PUPPYCURSUS (Opvoed 1)

Direct sfeer proeven? Bekijk de impressievideo van de puppycursus!
 

Gefeliciteerd! Je bent trotse eigenaar van een pup. Een mooie en intensieve periode breekt aan. Je pup heeft allerlei lessen te leren. Je wilt dat je pup zich veilig voelt in onze samenleving en zonder vrees de wereld durft te verkennen. Daarnaast wil je je pup manieren leren zodat hij kan functioneren in het gezin en in de dagelijkse praktijk. En ook wil je een sterke band opbouwen met jouw kleine viervoeter. Een goede puppycursus is hierbij essentieel.

            

 

DOEL VAN DE PUPPYCURSUS

omgaan met bijtgedrag, zelfbeheersing, ontspannen wandelen aan de lijn, omgaan met opspringgedrag, contact en binding, wennen en omgaan met vreemde geluiden, puppy gehoorzaamheid, hierkomen, dierenartstraining, verzorging en nog veel meer! 

Ontdek door verschillende experimenten, oefeningen en spelletjes op welke wijze jouw pup leert. Ervaar hoe hij zich in razend tempo ontwikkeld en hoe je je pup op een diervriendelijke manier kunt begeleiden op weg naar volwassenheid. Leer hoe je gewenst gedrag kunt stimuleren en hoe je op een positieve manier alledaagse opvoedingsproblemen kunt aanpakken en oplossen

         
  

VANAF WELKE LEEFTIJD STARTEN? 

Vaak wordt nog ten onrechte geadviseerd om te wachten met puppycursus tot je pup volledig is ingeënt. Dat betekent dat je pup pas na de 12e week start met trainen. Hierdoor mist hij voor een groot deel de belangrijkste socialisatie. Vanuit de moederhond heeft je pup voldoende bescherming tegen voorkomende ziekten. Je hoeft dus niet te wachten met trainen tot je pup volledig is ingeënt. Een week nadat je pup bij je in huis is kun je bij ons al komen trainen.    

HET HELE GEZIN IS WELKOM!

Bij de puppycursus van DogStars is het hele gezin welkom! Door kinderen te betrekken bij de cursus kunnen ook zij thuis aan de slag met de oefeningen. Ook nemen kinderen tijdens de cursus een belangrijke rol in voor andere puppyeigenaren. We willen natuurlijk allemaal dat onze pup gesocialiseerd wordt met kinderen.
Het opvoeden van een hond is wel een verantwoordelijke taak. Er komt veel praktische vaardigheid bij kijken en tijdens de lessen wordt veel kennis en inzichten aangereikt. Om de kwaliteit van de cursus en het resultaat te kunnen waarborgen trainen de ouders met de hond en kunnen de kinderen (tot 12 jaar) meekijken en meehelpen. Kinderen ouder dan 12 jaar mogen onder begeleiding van de ouder trainen met de pup.

 

 

 

 

 

OPBOUW VAN DE CURSUS 

De puppycursus van DogStars bestaat uit 10 themalessen. Door te werken met thema’s valt de lesstof in een betekenisvolle context waardoor nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden beter blijven ‘plakken’. Binnen een thema komen steeds experimenten, oefeningen en spelletjes aan bod die te maken hebben met het thema. Hierdoor is iedere les anders en blijven jij en je pup gemotiveerd. Niet iedere week dezelfde saaie oefeningen maar actief aan de slag met verschillende methodes en technieken die je daadwerkelijk kunt toepassen in de dagelijkse praktijk.

          

TUSSENTIJDSE INSTROOM MOGELIJK!

Doordat wij themagericht lesgeven is het mogelijk om wekelijks in te stromen. Tip: door de grote belangstelling voor onze puppycursus zitten de groepen snel vol. Je kunt je daarom al aanmelden voor de puppycursus nog voordat je pup bij je in huis is! Hierdoor heb je mogelijk een minder lange wachttijd en kun je direct aan de slag als je pup bij je in huis is.

Een puppyles duurt 45 minuten. De theorie verwerken wij in de lessen en ook ontvang je alle theorie inclusief trainingsvideo’s via de e-mail.

