Thema Contact en binding

Wat maakt dat een hond netjes mee wandelt aan een slappe lijn, hij netjes voor ons gaat zitten en reageert op onze commando’s?

Veel gehoorde (en onjuiste) reacties zijn:

  • Omdat ik de baas ben en de hond ondergeschikt (en dus moet luisteren).
  • Omdat hij mij lief vindt en mij wilt pleasen.
  • Omdat ze graag willen werken.

In de basis doet een hond iets voor ons om 2 redenen:

  1. Een hond doet iets voor ons omdat het hem iets aangenaams oplevert
  2. Een hond doet iets voor ons om iets onaangenaams te vermijden.

Een hond doet iets voor ons omdat het hem iets aangenaams oplevert

Alle dieren leren sneller en onthouden beter als ze niet bang zijn. Daarom is een methode die alleen met beloning werkt zo effectief. Je hond kan dan al zijn energie steken in het leren van de taak waar hij mee bezig is. Een sfeer van vertrouwen tussen pup en trainer maakt hem creatiever, waardoor hij eerder nieuwe manieren zal vinden om beloond te worden, zonder bang te zijn iets verkeerds te doen. Als beloning kan alles dienen wat de hond ervaart als lekker of leuk.

 Het trainen met beloningen levert zowel jou als je hond heel veel op:

  • Je hond voert gewenst gedrag sneller uit;
  • Je hond vindt samenwerken leuk omdat het hem iets oplevert;
  • Je hond leert zo dat luisteren leuk is;
  • Belonen versterkt de band tussen jou en je hond.

Er zijn talloze beloningen die je kunt inzetten en die jouw hond ervaart als beloning. Uiteraard is het wel de kunst om te onderzoeken waar jouw hond voor gaat.

Voer
Voer is een primaire beloning. Dat wil zeggen dat voer noodzakelijk is om te kunnen overleven. Voer kun je inzetten om een hond iets aan te leren. Je hoeft niet te duwen en te trekken om je hond in positie te krijgen maar je hond leert op een positieve wijze het gewenste gedrag te vertonen. Door met voer te werken ontwikkel je een solide relatie gebaseerd op vertrouwen in plaats van angst én je hond zal met plezier met je samenwerken.

Bij het gebruik van voerbeloningen is het belangrijk om het volgende te onthouden.

Het is gezond (of niet te ongezond)
Het mooiste om een voerbeloning in te zetten dat tevens een volwaardige maaltijdvervanger is. Op de verpakking zie je staan:

“Volledig diervoeder voor honden”
Dit houdt in dat er in deze voeding alles zit waar een hond dagelijks aan voedingsstoffen nodig heeft.
Als je volledig diervoer wilt inzetten als beloning dan kun je denken aan een gezonde hondenworst (verkrijgbaar bij DogStars). Natuurlijk kun je ook kiezen voor zijn normale brokjes. Echter zal je tijdens de training merken dat je het zijn standaard brokjes niet interessant genoeg vindt.

“Aanvullend diervoeder voor honden”
Dit is enkel ter aanvulling van het hoofdvoer. Het voer bevat dan ook niet alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft. Aanvullende voeding moet dan ook niet als hoofdmaaltijd worden gegeven.
Stukjes gekookte kipfilet zijn erg mager en ideaal om in te zetten tijdens de training. Dit is ook geschikt voor honden met gevoelige darmen. Andere opties zijn gedroogde snacks, stukjes wortel, hondenkoekjes, ‘trainers’. 

Je hond krijgt er geen buikpijn van of dunne ontlasting
iedere hond is anders dus kijk altijd goed of je hond de betreffende beloning goed kan verteren.

Je hond bepaalt wat hij als beloning ervaart
Ik lust aardappelen maar patat vind ik écht lekker.  Ik maak dus een onderscheid in wat ik lust maar niet als beloning ervaart en dat wat ik echt lekker vindt en dus als beloning kan worden ingezet. Bij een hond werkt dit precies hetzelfde. Jij bepaalt dus niet wat een voerbeloning is voor je hond maar je hond bepaalt J

Spel
Spel is ook een belangrijke beloning. Door spel in te zetten als beloning versterk je de band met je hond doordat je tegemoet komt aan zijn natuurlijke behoeftes (najagen, pakken, trekken, apporteren). Voorbeelden van spel zijn:

 


Trekspelletjes

 

Apporteren

Snuffelspelletjes


Renspelletjes

           

