Dierenartstraining en verzorging

Dierenartstraining

 
Afgelopen week heb je thema 9 gevolgd van de puppycursus bij DogStars. Deze les stond in het teken van dierenartstraining en verzorging.
 
Wist je dat....
  • Onderzoek heeft aangetoond dat 78.5% van de honden angst vertoont op de behandeltafel bij de dierenarts (Dorin et all 2009).
  • 13,3% van de honden naar binnen gedragen of getrokken moest worden.
  • en minder dan de helft van de honden ontspannen was bij het binnengaan van de dierenarts?
Reden genoeg om al vroeg te beginnen met dierenartstraining en verzorgende handelingen
Dierenartstraining is een heel belangrijk onderdeel tijdens de socialisatie en gewenning van je pup. Een pup dat een handeling tolereert of zelfs actief aan meewerkt heeft minder stress dan wanneer het gedwongen wordt. Een getrainde hond weet wat er gaan gebeuren en hoe hij kan reageren. Hierdoor is het minder risicovol voor jou als eigenaar en voor eventuele verzorgers en/of dierenartsen.
 
 

Je hond voorbereiden op dierenartsbezoek

Je hebt een afspraak bij de dierenarts voor een vaccinatie,

Je komt aan, parkeert je auto en stapt met je hond de wachtkamer binnen. Hier zit het vol met andere eigenaren van honden, katten en konijnen. Er is een hond aan het blaffen, een kat aan het mauwen en er komt net een hond uit de behandelkamer. Dit kan misschien leuk zijn voor je hond, maar meestal vinden ze het extreem spannend. Daarom is het belangrijk je bezoek goed voor te bereiden.

Neem een snuffelwerkje mee
Moet je even wachten in de wachtkanmer en voorkomen dat je hond onrustig wordt van het wachten of spanning aan het opbouwen is? Neem een snuffelmat of hersenwerkje mee. Hier kun je goed de focus van je hond mee verleggen.

Thuis oefenen
Om het bezoek aan de dierenarts zo ontspannend mogelijk te maken, zijn er al veel zaken waar je thuis mee kunt oefenen. Denk hierbij aan de kin oefening.

Op de weegschaal stappen
Zorg ervoor dat je hond de handcue al beheerst. Ook is het handig als je hond al kan zitten of liggen op een kleedje. Ga nu thuis oefenen met bijvoorbeeld een laag kratje die je omkeert. Tijdens de les heb je hier ook mee geoefend.

Tip: veel tuincentra en dierenwinkels hebben tegenwoordig ook een weegschaal. Neem je kleedje mee en oefenen maar!

Voorbereidingen voordat je vertrekt
– Neem overheerlijke voerbeloningen mee zoals stukjes gekookte kipfilet.
– Neem het meest favoriete speeltje van je hond mee.
– Neem eventueel een snuffelspelletje mee.
– Bel de dierenartsassistente om te vragen hoelang de dierenarts is uitgelopen

Bij de dierenarts
Laat je hond eerst rustig een plasje doen in de buurt. Check vervolgens hoe druk het binnen is. Als het druk is, geef dan aan de assistent door (bellen kan natuurlijk ook) dat je buiten wacht. Als er voldoende ruimte is in de wachtkamer, zoek dan een plekje op waar je wat meer ruimte hebt.  Begrens je hond in de wachtkamer. Laat hem niet bij andere dieren komen, je weet immers niet wat deze dieren mankeren. Ook is niet ieder dier hiervan gediend. Ga een hersenwerkje doen zodat je hond toch kan ontspannen.

 

 

 

 

Kin oefening

Dit is een belangrijke oefening waarbij je hond zijn kind op/in je hand legt en wacht totdat hij een ‘YES’ krijgt. Als je hond dit beheerst dan kan je dat onder andere gebruiken bij:
– tandjes kijken
– oren kijken
– oogjes kijken
– neusenting
– controle met stethoscoop

Bij het aanleren van deze oefening is het belangrijk dat je niet te hoog zit/staat ten opzichte van je pup. Ga op een krukje zitten of op je knieën. Voor een pup kan het best intimiderend zijn als je over hem heen hangt. Bij deze oefening mag je hond staan of zitten.