  

STRIPPENKAART

Bij de eerste les ontvang je een strippenkaart met 10 strippen. Op deze manier weet je precies welke thema’s je hebt gevolgd.

Verhinderd?

Het kan natuurlijk wel eens gebeuren dat je verhinderd bent. In dat geval vragen wij je om minimaal 24 uur van tevoren af te zeggen. Je hebt dan nog de kans (alleen indien er plek is) om op de andere dag in die week de les in te halen zodat je je strip van die week nog kunt benutten. Indien er geen plek is dan komt je les automatisch te vervallen en kan in geen geval restitutie van gemiste lessen plaatsvinden. Wel ontvang je van ons wekelijks de behandelde oefeningen zodat je hier thuis mee aan de slag kunt.

Bekijk hier verschillende impressievideo’s van de puppycursus!

 

START 

Iedere donderdag: 19.00 uur
Iedere zaterdag: 9.30 uur
Iedere zondag: 9.30 uur

DUUR

10 weken – 10 themalessen
Per les: 45 minuten
Inclusief documentatie en trainingsvideo’s

LOCATIE

Olympiaweg 2A
Alphen aan den Rijn

KOSTEN

100,- inclusief documentatie

 

 

Lees hier meer over de thema’s
1 - Theorieles
Het doel van de theorieles is om je inzicht te geven in je eigen hond. Er komen elemtaire onderwerpen aan bod zoals: socialiseren van je pup, benchtraining, zindelijkheid en hoe honden leren.

Een pup leert op allerlei verschillende manieren. Tijdens de puppycursus geven wij je inzicht in de manieren waarop je je pup kunt opvoeden en trainen en hoe je effectief gebruik maakt van de leerprocessen van jouw pup. Wanneer je inzicht krijgen in de leerprocessen die inwerken op jouw pup dan ben je ook in staat om slimme oplossingen te bedenken om ongewenst gedrag te voorkomen, te doorbreken of om te buigen.

2 - Contact en binding
Het doel van deze themales is dat je inzicht krijgt in de manieren waarop je het contact en binding met je pup al vanaf het begin kunt stimuleren. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Vind de effectie voerbeloning(en)
  • De kracht van variëren
  • Aandacht krijgen
  • Aandacht vragen

Alles wat jij je pup wilt leren start vanuit aandacht. Hoe fijn is het als jouw pup regelmatig uit zichzelf oogcontact met je maakt zonder dat je voortdurend om aandacht moet vragen? Tijdens dit thema  leer je hoe je dit opbouwt en hoe je dit kunt uitbouwen en variëren met leuke spelletjes.

Motivatie en beloning
Tijdens dit thema leer je wat nu eigenlijk een beloning is. Je gaat ervaren dat een beloning veel meer kan zijn dan alleen voer. Je gaat op zoek naar de meest effectieve beloningen voor jouw pup. Ook leer je of de beloning die je bij je hebt of verschaft  ook daadwerkelijk als beloning wordt ontvangen door je pup.

 

3 - Rust en beheersing
Het doel van deze themales is dat je inzicht krijgt welke technieken je kunt inzetten om rust en beheersing van je pup te ontwikkelen en vergroten. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Testen aandacht
  • Je pup leren zitten
  • Zelfbeheersing ontwikkelen
  • Je pup leren liggen

 

 

 

4 - Wandelen
Waarom trekken zoveel honden aan de lijn? En wat is het verschil tussen wandelen zonder trekken en wandelen met aandacht? Ontdek door verschillende experimenten wat je kunt inzetten om de aandacht van je hond te behouden tijdens het wandelen.

Wandelen
Wandelen aan een lijn is eigenlijk best gek voor een pup; er zit ineens iets om zijn lijf of hals, hij voelt spanning op de lijn en hij moet een tempo aanhouden dat niet aansluit bij zijn natuurlijke looptempo. De pup heeft het gevoel dat hij weinig regie heeft over waar hij wil lopen en dit kan hem onzeker maken. We besteden daarom veel aandacht aan het wandelen aan de lijn, maar we geven je ook inzicht over de manieren waarop je met je hond aan de lijn kunt wandelen.