Omgevingsbeloningen
Met omgevingsbeloningen bedoelen we een beloningsvorm die tegemoet komt aan de behoefte van de hond op dat moment. Een aantal voorbeelden: ·

  • Je hond wilt graag naar buiten en staat al te trappelen bij de voordeur. Het naar buiten gaan ervaart de hond als beloning. Dit kun je inzetten door eerst gewenst gedrag van je hond te vragen. ‘als jij gaat zitten, dan doe ik de voordeur open en mag je naar buiten’.
  • Je hond ziet een andere hond en wil daar graag naartoe. Naar de andere hond toe gaan kun je in dit geval ook inzetten als beloning. ‘als jij gaat zitten, dan mag je naar de hond’.

Omgevingsbeloningen kunnen zijn: mogen zwemmen, naar buiten gaan, graven, snuffelen.

 

Een hond doet iets voor ons om iets onaangenaams te vermijden

 

Vroeger werden andere methodes toegepast om een hond te leren gehoorzamen. Als men vroeger de hond wilden leren zitten dan werd gedrukt/geduwd op de achterhand. Deze druk ervaart een hond als onaangenaam en de enige manier om deze druk weg te nemen is door te gaan zitten. Dit is geen hondvriendelijke methode omdat een hond leert door vermijden.

Een ander voorbeeld die helaas nogsteeds worden toegepast is het gebruik van een stroomband. Als een hond de neiging heeft tot najagen dan ontvangt de hond bij de aanzet van het jagen een trilsignaal gevolgd door een shock. De hond wordt door middel van aversieve methodes weerhouden om zijn gedrag uit te voeren. Het trilsignaal wordt een waarschuwer voor de shock. Vaak merk je ook dat de hond bij het omdoen van de stroomband als passiever wordt. Het ongewenste gedrag blijft wel uit maar het blijft een zeer hondonvriendelijke wijze. Er zijn betere methodes waarbij je de band met je hond niet schaadt en je hond geen pijnprikkels hoeft te te dienen.


 

Vind de effectieve voerbeloning!

Bij de volgende oefening ga je ontdekken wat jou hond niet lekker vindt, wat jouw hond lust én wat jouw hond echt lekker vindt!

Voorbereiding
Zorg voor minimaal 4 verschillende voerbeloningen. Bijvoorbeeld: worst, kip, brokjes en wortel (kort koken). Doe dit in aparte bakjes.

De test!

  • Ga op een stoel of krukje zitten. Zorg ervoor dat de bakjes voer hoog staan maar dat jij er wel bij kunt.
  • Pak een stukje kip en houd dit in je rechterhand. Pak ook een brokje en houd deze in je linkerhand.
  • Zorg ervoor dat je voor de hond zit.
  • Bied beide handen open aan en kijk waar je hond als eerste naartoe gaat. De eerste keer is het geen bewuste keuze van je hond. Herhaal de voorgaande stappen meerdere keren waarbij je rechts elke keer een stukje kip hebt en links een brokje.
  • Ga onderzoeken of je hond een bewuste keuze maakt door bijvoorbeeld eerst naar de kip te gaan en daarna naar het brokje of andersom.

Deze oefening kun je ook doen met de wortel en de worst. Ontdek waar jouw hond voor gaat!

Maak een smikkel top-3
Maak een smikkel top 3 waarbij je opschrijft waarvoor jouw hond graag wil werken. Zo leer je de smaak van je hond kennen. Uit die top 10 kies je voor elke training 3 of 4 smaken waardoor je voldoende kunt variëren.

Verkoopmachine of gokautomaat?

Bij belonen met voer maken we een onderscheid in een een verkoopmachine en een lopende gokautomaat. Uit een verkoopmachine komt iedere keer hetzelfde. Een handige machine maar geen leuke omdat alles iedere keer hetzelfde is. Een gokautomaat is een ander verhaal. Heb je altijd prijs bij een gokautomaat? Nee, maar misschien scoor je wel de Jackpot! Dus als jij verandert van een verkoopmachine naar een gokautomaat denk dan aan het plezier dat je hond zal hebben om met jou te trainen. Word onvoorspelbaar leuk door te variëren met je voerbeloningen.


 

Inchecken

Oogcontact is de basis voor iedere interactie die je met je hond wilt aangaan. Als je, je hond leert om regelmatig oogcontact met je te maken dan zorg je voor een zogenaamde “connectie” met je hond. Je hond leert dat er nog iemand anders aan de andere kant van de lijnt wandelt 😉 Daarnaast leer je je hond om jou regelmatig in de gaten te houden. 