Stap 1 

1. Houd in je linkerhand een aantal lekkere voerbeloningen. Je rechterhand is leeg (mag natuurlijk ook andersom!)
2. Breng je linkerhand (gevuld met voer) naar de hond en laat hem hiervan snoepen. Zodra hij aan het snoepen is, schuif je als het ware je rechterhand onder de kin van de hond.
3. Als je klaar bent met voeren dan gaat zowel je linker- als rechterhand weg.
4. Herhaal dit een aantal keer.

Stap 2

1. Houd in je linkerhand een aantal lekkere voerbeloningen. Je rechterhand is leeg (mag natuurlijk ook andersom!)
2. Breng/schuif  nu je rechterhand (lege hand) onder de kind van de hond. Direct daarna komt je linkerhand in beeld en laat je de hond weer snoepen van het lekkers. In deze fase hoef je nog geen YES te zeggen. We zijn namelijk een associatie aan het creëren (klassieke conditionering)
3. Als je klaar bent met voeren dan gaat zowel je linker- als rechterhand weg.
4. Herhaal dit een aantal keer.


Stap 3 

In deze stap doe je hetzelfde als in stap 2 alleen houd je je rechterhand(lege hand) enkele secondes langer onder de kin van de hond voordat je YES zegt en je linkerhand in beeld komt.

Stap 4

In deze stap voeg je het commando in. Zeg KIN op het moment dat je hond zijn kin op/in je hand legt. Langzaam haal je je commando naar voren.

Einddoel: Als je ‘kin’ zegt dan brengt je hond zijn kind op/in je hand en wacht totdat hij de YES krijgt.

 

 

Soorten kappen

Tijdens de les heb je je pup kennis laten maken met de kap. Bijna iedere hond zal in zijn hondenleven een keer te maken krijgen met de kap-kraag. Als een hond wordt geholpen (gesteriliseerd of gecastreerd) of als een hond een verwonding heeft dan is het belangrijk dat de hond hier niet aan zit. Daarnaast kan een hondenkraag ook nuttig zijn als je hond last heeft van allergieën. In dat geval kun je gebruikmaken van een kraag.

Waar moet je op letten?
Een hondenkraag is niet normaal voor een hond en kan daarom in het begin angstaanjagend zijn. Door een hondenkraag wordt namelijk het zicht van je hond enorm beperken (als je kiest voor de klassieke hondenkraag). Om die reden is het belangrijk om je pup al eens kennis te laten maken met de kraag. Tijdens de les heb je hiermee geoefend.

Er zijn verschillende soorten kragen die je kunt gebruiken. Hieronder de mogelijkheden.

De zogenaamde ‘lampenkap’
Dit zijn vaak plastic en transparante kappen. Deze hondenkragen zijn iets ongemakkelijker. Ze zijn lomper en nemen meer plaats in. Je hond zal hierdoor dus mogelijk hinder ondervinden om te eten of te drinken.
Met deze hondenkraag is de kans dus groot dat je hond iets omver stoot! Aan de andere kant zijn ze wel heel betrouwbaar en stevig/
Standaard hondenkragen zijn bovendien voornamelijk doorzichtig, waardoor je hond minder snel angstig zal zijn en meer van de buitenwereld zal kunnen genieten!

 

De opblaasbare hondenkraag
Opblaasbare hondenkragen zijn makkelijk te reinigen omdat je ze kan laten leeglopen. Daarnaast is dit type hondenkraag zacht en comfortabel voor je hond.
Een hond zal zich over het algemeen sneller aanpassen aan dit type van hondenkraag en het eten en drinken verloopt makkelijker, maar er zijn ook nadelen! Een opblaasbare hondenkraag is makkelijker om af te krijgen en biedt dus minder bescherming dan sommige andere hondenkragen. Ook biedt het niet de volledige bescherming voor het hele lichaam (zie afbeelding 2)

    

De comfy cone
Dit is een gemaakt dat gemaakt is van gelamineerd nylon over een stevige foamlaag die zacht maar toch stevig en beschermend is. De comfy cone heeft een aantal voordelen ten opzichte van de zogenaamde lampenkap:
– Het geeft de hond de gelegenheid om rustig te eten en/of drinken door de kraag om te vouwen.
– Het geeft mee als je hond ergens tegenaan komt.
– De comfy cone is waterbestendig en -afstotend.
– De comfy cone is prettiger slapen voor de hond.

