Tips

Met 2 poten clicken in een wasbak

Clicker tip van DogStars! Ideaal tijdens zonnige dagen! Maar ook een zeer nuttige oefening wanneer je hond een keer iets aan zijn voetzooltjes heeft en zijn pootjes even moet ontsmetten in een bak met soda of biotex.

Summer de Groenendaeler zwemt als de beste maar met 2 pootjes in een wasbak met water staan is toch echt andere koek. Kijk hier hoe je in enkele sessies je hond leert om met 2 poten in een wasbak te staan zonder dat we aan de hond zitten. De hond kiest dus zelf voor de juiste keuze! En dat….is echt clickertraining! Welke techniek ga jij toepassen? En lukt het jou om je hond met 2 poten in een wasbak te staan?

 

 

 

Tussen je benen in komen staan

Bij deze oefening is het de bedoeling dat de hond op jouw handgebaar en/of verbaal signaal tussen je benen in komt te staan met zijn hoofd in de richting waar jij ook naartoe kijkt. Doel De oefening ‘tussen je benen in komen staan’ is een hele leuke oefening omdat leren leuk en blijft door afwisseling en variatie van verschillende oefeningen. Variatie in de oefeningen zorgt ervoor dat samen-spelen en samenwerking ‘leuk onvoorspelbaar’ blijft! Dit hoeft niet alleen met nieuwe oefeningen, maar kan ook met bestaande oefeningen. Met deze oefening combineer je al eerder aangeleerde oefeningen met deze nieuwe oefening. En verandering van spijs…. Tussen je benen in komen staan is een nuttige oefening om bijvoorbeeld tijdens een wandeling is te oefenen. Je oefent tegelijkertijd allerlei andere vaardigheden zoals:

 • Je hond bij je laten komen d.m.v. je Positief onderbrekingssignaal (attentiesignaal) dat je hebt aangeleerd in de Basiscursus.
 • Gebruikmaken van je handtarget om de hond in de juiste positie te krijgen (tussen je benen).
 • Contact met je maken (met jou bezig zijn)
 • Het uitbouwen van de tijdsduur (langer blijven staan) waarbij je traint op rust.
 • Zelfbeheersing (tussen je benen blijven staan totdat hij toestemming krijgt om te gaan).

 Toegepaste trainingstechnieken – Lokken – Shapen – Targettraining  Stap 1 – Tussen je benen lokken

 • Neem in beide handen een paar voertjes
 • Gooi het eerste voertje voor je uit
 • Ga nu met je rug naar de hond staan en zet je benen iets uit elkaar
 • Houd met je linkerhand een voertje tussen je benen.
 • Roep je hond bij je (verleid hem om naar je hand te komen)
 • Zodra de hond tussen je benen komt, geef je een aantal voertjes achter elkaar.
 • Gooi het laatste voertje weer voor je uit.
 • Ga weer met je rug naar de hond staan en zet je benen iets uit elkaar.
 • Herhaal stap 4 t/m 7

Stap 2 – Je handen heel even omhoog doen (tijdsduur opbouwen) Doe weer hetzelfde als bij stap 1 maar nu doen je, je handen heel even omhoog. Direct daarna gaat je hand weer naar beneden en voer je de hond. Bouw (stapsgewijs) de tijdsduur op tot ongeveer 5 seconden. Stap 3 – Gebruikmaken van je handtarget In deze stap heb je geen voer meer in je target/begeleidingshand. Omdat dit weer eits moeilijker is, mag je weer even terug naar de stap waarbij je direct beloont.

 1. Neem in je rechterhand een paar voertjes.
 2. Gooi het eerste voertje voor je uit
 3. Ga nu met je rug naar de hond staan en zet je benen iets uit elkaar
 4. Houd met je linkerhand zonder (!) voertje tussen je benen.
 5. Roep je hond bij je (verleid hem om naar je hand te komen)
 6. Zodra de hond tussen je benen komt, geef je een aantal voertjes achter elkaar vanuit je rechterhand
 7. Gooi het laatste voertje weer voor je uit.
 8. Ga weer met je rug naar de hond staan en zet je benen iets uit elkaar.
 9. Herhaal stap 4 t/m 7

Stap 4 – je handen weer heel even omhoog doen Gaat stap 3 goed dan mag je weer hetzelfde doen als stap 2 en dit keer weer zonder voer in je target/begeleidingshand. Stap 5 – je handen langs je lijf houden We gaan de honden leren om te blijven staan ondanks dat je handen nu niet boven de hond zijn maar naast je lichaam. Bekijk hiervoor de video.