Benchtraining

 

Veel mensen denken dat het zielig is om een hond in een bench te laten slapen. Een bench kun je vergelijken met een baby die in de box rust. Een bench voor de hond heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Deze behandelen we in dit artikel. Ook lees je hier hoe je het stapsgewijs kunt
opbouwen.

Functies van een bench

Rust
De bench is handig als rustpunt voor de hond. Ook is het erg handig als je een druk gezin hebt. Kinderen vinden het moeilijk een rondlopende pup met rust te laten en een rondlopende pup vindt het moeilijk om je kinderen met rust te laten. Pups ontwikkelen gemakkelijk ongewenst gedrag als ze kinderen als speelmaatje gaan gebruiken, omdat kinderen niet goed weten hoe ze met een pup moeten spelen. De bench is een prikkelarmere omgeving waar de pup echt even kan rusten. Met
kinderen kun je gemakkelijker afspreken om de hond met rust te laten als deze in de bench ligt en de hond komt hierdoor ook aan zijn rust toe waardoor overprikkeling wordt voorkomen.

Zindelijkheidstraining
Een bench maakt het gemakkelijker om een pup zindelijk te maken. Een pup zal niet snel iets doen in de bench omdat de ruimte klein is en het effect heeft van een eigen hol dat in zijn beleving schoon moet blijven.

Voorkomen dat pup inventaris kapot maakt
Je pup kan minder snel ongezien kattenkwaad uithalen. In een onbewaakt ogenblik kauwen op voor
hem ongeschikte of verboden voorwerpen zal niet gebeuren als je pup in de bench zit. Stukmaken van
waardevolle spullen komt dus veel minder voor en dat scheelt heel veel ergernis.

Mooie voorbereiding op het alleen zijn
Als je hond gewend is aan de bench dan wordt het ook gemakkelijker om je pup te leren alleen te zijn.
Wel is het essentieel om dit in kleine stapjes op te bouwen.

Grootte van een bench

Koop een bench van gepast formaat. Zorg dat de bench groot genoeg is voor je puppy om te staan, om te draaien en te gaan liggen. Het moet niet zo groot zijn dat hij in de ene hoek kan plassen en in de andere hoek kan slapen. Het idee is dat de pup zijn natuurlijke instinct gaat gebruiken om niet te hoeven slapen in zijn eigen “rotzooi”. Als je een groot ras hebt, zijn er ook benches die mee kunnen groeien met je pup, zodat je niet steeds een nieuwe bench hoeft te kopen.

Manieren om de bench te verkleinen
Het is raadzaam een te grote hondenbench te verkleinen. Je kunt een hondenbench verkleinen door er een stevige en stabiele doos, krat of plastic bak in te plaatsen. Zet dit voorwerp vast en zorg dat je zeker weet dat de pup zich er niet tussen kan wurmen. Veiligheid staat altijd voorop. De pup mag
niet aan het voorwerp kunnen kauwen, het niet om kunnen gooien en er niet in vast komen te zitten.

Er zijn speciale benchverkleiners oftewel een tussenschot voor de bench. Dit is het meest veilig en het meest praktisch. Je kunt het tussenschot namelijk steeds iets verder opschuiven naarmate jouw puppy groeit. Als je googelt op benchverkleiner dan vind je verschillende aanbieders die dit product verkopen.
Een andere optie is een kleinere bench aanschaffen voor de puppyperiode. Wordt jouw hond groter, dan schaf je een grotere bench aan. Beide opties zijn goed.

De plek van de bench in huis 

Door de bench in een ruimte te plaatsen waar mensen zullen zijn, zoals de woonkamer of keuken, zal de pup de bench eerder associëren met het omgeven worden door veel mensen, dan met alleen en geïsoleerd zijn.
Doordat je pup in de buurt van mensen en menselijke activiteit is, zal de pup zich comfortabeler voelen.