 

De Trixie beschermkraag
Deze beschermkap  is speciaal ontworpen dat zij het zicht en gehoor van de hond niet ontnemen en zo voor minder stress zorgen. Door het open karakter van de kap is eten en drinken geen probleem voor de hond. . Zo kan het leven toch nog doorgaan in anders een vervelende periode van je hond.


 

Afdrogen


Stap 1a – In beeld komen van de handdoek

1. Houd de handdoek in een van beide handen. Houd in je andere hand wat voer en houd deze op je rug.
2. Zorg ervoor dat je hond voor je zit of voor je staat.
3. Nu komt de handdoek aan de zijkant van de hond in beeld. Zodra de handdoek in beeld komt, beloon je de hond aan de andere kant met iets lekkers.
4. Herhaal deze stap een aantal keren. Raak de hond nog niet aan.

Pas als je zeker weet dat deze stap goed gaat en je hond niet weg deinst dan kun je naar stap 1b.

Stap 1b – Aanraken van de hond

1. Houd de handdoek in een van beide handen. Houd in je andere hand wat voer en houd deze op je rug.
2. Zorg ervoor dat je hond voor je zit of voor je staat.
3. Nu komt de handdoek aan de zijkant van de hond in beeld en raak rustig de zijkant van zijn lijfje aan. Zodra de handdoek het lijfje aanraakt, beloon je de hond aan de andere kant met iets lekkers. Zodra je stopt met voeren, gaat de handdoek ook weg.
4. Herhaal deze stap een aantal keren.

Stap 2 – Bewegen met de handdoek over het lijfje

1. Houd de handdoek in een van beide handen. Houd in je andere hand wat voer en houd deze op je rug.
2. Zorg ervoor dat je hond voor je zit of voor je staat.
3. Nu komt de handdoek aan de zijkant van de hond in beeld en raak rustig de zijkant van zijn lijfje aan. Maak hele rustige ‘aai’ bewegingen over het lijfje. Zodra de handdoek het lijfje aanraakt, beloon je de hond aan de andere kant met iets lekkers. Zodra je stopt met voeren, gaat de handdoek ook weg.
4. Herhaal deze stap een aantal keren.

 


 

 

In de bek kijken

Het openen van de bek van de hond is nodig om iets uit de bek van de hond te kunnen verwijderen. Ga je dit oefenen? Zorg dan dat je dit heel langzaam opbouwt en houd de sessies (zeker in het begin) heel kort.
Let op signalen die je hond geeft!

1. Begin met het aanraken van de onderkant van de bek zodat de kin van de hond in je hand komt te liggen. (kin oefening)
2. Als je hond dit goed toelaat dan leg je twee of meer vingers van je andere hand over de neusbrug van de hond. Beloon je dit uitgebreid.
3. Zorg ervoor dat je de ogen van je hond niet afdekt en gebruik voor een kleine snuit minder vingers dan voor een grote snuit.
4. Herhaal het tot je je hand met lichte druk kunt laten liggen op de neusbrug en je de kop van de hond kunt fixeren in je andere hand.
5. Til vervolgens met je duim en je vingers van je bovenste hand de lippen van de hond iets op en beloon.
6. Ga hier mee door tot je de hoektanden van de hond kunt laten zien en trek vervolgens de vingers iets naar achteren om de kiezen zichtbaar te maken, ook dit weer in kleine stapjes opbouwen. Let erop dat je je vingers plat houd zodat je niet met je nagels over het tandvlees van de hond krast.
7. Trek voorzichtig met je onderste hand de lip van de onderkaak iets terug om de onderkaak te bekijken en gebruik beide handen om de voortanden te bekijken.
8. De volgende stap is het open doen van de bek.
9. Leg beide handen weer over de snuit van de hond, de vingers van de bovenste hand iets meer naar voren, vlak achter de hoek tanden.
10. Til de kop van je hond iets omhoog met je vingers en duim van de bovenste hand vlak achter de hoektanden.
11. Maak vervolgens met je onderste hand de bek van je hond een klein stukje open door met je vingers wat druk uit te oefenen vlak achter de hoek tanden van de onderkaak. Beloon ook hier weer alle stapjes uitgebreid.
12. Open in het begin de bek maar een heel klein stukje en laat snel weer los. Ga hiermee door totdat je de bek zover kunt openen dat de tanden en tong goed te zien zijn.