Algemene medische weetjes

Problemen herkennen en behandelen
Om goed voor je hond te kunnen zorgen, zowel in het dagelijks leven als in geval van nood, is het belangrijk om te weten welk gedrag normaal is bij jouw hond en wanneer hij vreemd gedrag vertoont. Het is veel belangrijker om te zien dat er iets mis is dan te weten wat er precies mis is. Als je met je hond naar de dierenarts gaat, kunnen jouw bevindingen hem helpen om het probleem vast te stellen. Hieronder lees je hoe je de gezondheid van jouw hond inschat, symptomen ontdekt en wat je moet doen in specifieke noodgevallen.

Als je er een gewoonte van maakt het gedrag van je hond dagelijks te observeren, dan zal je snel merken wanneer er iets veranderd. Wat je ziet, ruikt, voelt, en hoort kan heel belangrijke informatie opleveren om bepaalde problemen vast te stellen.

Temperatuur van de hond
De normale temperatuur voor een hond is 38,1 – 39,2° C. Door nervositeit, inspanningen, warmte en infecties kan deze stijgen. Een te lage temperatuur kan te wijten zijn aan shock of extreme koude. Gebruik een digitale thermometer, die is nauwkeuriger af te lezen.

°C Wat te doen
41+ Afkoelen, direct naar dierenarts
40,6 Naar dierenarts
40 Koorts, bel dierenarts direct
39,4 Koorts, bel dierenarts
38,9 Normaal
38,3 Normaal
37,8 Normaal
37,2 Bellen met dierenarts na 24 uur
36,7 Verwarmen; direct naar dierenarts

De temperatuur van je hond bepalen zonder thermometer
Voel aan de oren en poten van je hond. Een hond met koorts heeft gewoonlijk heel hete oren en poten. Je kunt zijn temperatuur peilen door gevoelige lichaamsdelen zoals je wangen en de achterkant van je handen te gebruiken tegen zijn oren en poten. Zijn die van hem warmer dan die van jou? Gezonde honden hebben maar een licht hogere temperatuur dan mensen.

Het is ongewoon voor het rechter en linker oor om verschillende temperaturen te hebben. Als een oor warmer is dan het andere, dan is dit gewoonlijk een teken van een plaatselijke oorontsteking, eerder dan een algemene koorts.

Ademhaling
Een hond ademt normaal gesproken tien tot dertigmaal in en uit per minuut, afhankelijk van zijn grootte. Grote honden ademen meestal trager. Kleer het normale ademhalingspatroon van jouw hond herkennen en onthoud daarbij ook de geluiden die jouw hond tijdens het in- en uitademen maakt. Je zal dan sneller eventuele veranderingen in het ademhalingspatroon opmerken.

Snelle ademhaling
Net zoals mensen, ademen honden sneller na inspanning. Ook als het warm buiten is of als de hond opgewonden of nerveus is, zal hij hijgen. Een versnelde ademhaling komt daarnaast ook voor in gevaarlijke situaties zoals een shock, vergiftiging of zonnesteek. Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts als de ademhaling zonder duidelijke reden versnelt.

Zwakke ademhaling
Een zwakke ademhaling wijst erop dat de normale uitzetting en samentrekking van de borst wordt gehinderd. Ze gaat vaak gepaard met een snelle ademhaling. De oorzaak hiervan kan pijn zijn, bijvoorbeeld ten gevolge van kneuzingen van de ribben. Als je hond zwak ademhaalt, en vooral als hij daarbij gewond is, moet je onmiddellijk de dierenarts waarschuwen.

 Luide of piepende ademhaling en hoesten
Elke verandering in de ademhaling van je hond moet je onderzoeken. Mogelijke oorzaken zijn verstoppingen in het ademhalingskanaal en verlamming van de stembanden. Waarschuw je dierenarts bij luide ademhaling. Een piepende ademhaling komt bij honden minder vaak voor dan bij mensen. Het wijst op een probleem in de longen of ontsteking van de bronchiën ten gevolge van een allergie, irritatie of infectie. Honden met een piepende ademhaling moeten binnen 24 uur worden geholpen. Hoesten wijst op irritatie van het ademhalingskanaal. Tijdens het hoesten trekt de luchtpijp zich samen, zodat de lucht tegen een hogere snelheid naar buiten wordt gepompt en eventuele vreemde deeltjes meesleurt. Een hond die blijft hoesten, moet binnen 24 uur worden geholpen.

De kleur van het tandvlees en de lippen
Welke kleur hebben het tandvlees en lippen van jouw hond en wat kan het betekenen?

Bleek Vroege shock, bloedarmoede, bloedverlies Direct anar dierenarts
Wit Shock, ernstig bloedverlies Direct naar dierenarts
Blauw Tekort aan zuurstof, shock Direct naar dierenarts
Rood Koolmonoxidevergiftiging, bloeding Direct naar dierenarts
Geel Leverproblemen (geelzucht) Naar dierenarts binnen 24 uur
Roze gezond