Het doel is om rust, structuur en veiligheid te bieden aan de hond. Als jij de bench een vaste plek geeft, dan creëert dit rust en duidelijkheid. Uiteindelijk schep je een onbewust verwachtingspatroon dat de bench op een bepaalde plek in de woonkamer staat. Wanneer jouw hond in zijn bench wil liggen en de bench staat niet meer op de plek van gisteren, geeft dit verwarring en onrust.  Vooral de eerste paar weken is het van belang dat je de pup regelmaat en
routine biedt.

Extra tips om je pup comfortabel te maken met de bench
– Leg een kleedje over de bovenkant van de bench. Dit geeft een hond een veiliger gevoel
– Leg een lekker kleed of grote knuffel in de bench. Check wel of je pup deze niet sloopt.
– Leg een gedragen t-shirt in de bench. Jouw geur zit aan het shirt en dat geeft een pup een
vertrouwd gevoel.

 

 

 

Introductie van de bench

Voordat je met jouw pup thuiskomt, heb jij er natuurlijk voor gezorgd dat de bench op de juiste plek staat in huis. In de bench heb je een lekker kussen of kleed geplaatst. Als je de eerste keer met de pup thuiskomt, laat je hem kennismaken met de spullen en het meubilair in jouw woonkamer. Je forceert niets. Focus je niet op de bench. Laat de pup gewoon lekker zijn gang gaan en geef hem tijd om zijn nieuwe plekje te verkennen.

Als het moment is aangebroken dat de pup zijn eten krijgt, loop je met de voerbak naar zijn bench. Jouw pup heeft dit naar alle waarschijnlijkheid in de gaten en huppelt je vrolijk achterna. Als je merkt dat de pup terughoudend is om in de bench te gaan, dan kun je ervoor kiezen om de voerbak in de deuropening van de bench te plaatsen. Zo kan de pup nog wel buiten de bench blijven en toch beginnen aan zijn maaltijd. Bij de volgende maaltijden verplaats je de voerbak steeds iets verder, totdat de pup in de bench staat om zijn eten te nuttigen. Door de pup in de bench te laten eten, gaat hij de bench associëren met een positieve ervaring en dat is precies wat we willen.

Merk je dat de pup erg schrokt, oftewel té snel eet, dan kun je ervoor kiezen om de brokjes in de bench te strooien. Zo moet hij meer moeite doen, want hij moet zoeken naar zijn brokjes. Tegelijkertijd maak je er op deze manier een leuk spel van (in de bench).

Zorg voor positieve verassingen
Leg zo nu en dan (ongemerkt) een paar lekkere snoepjes in de bench. Wanneer de pup toevallig langsloopt of een kijkje neemt in zijn bench, dan ziet of ruikt hij, tot zijn grote verbazing, iets heel lekkers. Wanneer je met enige regelmaat dit soort positieve verassingen initieert, dan ga je zien dat de pup de bench steeds vaker opzoekt
en dat is precies wat we willen.

Lekker smullen in de bench
Heb je iets lekkers voor jouw pup gehaald? Denk aan een botje, kluif of een puppy KONG. Dit kun je goed inzetten als je pup even verplicht moet rusten in de bench.
Begeleid hem kalm naar zijn bench en geef hem daar zijn kluif of datgene wat je voor hem in petto hebt. Ga rustig in de deuropening erbij zetten. Is je pup aan het kluiven dan kun je is bekijken hoe je pup het ervaart als het deurtje wordt dichtgedaan. Stopt hij met kluiven of gaat hij door? Blijf er ook nu nog even bij zetten.

