HONDEN HITTEPLAN
Vanaf vandaag is het Nationaal Hitteplan van kracht. De komende dagen blijft de temperatuur ruim boven de 20 graden. Ook voor onze honden kan het warme weer leiden tot gezondheidsrisico’s. Lees in dit artikel alles wat je moet weten zodat jij kan voorkomen dat jouw hond oververhit raakt.
Een hond kan niet transpireren
Wij mensen zweten vrij snel als we ons druk maken in de hitte. Zweten heeft ook een belangrijke functie: het houdt namelijk de lichaamstemperatuur op peil. De mens heeft talloze zweetklieren, verspreid over de gehele huid. Honden niet. Een hond kan niet transpireren zoals de mens. Hij heeft namelijk vrijwel geen zweetklieren. Bij de hond gaat zo’n 70% van de warmteafgifte via geleiding naar het lichaamsoppervlakte. Dit proces heeft enige tijd nodig. De rest van de overtollige warmte voert hij af via zijn tong door te hijgen en via zijn voetzooltjes.
Het vermogen van honden om de overtollige warmte af te voeren is dus beperkt op een zomerse dag. Oververhitting met alle mogelijke (onomkeerbare) gevolgen van dien kan daarom snel optreden.
Lichaamstemperatuur
De normale temperatuur voor een hond is 38,1 – 39,2° C. Door nervositeit, inspanningen, warmte en infecties kan deze stijgen. In geval van een hoge omgevingstemperatuur en geen gelegenheid tot koelen stijgt de temperatuur snel tot boven de 40.5 graad. Een temperatuur van 41 graden is levensbedreigend. De hond kan in shock raken waarbij er risico is van hersenoedeem (zwelling).
Houd je hond in de gaten
Wanneer je hond erg hijgt, betekent dit niet direct dat je hond oververhit is. Deze honden zijn in de regel nog gewoon aanspreekbaar maar laten (soms) duidelijk ongemak zien. Het is daarom belangrijk om je hond in de gaten te houden. Neem regelmatig de temperatuur van je hond op. Dit geeft een goede indicatie van mogelijke oververhitting.
Onderneem actie bij de volgende symptomen
Neem bij onderstaande symptomen of bij twijfel ALTIJD contact op met je dierenarts.
- De binnenkant van de oren en lippen voelen (te) warm aan.
- De lichaamstemperatuur is boven de 39,2 graden.
- Je hond hijgt (abnormaal) hard waarbij de tong ver uit zijn bek hangt.
- Kwijlen, braken, evt bloederige diarree.
- Je hond is niet goed aanspreekbaar een oogt apathisch.
- De slijmvliezen van de hond zijn donkerrood.
Belangrijk om te doen bij warm weer
- Ga ’s morgens vroeg op pad met je hond en doe overdag korte rondjes. Bij temperaturen boven de 20 °C bereikt je hond na ongeveer 10 minuten inwendig zijn hoogste temperatuur.
- Laat je hond lekker zwemmen. Hierdoor is hij toch lekker in beweging en kan hij ook afkoelen. (niet in stilstaand water)
- Zorg voor een koele ligplaats.
- Zorg dat er voldoende drinkwater beschikbaar is.
- Schaf een koelhalsband aan. De halsband koelt de halsslagader waardoor het bloed door het gehele lichaam van de hond koeler wordt.
- Doe korte maar leuke waterspelletjes. Laat je inspireren door de onderstaande video’s!
Wat kan je beter vermijden?
- Vermijd overmatige inspanning zoals intensief trainen, sporten, bal- en renspelletjes. Temperaturen boven de 20°C zijn eigenlijk te hoog om te sporten met de hond. Een kleine nuance hierin is noodzakelijk: bij 18°C en een luchtvochtigheid van 90% heeft een hond meer moeite om zichzelf te koelen dan bij 22°C en een luchtvochtigheid van 10%. Ook is een en ander afhankelijk van het ras: een Rhodesian Ridgeback (die van oorsprong uit Afrika komt) heeft een dunne vacht en is gefokt op prestaties bij warm weer. Hier lijnrecht tegenover staat de Alaskan Malamute en Siberische Husky: zij zijn gefokt op activiteiten bij extreem lage temperaturen. Een goede methode om te zien of je hond het te warm heeft, is kijken naar de tong. Wanneer deze extreem ver uit de bek hangt is het te warm.
- Ga niet fietsen met je hond. De stoep en het asfalt is vaak opgewarmd door het weer en hierdoor heeft de hond niet de mogelijkheid om zijn lichaamstemperatuur enigszins te regelen. Doordat de voetzooltjes bij warm weer altijd vochtig zijn, kan lopen op heet asfalt bovendien blaren veroorzaken
- Laat de hond niet in de auto achter, maar ook niet in de tent of caravan of andere ruimtes die snel opwarmen.