Tijdens de les geven we uitleg over de keuze voor een halsband of tuig. We kunnen je adviseren over de juiste afstelling van een tuig en geven advies over de pasvorm van een goed zittend tuig. Daarnaast vertellen we je over een goede lijnvoering. We gebruiken de lijn wel als grens, maar niet als stuur voor de hond.

5 - Vreemde geluiden
Het doel van deze themales is dat je gaat ervaren hoe je pup reageert op verschillende vreemde geluiden en wat je kan doen om je pup zodanig te begeleiden zodat hij hiermee om kan gaan. Onderwerpen die aan bod komen:

  • Technieken die stress-reducerend werken
  • Introductie van verschillende vremde geluiden
  • Vuurwerk
6 - Hierkomen
Het doel van deze themales is dat je inzicht krijgt op welke wijze je een betrouwbare ‘ hier’  kunt aanleren en welke factoren meespelen bij het aanleren van een betrouwbare hier. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • De do’s en dont’s als je je hond hier wilt laten komen
  • Oefenen met verschillende technieken zodat je hond leert dat naar jou toekomen ALTIJD feest is
  • Kennismaken met diverse hierkom-spelletjes om samen te spele

 

7 - Beweging
Het doel van deze themales is dat je inzicht krijgt  op welke wijze je je pup op een verantwoorde wijze kunt begeleiden in zijn ‘fysieke groei’.

Een pup heeft beweging nodig om zijn spieren te oefenen in balans, coördinatie, kracht, lenigheid en conditie. Teveel beweging is nog niet goed voor een pup maar te weinig beweging ook. Ontwikkelde spieren steunen en beschermen namelijk het kwetsbare skelet van je pup. Hoe beter de spieren zijn ontwikkeld, hoe beter belasting kan worden opgevangen. Wel is het belangrijk om te weten in welke mate je je pup mag belasten zonder dat de botstructuren overmatig worden belast.

8 - Spel en ongewenst gedrag
Het doel van deze themales is dat je door middel van verschillende onderwerpen kennis maakt met manieren waarop je met je pup kunt spelen. Daarnaast gaan we in op ongewenst gedrag zoals opspringen, de gekke 5-minuten en bijtgedrag.

Hoe leer je je pup spelen en hoe speel je een trekspel met je pup? Hoe leer je je pup loslaten zonder dat het een gevecht wordt? Tijdens dit thema leer je wat het belang is van samen spelen. Ook leer je hoe je je pupkunt leren om iets los te laten op commando.

Er zijn weleens momenten dat we heel even geen tijd hebben voor de pup. Wij horen dan regelmatig dat de pup even mag ‘vrij spelen’. Vaak mondt dit uit in ongewenst gedrag. Tijdens dit thema leer je hoe je je pup lekker aan het werk kunt zetten wanneer jij even ‘geen tijd’ voor hem hebt.

Tijdens dit thema gaan we ook uitgebreid in op bijtgedrag van je pup want welke technieken zijn er om hiermee om te gaan? Heeft jouw pup een goede bijtrem? Hier gaan we mee aan de slag.

Spelen is niet alleen het doen van een trekspelletje. Hersenwerkjes zijn ook spelletjes en hiermee daag je je pup mentaal uit. Tijdens dit thema maak je kennis met allerlei verschillende hersenwerkspelletjes.

 

9 - Verzorging en dierenartstraining
Een hond leert ieder moment van de dag en dat geldt zeker voor een pup. Daarom is het belangrijk een pup van jongs af aan vertrouwd te maken met zaken die later, als hij groot is, normaal voor hem moeten zijn. Maak van de verzorging en controle van zijn lijfje een normaal dagelijks ritueel.

Tijdens dit thema leer je hoe jij je pup het beste kunt begeleiden wanneer je naar de dierenarts gaat. Je leert hoe hoe de voetzooltjes van je pup kunt nakijken, tandjes kijken en hoe je je pup op een verantwoorde manier optilt. Ook leert je pup door dat een handdoek geen speeltje is en dat tandjes kijken helemaal niet zo vervelend is.

 

10 - Vreemde objecten