Voorbereiding
– Houd de lijn met 2 handen vast en ga stevig op je benen staan (benen iets uit elkaar). Dit is je basis positie.
– Zeg altijd eerst YES, daarna hevel je de lijn over naar een hand zodat je met je andere hand een beloning kunt pakken.
– Gooi deze weg zodat je hond ook het oogcontact met jou kan verbreken om vervolgens weer de juiste keuze te maken.

Stap 1 

1. Begin met een openingsvoertje. Dit betekent dat je 1 voerbeloning voor de neus van de hond houd en weggooit.
2. Terwijl je hond het voertje opspeurt van de grond, pak jij de lijn weer in 2 handen (basispositie)
3. Iedere keer als de hond naar je kijkt zeg je YES en gooi je iets lekkers weg.
4. Herhaal deze stappen een aantal keren

 

 

 

 

 

 


 

Positief attentiesignaal

Een claxon van een auto, een fietsbel of een deurbel zijn voorbeelden van auditieve (hoorbare) geluiden die als doel hebben de aandacht van iemand te krijgen en/of te waarschuwen. Hoe handig is het als je een geluidje kunt maken waardoor je hond direct stopt met waar hij mee bezig is en zijn aandacht op jou richt? Op die manier krijg je controle over alle afleidingen en verleidingen van je hond en wordt jij de provider voor al deze verleidingen. Met het positief attentiesignaal kan je ongewenst gedrag op elk moment onderbreken en direct ander (gewenst) gedrag van de hond vragen.

Het geluidje dat je hiervoor gebruikt kun je zelf bedenken. Wel is het belangrijk dat je een geluidje kiest dat je nog nooit eerder voor je hond hebt gebruikt. Verder is het belangrijk dat het geluidje altijd hetzelfde klinkt en er mag geen emotie in zitten.

Suggesties:

  • Het zogenaamde ‘kus-geluidje’
  • ‘Prrrrrrrrr…’
  • Hééé (niet op een te strenge toon)
  • ‘Papapapap’

Waarom niet de naam van de hond gebruiken als attentiesignaal?

De reden waarom wij niet adviseren om de naam van je hond als positief attentiesignaal te gebruiken is omdat eigenaren de naam van de hond vaak al zoveel gebruiken zonder dat er een gevolg (een beloning) aan is gekoppeld voor de hond. Met andere woorden: de hond hoort zijn naam, maar als er geen beloning (of straf) aan is gekoppeld, krijgt het geen enkele betekenis meer zal de de hond geen aandacht meer schenken aan het horen van zijn naam.

Stap 1 – Het aanleren van het geluidje

In deze stap ga je de hond leren dat het geluidje een betekenis heeft namelijk een beloning.

  1. Houd een aantal beloningen in je linkerhand en houd deze op je rug.
  2. Loop achteruit, zeg nog niks en wacht totdat de hond naar je kijkt.
  3. Op het moment dat je hond naar je kijkt, maak je het geluidje en geef je vervolgens een hele lekkere beloning.
  4. Doe dit een aantal keren achter elkaar. Maak iedere keer het geluidje wanneer de hond naar je kijkt.

TIP: zorg dat je hond tijdens het aanleren van het geluidje verschillende posities inneemt (zitten, liggen, staan), anders kan het zijn dat je hond het geluidje gaat verbinden aan een bepaalde positie.

 

Stap 2 – Het testen van het geluidje

In deze stap ga je testen of de hond heeft geleerd dat het maken van het geluidje een voorspeller is voor een lekkere beloning. Tijdens de training heb je dit geoefend met een wasbak. Het lekkers in de wasbak staat voor de omgevingsbeloningen zoals: mogen graven, snuffelen, iemand gedag zeggen etc. Alles in de omgeving dat voor jouw hond als beloning wordt ervaren. In deze stap gaat het erom dat jij controle hebt over alle verleidingen en afleidingen van je hond.

  1. Pak met je linkerhand de halsband/tuig van de hond vast
  2. Houd in je rechterhand een beloning en gooi deze in de wasbak.
  3. Op het moment dat je hond naar de wasbak toe trekt, maak het geluidje.
  4. Wanneer je hond zich naar jou toe draait zeg je: “YES” en beloon je met een aantal beloningen achter elkaar.
  5. Geef je hond vervolgens toestemming om het lekkers uit de wasbak te pakken. Doe dit bijvoorbeeld door ’Toe maar’ te zeggen.

