Detectiewerk

 

Ontdek wat de neus van jouw hond allemaal kan!

 

DETECTIEWERK 

Stap samen in de wereld van geuren en ontdek de mogelijkheden!

Wat is detectiewerk?
Detectiewerk is een vorm van zoeken waarbij je de hond traint op een specifieke geur zoals tabak, thee, leder of misschien wel de drukinkt van geld. Je leert de hond dat het vinden van deze specifieke geur hem iets lekkers of leuks oplevert. Detectiewerk kun je overal doen! In je woonkamer (ideaal wanneer het buiten regent), in het bos, of bijvoorbeeld op het trainingsveld.

Geschikt voor iedereen
Detectiewerk is geschikt voor iedere hond. Het is een sport waar jouw hond al zijn energie in kwijt kan. Daarnaast dragen de oefeningen van detectie bij aan het oplossen van ongewenst gedrag zoals bijvoorbeeld aandacht opeisend gedrag of sloopgedrag. Ook is detectie geschikt  voor honden met (chronische) gewrichtsaandoeningen (denk bijvoorbeeld aan HD) of honden die maar niet moe te krijgen zijn. Ben je zelf chronisch of tijdelijk minder mobiel door een blessure of ziekte? Ook dan is detectiewerk geschikt om je hond flink uit te dagen!

Dit ga je leren bij de detectiewerk workshops
De detectie workshops bestaan uit verschillende delen. Je bepaalt zelf hoeveel delen je wilt volgen!

Deel 1
*
Je gaat je hond motiveren om een specifieke geur te zoeken (geurherkenning). Om je hond te motiveren maken we gebruik van een heel lekker voer als geurbron.
* Je hond gaat leren de geur te vinden in een line up (detectieboxen in rechte lijn achter elkaar). 
* Je gaat een start maken met het verwijzen van de geur. 

Deel 2
* We gaan verder werken aan de verwijzing uitbouwen waarbij je hond steeds minder jouw hulp nodig heeft en hierdoor zelfstandiger wordt tijdens het zoekproces
* We gaan het zoekwerk verrijken door gebruik te maken van bijv. verhuisdozen. We leren de hond dat ook dan dezelfde regels gelden. Ook moet de hond leren uitwerken van de geur.
* We gaan de opstelling veranderen. Geen line ups maar stapels en boxen kriskros door elkaar. 
* Je gaat een blindsearch doen

Deel 3
* De geur gaat in een lokdoosje en er wordt niet meer beloont uit de detectiebox. Dit is een voorberiding op deel 4 waarbij de hond wordt overgezet op een daadwerkelijke geurbron.
* We gaan de verwijzing preciezer maken. Je leert nog beter kijken en timen
* De geurbron wordt versopt in handpoppen/knuffels of washandjes waardoor de hond nog beter zijn neus moet gebruiken. 
* We gaan werken met big shoppers.

Deel 4
* Je hond wordt nu daadwerkelijk getraind op een geurstof bijvoorbeeld vanille, kaneel of anijs.
* We gaan het ‘spelletje’ / spelregels weer even opnieuw aanleren bij de hond. 
* We gaan werken aan het verwijzen van de getrainde geurbron.

Snuffelen is belangrijk!
Snuffelen is een activiteit dat iedere hond graag doet. Dat komt omdat het reukvermogen bij de hond  fantastisch goed is ontwikkeld. Dit in tegenstelling tot de mens. Honden ruiken tenminste 260 keer beter dan de mens. Door te snuffelen krijgt de hond informatie over zijn omgeving. Snuffelen zorgt voor prikkelverwerking bij de hond waardoor hij spanning kan ontladen. Hierdoor kan hij weer beter functioneren. Door de hond informatie te laten vergaren geef je tevens de controle aan de hond wat weer zorgt voor meer zelfvertrouwen. Reden genoeg om nog meer gebruik te maken van dit briljante orgaan.

Detectiewerk zorgt voor een betere samenwerking met je hond
Detectiewerk is echt een samenspel tussen jou en je hond. Jij geeft je hond de opdracht om in een bepaald gebied te zoeken en jij begeleidt je hond in het zoekproces naar dié specifieke geur. Je hond voert het zoekwerk uit. Door samen op zoek te gaan naar de buit versterkt dit de samenwerking en de relatie met je hond.

Zoekwerk is iedere keer weer anders
Bij zoekwerk zijn talloze variabelen die invloed hebben op het zoekwerk. Het weer, de context, verwaaiing, de invloed van jouw lichaamstaal, andere geuren in de buurt, afleiding etc. Zoeken blijft daarom uitdagend voor de hond én voor jou!

 

START

Volgt

LEERDOELEN

    • De hond motiveren om te zoeken
    • Leren hoe jouw hond te werk gaat tijdens het zoeken
    • Je hond leren verwijzen van een geur
    • Je hond een specifieke geur aanleren

LOCATIE

Olympiaweg 2A
Alphen aan den Rijn

KOSTEN

De kosten per deel is 22,50