je hand open houdt. Deinst je hond naar achteren, dan heeft je hond begrepen wat de betekenis is van het verbodscommando (weggaan van de vuist). 

Voorkom dat je op voorhand het verbodscommando geeft. GEef dit alleen als je hond de fout in dreigt te gaan.

Gaat je hond bij stap 2 de fout in? Kijk dan of je voerbeloning niet té verleidelijk is. Ook kan het zijn dat je stap 1 nog onvoldoende hebt geoefend.

Andere wijze van aanleren en oefenen

Stappenplan
Bij de volgende stappen is het handig om op een krukje te zitten met een klein krukje voor je of op de
grond. Je hebt een klein bakje nodig en voerbeloningen.

1. Ga op een krukje zitten of op de grond. Doe een aantal voerbeloningen in een bakje en zorg ervoor
dat je een aantal voerbeloningen in je hand hebt op je rug.  
2. Gooi het eerste voertje voor je hond weg.
3. Zet het bakje op een krukje of op de grond. Houd je hand in de aanslag.
4. Zodra je hond het voertje heeft opgegeten en terugkomt naar het bakje dan is de kans groot dat hij
het voer uit het bakje wilt pakken. Echter mag de hond niet ongevraagd het voer zomaar pakken.
Zeg daarom je verbodscommando zodra je hond de fout in dreigt te gaan en doe je hand over het
bakje heen. Zeg en doe verder niks. 
5. Laat je hond nu nadenken welk gedrag hem wel iets oplevert. Dat is in dit geval even naar achteren
gaan, weg bij het bakje.
6. Zodra je hond weg gaat bij het bakje zeg je ‘Goedzo’ of je clickt en je geeft iets lekkers uit je andere
hand
7. Doe nu als het ware de deksel open oftewel haal je hand weg van het bakje. Kijkt je hond er rustig
aan dan krijgt hij weer een Goedzo of een Click en nu gooi je iets lekkers weg.
8. – Komt je hond terug wil hij weer ongevraagd het voer uit het bakje pakken dan doe je weer je hand
op het bakje.

– Door deze stappen te herhalen leert je hond wat de betekenis is van het verbodscommando.

 


 

Liggen op een kleedje

Stap 1 – liggen met behulp van een hulpmiddel
Bij deze stap leer je je hond liggen vanuit een staande positie. Hier kiezen we bewust voor omdat dit voorkomt dat je straks je hond 2 commando’s moet geven (zit en dan af).
Je kunt kiezen voor een hoogtesprongetje of je been (zie trainingsvideo)

Stap 1a – Het buigen van de voorpoten

1. Houd in je rechterhand (voorraadhand) een aantal; voerbeloningen. In je linkerhand houd je 1 groot stuk voer.
2. Ga op je hurken of knieën voor de hond zitten en zorg ervoor dat de hond voor je staat.
3.Houd je linkerhand met het lekkers voor de neus van de hond en beweeg deze langzaam onder het hoogtesprongetje. Ga niet te ver met je hand want dan bestaat de kans dat je hond onder het hoogtesprongetje doorkruipt. Doe je hand richting de borst van de hond en langzaam naar beneden tussen de voorpoten van de hond.
4. Zodra de hond door zijn voorpoten zakt (ellenbogen komen op de grond) zeg je “YES” en beloon je met iets lekkers. De actie lijkt op het maken van de buiging. Let op: je zegt “YES” op het moment dat de hond de actie uitvoert en je beloont ‘in positie’.
5.Herhaal dit een aantal keren.

Stap 1b – het zakken door de achterpoten 

1. Houd in je rechterhand (voorraadhand) een aantal; voerbeloningen. In je linkerhand houd je 1 groot stuk voer.
2. Ga op je hurken of knieën voor de hond zitten en zorg ervoor dat de hond voor je staat.
3.Houd je linkerhand met het lekkers voor de neus van de hond en beweeg deze langzaam onder het hoogtesprongetje. Ga niet te ver met je hand want dan bestaat de kans dat je hond onder het hoogtesprongetje doorkruipt. Doe je hand richting de borst van de hond en langzaam naar beneden tussen de voorpoten van de hond.
4. De hond zakt nu door zijn voorpoten. Houd je hond aan het voer. Zodra de hond ook door zijn achterpoten zakt, zeg “YES” en beloon. Voer een aantal voertjes achter elkaar.
5.Herhaal dit een aantal keren.

Wanneer dit goed gaat dan kun je de lat van de hoogtesprong een etage verhogen en daarna rustig wegtrainen.

Stap 2 – Je hond laten liggen zonder hoogtesprong
In deze stap volg je precies de stappen uit stap 1b. Het verschil is dat je nu geen gebruik maakt van een hulpmiddel.

Stap 3 –  zonder voer in linkerhand – voeren vanuit voorraadhand

1. Houd een aantal beloningen in je rechterhand!
2. Ga op je hurken of knieën voor de hond zitten en zorg ervoor dat de hond voor je staat.
3.Houd je linkerhand (zonder voer) voor de neus van de hond en beweeg je hand richting de borst van de hond en langzaam naar beneden tussen de voorpoten van de hond.
4. De hond zakt nu door zijn voorpoten. Zodra de hond ook door zijn achterpoten zakt en met zijn buik de grond raakt, zeg “YES” en beloon nu met een aantal voertjes vanuit je voorraadhand (rechterhand). Hiermee versterk je het gedrag.

Stap 4 – Invoegen signaal ‘Af’

1. Houd een aantal beloningen in je rechterhand!
2. Ga op je hurken of knieën voor de hond zitten en zorg ervoor dat de hond voor je staat.
3.Houd je linkerhand (zonder voer) voor de neus van de hond en beweeg je hand richting de borst van de hond en langzaam naar beneden tussen de voorpoten van de hond.
4. De hond zakt nu door zijn voorpoten en achterpoten en zijn buik raakt de grond. Zeg ‘Af’ zodra de buik van de hond de grond raakt.
5. Zeg “YES” en beloon nu met een aantal voertjes vanuit je voorraadhand (rechterhand). Hiermee versterk je het gedrag.
6.Herhaal dit een aantal keren.

Geef het signaal vervolgens steeds iets eerder.

  • Geef het signaal wanneer de hond door zijn achterpoten zakt
  • Geef het signaal wanneer de hond door zijn voorpoten zakt
  • Geef het signaal wanneer de hond voor je staat.

Het signaal wordt nu de voorspeller van de actie.

 


 


 

Ready, Steady, Go

Met deze oefening leer je de hond om te wachten totdat hij toestemming krijgt (door middel van de Go) om naar zijn beloning toe te gaan. In de praktijk kan dit alles zijn wat jouw hond ervaart als een beloning zoals: het najagen van vogels, voer, andere honden etc.

Stap 1

  1. Houd een handje voer in je handen. De lijn heb je in je andere hand.
  2. Ga voor je hond staan en laat je hond op een handgebaar zitten. Het liefste haaks op de wasbak.
  3. Zeg nu op spannende toon: “Ready….Steady…Goooo”
  4. Bij de “Go’ gaat je hand met voer naar beneden en voor de neus van de hond en samen ren je naar de wasbak toe.
  5. De “Go” is de toestemming voor de hond om de Zit dus op te heffen en te rennen!

Deze oefening is een andere oefening ‘Vooruit sturen’. Bij het vooruit sturen leer je de hond dirigeren naar een bepaalde plek. Bij de Ready, Steady, Go leer je de hond om te wachten totdat hij toestemming krijgt om te doen wat hij graag wilt doen. Hierbij gaat het er niet zozeer om dat je de hond naar een specifiek baken stuurt.