Verras je hond regelmatig om te voorkomen dat het altijd hetzelfde wordt voor je hond. Dit kun je doen door de ene keer een aantal beloningen achter elkaar aan de hond te geven, de andere keer direct toestemming te geven wanner de hond op het signaal reageert. Ook kun je een keer de voertjes weggooien zodat je hond er achteraan moet of je rent samen naar de wasbak toe. Houd het onvoorspelbaar voor je hond!

Wanneer je hond niet opkijkt en naar je toekomt dan kan het zijn dat het geluidje nog niet voldoende is geconditioneerd. Ook kan het zijn dat de vogels, andere honden, lekkere geurtjes interessanter zijn dan wat jij bij je hebt. Zorg er daarom voor dat je in de aanleerfase beloningen gebruikt waar je hond gek op is! Bijvoorbeeld gebakken kipstukjes, gedroogde long of knakworst. Probeer te voorkomen dat je meerdere keren het geluidje moet maken.

Stap 3 – Oefen in verschillende omgevingen

Oefen het geluidje op verschillen plaatsen zoals in de tuin, op de hondenschool, op het strand of in het bos.

TIP: met het gezin kun je van de oefening een fantastisch leuk spelletje maken. Ga allemaal op een andere plek staan in de woonkamer. Persoon 1 maakt het geluidje en als de hond naar persoon 1 toe loopt dan geeft deze een beloning. Daarna maakt persoon 2 het geluidje enzovoort.

Oefening tijdens de les
 
  1. Pak een bakje (wij maken gebruik van een wasbak).
  2. Ga bij het bakje staan. Je hond is aan de lijn en zorg ervoor dat je verschillende voerbeloningen in je voerzakje hebt. Je mag ook een aantal voerbeloningen in je hand hebben. 
  3. Pak het eerste voertje, en geef deze “gratis” aan je hond in het bakje. Zeg meteen ’toe maar‘. 
  4. Je hond eet nu het lekkers op uit de bak. 
  5. Attendeer je hond met een attentiesignaal en als je hond naar je kijkt zeg je “goedzo” of je clickt met je clicker en je geeft nu iets lekkers uit je hand
  6. Kijkt je hond na het opeten van het voertje direct weer naar jou? Zeg weer “goedzo” of click, pak weer iets lekkers uit je voerzakje (of je hebt het al in je hand), gooi deze in het bakje en zeg nu duidelijk: ‘toe maar’.  Je geeft je hond nu toestemming om het lekkers uit de bak te pakken. 
  7. Na het opeten van het voertje attendeer je je hond weer, kijkt je hond weer naar jou dan markeer je dit wederom met een “goedzo” of click en je geeft nu is 3 voertjes 1 voor 1 vanuit je hand. 
 
Wat we doen bij deze oefening is:
– variëren met je voerbeloningen (worst, kip, komkommer en je eigen beloningen)
– variëren in de wijze waarop je het aanbiedt. 
– soms valt de jackpot (meerdere voertjes achtet elkaar 
–  toestemming geven 

 

 

 

 


 

Handcue

Het volgen van een handcue is een belangrijke oefening voor allerlei andere oefeningen. Honden maken in hun contact met ons meer gebruik van hun ogen dan van hun oren. Daarom is de handcue zo waardevol. Als je er eenmaal bekend mee bent, is het niet meer weg te denken tijdens het trainen en de opvoeding. Omdat we tijdens onze trainingsmethodiek weinig verbale cue’s gebruiken, weinig lokken met voer of sturen met de lijn, gebruiken we onze lege handen als target. Als je de handcue op de juiste
manier gebruikt, dan is het een onderdeel van sturing geven aan de hond. De handcue zorgt voor duidelijkheid en rust bij jou en je hond. De hond moet veel beter opletten of er een signaal gegeven wordt met (één van) de handen. Dat zorgt weer voor een betrokken hond.
 

Waar kun je de handcue voor inzetten:

  • Tijdens het aanleren van statische oefeningen (zitten, liggen) en het ondersteunen hiervan
    omdat we een verbale cue niet willen herhalen.
  • Om de hond zelfstandig in en uit de auto te laten stappen.
  • Bij de dierenarts om je hond de weegschaal op te sturen.
  • Als je hond ergens voor ligt en je erbij wilt.
  • Tijdens oefeningen op de hondenschool. Bijvoorbeeld het sturen van je hond door een hoepel,
    hem naar een object toe begeleiden en om de hond in, op onder, of om het object te laten
    lopen.