De eerste nachten 

Wij raden aan om de eerste nachten op een matras in de buurt/bnaast de bench te liggen.  Het geeft jouw pup een veilig gevoel wanneer je hem in de nacht dicht
bij je houdt. Juist omdat zijn hele leven zo kortgeleden compleet is veranderd. Op het moment dat jij hem in de nacht hoort draaien en woelen, is het
tijd om met hem naar buiten te gaan om te plassen of te poepen. Als je hem in een andere ruimte legt, heb je niet in de gaten wanneer hij zijn
plas moet doen en begint hij te janken of te blaffen. Leer zijn signalen en gedragingen (her)kennen, zodat je het piepen en blaffen voor bent. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Slapen
Een pup slaapt gemiddeld achttien uur per dag. De eerste dagen zal dit aanmerkelijk minder zijn, omdat hij moet wennen aan jou en zijn nieuwe omgeving. De daaropvolgende dagen zie je dat de pup steeds vaker ergens lekker gaat liggen en een dutje doet. Je mag van geluk spreken wanneer hij deze dutjes in zijn bench doet, maar in 9 van de 10 gevallen gebeurt dat niet. Wanneer je merkt dat jouw pup in slaap valt, mag je hem rustig optillen en hem op zijn heerlijke kussen in de bench
leggen. Je blijft een aantal minuten bij hem zitten totdat hij in slaap valt. Je loopt rustig weg van de bench en gaat verder waarmee je bezig
was.

Goed om te weten

Een bench is niet bedoeld als strafplek. Een bench wordt gebruikt als veilige rustplek waar de pup alle prikkels van die dag op zijn eigen gemak mag verwerken. De pup mag de bench niet associëren met iets negatiefs. Het is absoluut niet de bedoeling dat je de pup boos oppakt en hem met veel gevloek in zijn bench smijt. In dit soort gevallen heb je te lang gewacht, waardoor de emoties te hoog zijn opgelopen. Vraag hulp van jouw partner wanneer je merkt dat je gefrustreerd raakt.

Er zijn puppen die maar niet kunnen wennen aan de bench ondanks alle leuke associaties. In dat geval is het goed om het volgende na te gaan:

  • Staat de bench op een goede plek? Schijnt de zon niet fel in de bench?
  • Kan het zijn dat je pup liever op een koele ondergrond ligt ipv het warme kleed in de bench?
  • Er zijn verschillende alternatieven voor de standaard draadkooibench die je veelal ziet. Je kunt een ander soort bench proberen, zoals een doos, een kunststof bench of een stoffen bench. Het is natuurlijk niet prettig als je kosten moet maken voor een nieuwe bench, maar het zou zomaar de oplossing voor het probleem kunnen zijn.
  • Een puppy-ren kan de oplossing zijn voor jouw situatie. Met een puppy-ren zet je een deel van de ruimte af. De ren is groter dan een bench en heeft geen onder- en bovenkant. Met de delen kun je een ren maken in een achtvorm, een vierkant of een rechthoek.
  • In dat geval zou je een puppyren kunnen overwegen waar de bench in staat of een mandje.

Het komt regelmatig voor dat een pup ’s nachts na het uitlaten niet meer in de bench wilt. Veel mensen kampen met dit probleem. De pup wil de bench niet meer in, maar jij bent doodop en wilt het liefst zo snel mogelijk verder slapen. Een aantal tips om dit probleem te tackelen:

1)
Allereerst is het goed om te kijken naar het slaapschema van een puppy, zodat we begrijpen waarom de pup zo energiek is om drie uur ’s nachts. Veelal valt een pup rond de klok van acht in slaap en wordt dan wakker voor de laatste wandelronde. Vervolgens slaapt hij verder tot drie uur in de nacht. Als test kun je proberen om de
pup langer bezig te houden in de avond, zodat hij ’s avonds niet té veel slaapt. Doe dit uiteraard wel verantwoord en blijf de pup niet wakker houden, terwijl zijn ogen constant dicht vallen. Ook kun je bekijken of je het laatste plasrondje zo laat mogelijk in de avond kunt doen.

2)
De pup voelt zich veiliger en is rustiger wanneer jij in de buurt bent, waardoor de kans veel groter is dat hij wel verder slaapt wanneer jij naast hem ligt.

3)
Probeer het in de nacht zo saai mogelijk te houden. Doe zo min mogelijk lampen aan, praat niet of nauwelijks en let erop dat je niet druk doet. Eenmaal binnen, begeleid je de pup direct weer naar de bench en geef je hem een klein snoepje als hij erin ligt. Bied hem niet de mogelijkheid om rond te lopen in huis.