Opspringen, overmatig blaffen, niet hierkomen, Geen aandacht hebben. Allemaal gedragingen waar je niet zo blij van wordt. Maar hoe kom je er vanaf?

Opvoeding en training van je hond vraagt om:

Discipline van jou als jou als begeleider
Discipline is het hebben van toewijding…ook wanneer je er even geen zin in hebt. Bij iedere uitlaatbeurt heb je de kans om te werken aan de relatie met je hond. Een goede band opbouwen met je hond vraagt om investering van beide kanten. Aandacht van jou voor de hond is daarbij de basis. Zorg iedere dag voor voldoende trainingsmomenten en zorg voor korte trainingssessies.  Hoe ziet jouw dag eruit en wat doe je zoal tijdens de uitlaatmomenten? Een aantal suggesties die onze cursisten toepassen. Laat je inspireren!
  • Zelfbeheersing bij de voerbak, het spel ‘candy-shots’ met brokjes, diverse speur spelletjes.
  • Netjes blijven wachten wanneer de voordeur wordt opengedaan. Bij de ‘Go’ of ’toe maar’ mag de hond naar buiten.
  • In de auto blijven wachten totdat er toestemming wordt gegeven om eruit te springen.
  • In het losloop gebied regelmatig de hond bij je roepen en rijkelijk belonen met voer en spel. Het spelen van het voedselcircuit, bowlen, oefening doooor, steen, om, het halsbandenspel, ’t haasje zijn, uitgebreid dineren, zit, blijf en de bal verstoppen en ga zo maar door.
  • Een uitlaatmoment waarbij wordt geoefend met volgen, halthouden en het maken van wendingen.
  • Prikkels opzoeken waar de hond op reageert zoals andere honden, schapen, voorbij komende fietsers en oefenen met: ‘kijken naar de prikkel’.
  • Een uitlaatmoment waarbij wordt geoefend met de ‘watch-me’ game ofwel het inchecken. Iedere keer dat de hond uit zichzelf oogcontact met de begeleider maakt wordt beloond.

Al deze oefeningen zorgen voor meer binding met je hond en een hond die graag bij je is? Komt jou hond niet graag hier wanneer je hem roept? Ga allereerst aan de slag met aandacht!

Zie elk moment van de dag als trainingsmoment!
 
Consequent handelen
Op de bank zitten? Trekken aan de lijn? Opspringen? Zorg ervoor dat je één regel hebt die je consequent toepast: alles wat de hond van jou mag…dat mag hij altijd! Alles wat de hond niet mag..dat mag hij nooit. Bij DogStars werken we zonder verbale en lijfelijke correcties, maar dat betekent niet dat dit een vrijbrief is voor de hond. Vliegt de hond zonder jouw toestemming naar buiten? Dan begeleid je de hond weer terug naar binnen. Springt je hond op dan geef je dit op geen enkele manier aandacht (negatieve aandacht is ook aandacht). Consequent zijn schept duidelijkheid en daardoor ontstaat rust.
Een flinke doses geduld. 
Onthoud dat het geven van verbale of lijfelijke correcties altijd een ontlading is van je eigen frustratie en irritatie en totaal geen positief effect heeft op het gedrag van je hond. Daarbij schaadt je de relatie, want wie wil er bij iemand zijn die straffen uitdeelt? Gaat het even niet? Bedenk dat of je verwachtingen op dat moment, in die situatie niet te hoog liggen. Maak de oefening zo makkelijk dat het wel lukt. En heb vooral veel geduld. Morgen is er weer een dag.
 
Een plan van aanpak. 
Wanneer je bepaald gedrag wilt ombuigen dan is het van belang om een plan te hebben. Wat ga je oefenen, hoe ga je dat doen, waar ga je dat doen? Welke beloningen pas je toe? Hoe vaak ga je het oefenen? Hoe ga je het zo managen dat jouw hond de fout niet in kan gaan? etc. Bij dogStars begeleiden wij je met het maken van je plan!

Enne…dacht je hier echt de quick fix te lezen? Helaas, ik moet  je teleurstellen want een quick fix….die bestaat niet.

Het enige wondermiddel….dat ben je zelf!