Belangrijk
Je handcue hand bevat nooit iets lekkers en is altijd aan de kant van de hond. We sturen dus met een lege hand. Dat heeft de volgende redenen:
– door een hond te lokken met iets lekkers is zijn aandacht bij het lekkers en niet bij de oefening.
– Door je hond te leren achter voertjes aan te lopen of hem in een bepaalde positie te lokken, is het moeilijk om hem vervolgens te leren een positie aan te houden terwijl je weg loopt.
– Als een hond gestrest of ziek is, neemt hij vaak geen voer aan.
– Vanuit veiligheid willen we de hond snel kunnen sturen.
– Lekkers is niet altijd direct paraat.
– Een hond zal het gewenste gedrag, mits goed aangeleerd, altijd uitvoeren zonder dat we lekkers in ons hand hebben.

De oefening in stappen

  1. Houd een aantal voertjes in je ene hand en houd deze op je rug. Dit noemen wij ‘de bank’.
  2. Je andere hand is leeg en wordt je stuurhand. Dit noemen wij ook wel ‘de portemonnee’. Je stuurhand maak je door
    je vingertoppen van deze hand naar je duim te bewegen. Duim en wijsvinger raken je middelvinger.
  3. Je stuurhand (de portemonnee) houd je nu voor de neus van je hond en beweeg je vervolgens rustig naar achteren.
  4. Op het moment dat je hond een beweging maakt richting de portemonnee, dan zeg je Goedzo. De bank betaalt vervolgens uit in de portemonnee. Met andere woorden: met je hand met voer doe je een voertje in je stuurhand. Je stuurhand bevindt zich op dezelfde plek waar je hond naartoe gekomen is. De bank komt dus altijd naar de portemonnee. De portemonnee gaat niet naar de bank.
  5. Je hond eet dus na het gewenste gedrag het lekkers uit de portemonnee en niet uit de bank.

Oefening tijdens de les

Tijdens de les heb je geleerd om sturing te geven aan je hond m.b.v de handcue (de portemonnee en de bank).
 
Stap 1
– tijdens de les deden we een aantal voerbeloningen in een bakje en deze zette we op de stoel bij de muur.
– je lijn houd je in een hand, met je andere hand neem je je hond mee (met je portemonnee)
– doe een paar stapjes mee in z’n achteruit.
– zodra je hond met je meeloopt zeg je “goedzo” en ren je samen naar de stoel waar je iets lekkers geeft uit het bakje.
 
Je hond leert dus: als ik jouw lege hand volg dan ontvang ik vervolgens iets lekkers. In dit geval is het samen rennen ook een beloning! De beloning komt niet altijd vanuit ie voerzakje maar soms ook ergens anders vandaan!
 
Stap 2
– ga nu voor je hond staan. Je lijn heb je in een hand
– je voer zit in je voerzakje of broekzak/vest. Je hebt dus géén voer in je hand.
– neem je hond weer mee met je handcue alleen nu ga je je rug rechten waardoor je hand (je portemonnee) ter hoogte van je navel of zij komt. Dit is belangrijk omdat we niet te lang met gekromde rug willen lopen.
– zeg op tijd “goedzo” en pak nu vanuit je voerzakje iets lekkers. Dit mag met je ‘portemonnee hand’
 
Varieer door de ene keer na je ‘goedzo’ vanuit je hand te belonen en de andere keer na de ‘goedzo’ naar je stoel te rennen en iets lekkers uit het bakje te pakken.
 
We hebben dit ook voorwaarts geoefend.

 

Voorbereidende oefening wandelen aan een slappe lijn

Bij de volgende oefening gaan we een voorbereidende oefening doen ter voorbereiding op het wandelen aan een slappe lijn. Hiervoor is allereerst aandacht en motivatie nodig van je hond. Daar ga we aan werken.

Stap 1 – positie aanleren

1.Doe je lijn in je rechterhand en houd een aantal voerbeloningen in je linkerhand.
2. Ga voor je hond staan.
3.Houd je linkerhand met de beloningen even voor de neus van je hond. Start met achteruit lopen. Ga direct je rug rechten. Je hand met voer heb je nu bij je buik, borst of in je zij.
4.Doe enkele stappen achteruit en als je hond meeloopt dan zeg je ‘Goedzo’ en beloon je je hond.
5.Herhaal deze stap een aantal keren.
  • Springt je hond op tijdens het wandelen? Loop gewoon door en zeg niks. Is je hond weer laag en loopt hij een enkel stapje mee? Zeg dan ‘Goedzo’ en beloon. 

