Je pup in de ankers

Als je hond weigert mee te lopen
 


“Mijn pup wil buiten niet meelopen. Hij gaat zitten en in de ankers. Terug naar huis loopt hij wel goed mee. Hoe ga ik hiermee om?

Dit is een van de meest populaire hulpvragen van puppy-eigenaren die net een pup in huis hebben. We vinden het daarom belangrijk om hier aandacht aan te besteden in dit artikel.

Allereerst is het goed om te weten dat dit heel normaal puppy gedrag is. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken. In dit artikel geven we je meerdere tips die je kunt toepassen en je zal snel verbetering zien. Voordat we met oplossingen komen is het interessant om te weten wat de oorzaken kunnen zijn van dit gedrag.

Een nieuwe wereld voor de pup
De wereld zit vol bezienswaardigheden, geuren, geluiden en andere prikkels. Honden ervaren de wereld totaal anders dan wij dat doen. Zij zien kleuren in hogere contrasten. Dat betekent ook dat schaduwen en het verschil tussen dag en nacht (licht- en donker) als bedreigend kan worden ervaren. De wereld kan voor een puppy soms zo overweldigend zijn waardoor hij terughoudend reageert. Gedrag dat je dan vaak ziet:
– de pup gaat zitten
– de pup trekt naar achteren in tegengestelde richting
– de pup gaat achter je zitten

Halsband en tuig
Vaak zijn puppen nog niet gewend aan hun halsband of tuig waardoor zij dit als heel oncomfortabel ervaren. Als een pup zich niet prettig voelt dan zal hij ook meer moeite hebben om zich vrij te bewegen en zich buiten ook lekker te voelen. Ga bij de fokker na of deze de pup al heeft leren wennen aan een halsband.

DIT KUN JE DOEN

Hieronder lees je een aantal tips die je kunt gaan toepassen.

Leer je pup wennen aan de halsband/tuig
Allereerst is het belangrijk dat je je pup leert wennen aan zijn halsband of tuig. Doe in huis zijn halsband om en ga vervolgens een leuk (voer)spelletje doen. Op deze manier leert je pup rustig wennen aan ‘iets’ dat om zijn nek/lijfje zit. Daarnaast associeert je pup zijn halsband/tuig aan leuke dingen doen. Je kunt de halsband of het tuig in het begin ook een paar uur in huis om houden.  Zorg er wel voor dat er toezicht is om te voorkomen dat je pup zijn tuigje kapot knaagt.

Zorg voor een rustige plek
Zorg in de beginperiode voor een rustige plek waar je pup kan plassen en ontlasten. Een omgeving waar het niet té druk is met verkeer, spelende kinderen of loslopende/rennende honden. Een pup die wordt overweldigd door allerlei prikkels gaat soms niet meer plassen.

Buiten is fantastisch! 
Neem dié beloningen mee die je pup fantastisch lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan stukjes gekookte kipfilet. Moedig je pup aan met je stem en gooi is een voertje weg zodat je pup die kan ‘opsnuffelen’. Doe ook leuke voerspelletjes na het plassen/poepen. Je pup gaat ‘buiten’ daardoor meer associëren met superlekker voer en leuke spelletjes!

Zorg voor voorspelbaarheid
Zorg voor een vaste route. Als een pup weet wat er gaat gebeuren dan geeft dit meer controle over een situatie. Hoe beter een pup een situatie kan voorspellen, hoe minder bang hij is.

Training
Leer je hond het attentiesignaal en de handcue aan (aangeboden tijdens puppycursus).

Als je pup écht niet wil
Til je pup op en wandel naar zijn plas/poep plek. Zet hem ongeveer een meter voor de plek neer. De volgende dag zet je de pup 2 meter voor de plas/poep plek neer. Bouw dit rustig uit.

 

BELANGRIJK!

Bij een wandeling met je pup gaat het niet om kilometers maken maar een lekkere snuffel- en kijk wandeling in het tempo van je pup. De meeste puppen spenderen tijd aan rondsnuffelen, rondkijken en leren over hun nieuwe wereld. Geef je pup daarom de tijd en ruimte om te ontdekken.

 

WAT JE BETER NIET KUNT DOEN

  • Trekken aan de lijn als je pup niet mee loopt zorgt alleen maar voor meer stress. Daarnaast schaadt dit het vertrouwen van je pup in jou. Zorg ervoor dat jij de rots in de branding bent in plaats van de pestkop.
  • Lokken met voer als je pup gaat zitten. Voorkom dat je pup leert dat als hij gaat zitten, jij met iets lekkers komt. Je mag uiteraard wel belonen op het moment dat je pup in beweging komt en een paar stappen zet.

 

 

 

DogStars Hondenschool Alphen aan den Rijn
E-mail: info@dogstars.nl
www.dogstars.nl