Bijtgedrag van je pup

En hoe je hier het beste mee kunt omgaan

 

 

Dagelijks krijgen wij als instructeurs en gedragsdeskundigen vragen en opmerken over bijtgedrag.

“Hoe kom ik van zijn bijtgedrag af?” 
“Hoe leer ik de pup om niet steeds te bijten?”
“We hebben onze handen vol met het speelse bijten, hoe kan ik dit stoppen”
“Mijn hond bijt telkens in mijn handen, hoe kom ik er van af?”

Het onderwerp puppy bijten is een populair probleem onder puppyeigenaren. Eigenaren willen van het probleem af komen terwijl het eigenlijk van groot belang is dat puppy’s bijten. Wij zijn er daarom niet op gericht om het bijten af te leren. Dat klinkt gek he? In dit artikel gaan we je hier meer over vertellen en natuurlijk geven we je wel tools mee zodat je het bijtgedrag beter kunt managen.

Er zijn meerdere factoren die het puppy bijten kunnen veroorzaken:
– bij spel/opwinding
– bij het begroeten
– bij het aannemen van voedsel
– bij het pakken van een object
– bij overstimulatie en vermoeidheid
– bij het wisselen van de tanden.

Alle methodes die we toepassen zijn specifiek gericht op puppy’s onder de 6 maanden.

  1. Bijten is essentieel!
  2. Feedback geven
  3. Zinloze methodieken die je direct in de prullenbak kunt gooien
  4. Methodes die je wel kunt toepassen

1. Bijten is essentieel!

Puppy bijten is een van de belangrijkste thema’s bij de ontwikkeling van een pup. Het enige dat een hond meer doet dan bijten is plassen, poepen en slapen. Dit vertelt ons al dat bijten belangrijk is. Puppies bijten omdat ze feeback moeten ontvangen over de mate van druk die zij geven bij het bijten. Op deze manier ontwikkelen ze de vaardigheid om de kracht aan te passen van hun tanden. Dit proces heet ook wel de ontwikkeling van de bijtinhibitie.

Een belangrijke les in de eerste maanden van de pup is hem leren het ontwikkelen van een bijtrem. Dit is ook een onderdeel van het socialisatieprogramma.  Besef je goed dat alle honden de potentie hebben om te bijten. Je hond kan in een conflict terecht komen, je hond wordt voortdurend lastig gevallen en zijn persoonlijke zone wordt keer op keer overschreden. Het aanleren van een bijtrem kan het verschil maken tussen een ‘little nip’ en een beet waarbij de ander naar het ziekenhuis kan worden afgevoerd.

2. Feedback geven

Puppies weten niet dat ze met hun vlijmscherpe tandjes anderen pijn kunnen doen. Daarom is het van belang dat puppies feedback krijgen zodat ze leren hoe hard/zacht ze kunnen bijten. Door te bijten en feedback te ontvangen, hebben ze de mogelijkheid om een bijtrem te ontwikkelen. Dit gebeurt al in het nest. Tijdens spel tussen puppen wordt veelvuldig de bek gebruikt. Bijten ze net iets te hard dan krijgen ze een reactie.

Let op! De ontwikkeling van de bijremming is exclusief voorbehouden aan de puppy periode tot 6 maanden!

3. Zinloze methodieken die je zo in de prullenbak kan gooien

‘Nee’ roepen of ‘los’
Met deze methode leer je de hond geen bijtremming aan.  Je geeft ze wel feedback (stop hiermee!) maar eigenlijk is dit niet de juiste feedback. Ze leren hier niet mee hoe hard ze kunnen bijten.

Deze oefening is wel goed om naast het geven van feedback aan te leren maar gebruik dit pas als ze de bijtremming onder de knie hebben.

Roepen: ‘niet bijten!’
Dit heeft alleen zin als ze daadwerkelijk de betekenis van dit word begrijpen.

Tik op de neus.
Dit is een geweldige methode als je je hond wil leren dat jij een pestkop bent. Het heeft totaal geen effect op de ontwikkeling van een goede bijtrem. Het stopt de interactie met jou maar zegt niks over zijn gedrag naar andere mensen.

Steek je duim in de bek en breng de tong naar de tanden.
Dit is geen hondvriendelijke methode. Een hond wordt hiermee pijn gedaan en dat is geen welzijnsgerichte wijze om een pup een bijtrem aan te leren en/of tegemoet te komen aan de behoefte die ten grondslag ligt aan het bijtgedrag (even willen kauwen op iets om te ontspannen bijvoorbeeld).

 

4. Management

Zorg voor geschikte speeltjes
Wil je samen met je hond spelen? Zorg dan voor speeltjes en spelletjes die geschikt zijn. Ga niet met je handen spelen/stoeien. Hiermee versterk je namelijk het bijten in jou. Geschikte speeltjes zijn bijvoorbeeld: een flostouw van fleece materiaal of een knuffel. Speeltjes kun je ook inzetten als afleiding. Let wel op: hiermee leert je hond niks. Mocht je pup ineens in je broekspijp hangen, bied dan een alternatief aan (hier heb je een speeltje, ga hier maar mee spelen).

Kinderen en puppies
Houd altijd toezicht als je kinderen spelen met je pup. Kinderen kunnen niet goed aangeven als de pup te hard gaat bijten. Laat je kind zoekspelletjes met je pup doen of hersenwerkjes. Hiermee voorkom je opwinding en daarmee puppy bijten.

Geef je pup op tijd rust
Merk je dat je hond vermoeid is of teveel heeft gedaan, geef hem dan op tijd zijn rust door hem met iets lekkers (een Kong of kluif) in de bench te leggen. Koppel dit aan een lekkere kluif zodat je pup hier even lekker op kan kauwen. Kauwen/bijten ontspant en hiermee help je je pup zodat hij de prikkels kan verwerken en kan ontspannen.

Zorg voor waardevolle feedback

  • Haal je hand niet weg. Het snel wegtrekken van je hand kan een trigger zijn.
  • Zeg luid genoeg: ‘AU!’ . Zodra je pup een beweging naar achteren maakt (weg van je hand) dan kun je je hond direct belonen met je stem. Voer is in deze niet nodig.
  • Ook als je puppy aan je kleiding zit geldt dezelfde regel. Je pup weet immers niet dat je kleding geen pijn doet.

En onthoud: je bent niet bezig met het stoppen van het bijtgedrag maar met de strategie waarbij je pup leert zachtjes te bijten.