 

Stap 2 – sociale ondersteuning inzetten 

Bij deze stap ga je sociale ondersteuning inzetten. Hierdoor kun je je beloning uitstellen en moet je hond dus iets meer doen voordat hij de beloning ontvangt.

1. Doe je lijn in je rechterhand en houd een aantal voerbeloningen in je linkerhand.
2. Ga voor je hond staan.
3. Houd je linkerhand met de beloningen even voor de neus van je hond. Start met achteruit lopen. Ga direct je rug rechten. Je hand met voer heb je nu bij je buik, borst of in je zij.
4. Doe wat stappen achteruit. Als je hond mee wandelt dan ga je tegen je hond babbelen. Dit noemen we ook wel ‘sociale ondersteuning’. Het maakt niet uit wat je zegt als je maar aandacht schenkt aan gedrag dat je wilt zien (mee wandelen).
5. Zeg op tijd ‘Goedzo’ en beloon je hond.
6. Herhaal deze stap een aantal keren.


Stap 3 – variëren met beloningen  

Bij deze stap ga je niet alleen voerbeloningen inzetten als beloning maar ga je variëren met spel zoals renspelletjes, zoekspelletje of trekspelletje.  Na je goedzo doe je samen en renspelletje of tover je je speeltje tevoorschijn en krijgt je hond een trekspelletje als cadeau. Op deze manier houd je je hond gemotiveerd om met jou bezig te zijn!

 

 


 

Hoe taalvaardig is jouw hond?

“THUIS DOET’ IE HET WEL!”
Veel gehoorde opmerkingen tijdens onze trainingen zijn: “Thuis gaat hij wel zitten”, “thuis doet hij het zo goed!” Hoe komt het toch dat honden op het veld of in een andere omgeving niet altijd het gedrag laat zien dat hij thuis wél laat zien? Voor het antwoord gaan we kijken naar de manier waarop honden leren. Tijdens de training heb je getest of je hond daadwerkelijk de betekenis heeft geleerd van het commando ‘Zit’. Dit betekent dat jouw hond onder alle omstandigheden gaat zitten wanneer jij het commando ‘Zit’ geeft.

Verstaan honden nu eigenlijk gesproken taal? Weet jouw hond daadwerkelijk wat het woordje ‘Zit’ betekent? Tijdens de training heb je dit zelf onderzocht bij je hond. Je hebt de opdracht gekregen om de hond verschillende (woord) commando te geven. De bedoeling is dat je hond alleen gaat zitten bij het commando ‘Zit’. Bij de andere commando gaat je hond niet zitten.

De ‘Zit’ test-1

  1. Ga voor je hond staan en geef je hond het commando ‘Appelstroop’.
  2. Ga voor je hond staan en geef je hond het commando ‘Pindakaast’
  3. Ga voor je hond staan en geef je hond het commando ‘DogStars’
  4. Ga voor je hond staan en geef je hond het commando ‘Shit’

Is jouw hond op 2 of meerdere commando’s gaan zitten? Zonder speciale training zullen de meeste honden bij al deze woorden braaf gaan zitten. Zoals je hebt ondervonden bij de zit-test 1 haalt de hond niet alleen de informatie uit het signaal ‘Zit’ maar ook informatie uit de omgeving. Vaak ondersteunt onze lichaamstaal onbewust de woorden die wij tot onze hond spreken.

De ‘Zit test-2

  1. Ga met je rug naar de hond staan en geef je hond het commando ‘Zit’.
  2. Ga op met je buik op de grond liggen en geef je hond het commando ‘Zit’.
  3. Ga op een stoel zitten en geef je hond het commando ‘Zit’.


Honden leren plaatsgebonden & context gebonden
Het is heel goed mogelijk dat je hond bij één of meerdere signalen niet is gaan zitten. Tijdens de test ben je zelf tot de conclusie gekomen dat je hond zijn informatie kennelijk ergens anders vandaan haalt dan alleen uit het verbale signaal ‘Zit’. Deze informatie komt vanuit je lichaamstaal. Lichaamstaal is ALTIJD een onlosmakelijk deel van het signaal en zonder het complete signaal herkent jouw hond niet wat er van hem wordt verlangt. Om die reden is het belangrijk om bij het aanleren van een oefening in verschillende omgevingen en onder verschillende omstandigheden te oefenen.


 

Commando’s en hoe leer je een hond iets aan?

 

Soorten commando’s

Bij het trainen van honden maken we gebruik van commando’s zodat de hond het gedrag vertoond dat wij willen zien. Bij DogStars maken wij onderscheid tussen drie verschillende soorten commando’s:

  • Non Verbale commando’s

Dit kan een specifieke lichaamshouding zijn of bijvoorbeeld een handgebaar

  • Auditieve commando’s

Denk hierbij aan je gesproken commando’s maar ook een fluitje

  • Tactiele commando’s
    Dit zijn ook wel aanrakings-/gevoelscommando’s

 

Een hond iets aanleren is een proces! 

Wil je een hond specifiek gedrag aanleren zoals zit, af, volg of aan de voet dan zul je altijd moeten beginnen met een visueel commando. Een handbeweging is hier een voorbeeld van. Houd een voerbeloning in je hand en stuur je hond hiermee in de juiste positie. Gaat dit goed? Dan kun je proberen zonder lokvoertje dezelfde beweging met je hand te maken zodat de hond in de juiste positie komt. Als dit ook goed gaan dan ben je eraan toe om een stemcommando in te voegen. Na meerdere keren oefenen ga je het stemcommando stapje voor stapje iets eerder geven. Dit in een notendop..

 

 

Zit

De oefening Zit is een hele belangrijke oefening, zo niet de belangrijkste. Met de oefening Zit leer je de hond een vorm van zelfbeheersing aan. Een hond die zit kan namelijk niet opspringen, graven, in het water springen of de kat najagen. Ook kun je met de oefening Zit sneller de aandacht krijgen van je hond die snel is afgeleid door zijn omgeving.

Bij eerdere oefeningen is de Zit-oefening wellicht al op verschillende manieren al aan bod gekomen. Zo heb je misschien tijdens het trekspel je hond laten zitten waarna hij het speeltje als beloning ontving. Ook heb geleerd hoe je, je hond rustig voor je kunt laten zitten terwijl de trainer een oefening aan het uitleggen is. Heeft jouw hond nog moeite met de oefening ‘Zit’ volg dan de volgende stappen.

Stap 1  – Zit op handgebaar

1.Doe je lijn in je rechterhand en houd een beloning in je linkerhand.
2.Loop rustig achteruit met je linkerhand uitnodigend naar voren.
3.Sta na een paar stappen stil. Op het moment dat je stil staat, maak je met rechte onderarm een beweging omhoog. Zeg nog niks!
4.Zodra je hond gaat zitten, zeg je “YES” en beloon je de hond met iets lekkers. Probeer ervoor te zorgen dat je de hond beloont terwijl hij nog zit.
5.Geef een signaal waarbij je hond de oefening mag opheffen. Dit kun je doen door het signaal ‘Vrij’ te geven en vervolgens uitnodigend achteruit te lopen en in je handen te klappen.
6. Doe deze oefening maximaal 3x en neem daarna even pauze.

Gaat dit goed, probeer dezelfde oefening dan zonder voer in je handen. Gaat deze oefening 4 van de 5 keren goed dan mag je door naar de volgende fase.

 Stap 2 – Invoegen van het signaal ‘Zit’

1.  Loop rustig achteruit met je linkerhand uitnodigend naar voren
2.Loop rustig achteruit met je linkerhand uitnodigend naar voren.
3.Sta na een paar stappen stil en maak het gebaar zoals je hebt geleerd in stap 1.
4. Geef het commando ‘Zit’ op het moment dat het achterste van de hond de grond raakt. Oefen dit een aantal keren. Leg geen dreiging in je stem als je ‘Zit’ zegt.
5. Geef nu het signaal ‘Zit’ voordat je, je handen naar boven brengt. Hier zit ongeveer één seconde tussen. Oefen dit ook een aantal keren. Het signaal gaat nu een voorspeller worden van de actie (het gaan zitten). Probeer je handgebaar steeds meer ‘weg te trainen’ door niet meer met je hele hand het gebaar te maken maar slechts nog met je vinger.
6. Doe deze oefening maximaal 3x en neem daarna even pauze.

 

 

Impressievideo’s